Siyaset Gül: Tutuklu vekiller Meclis'te olmalı
Paylaş
Gül: Tutuklu vekiller Meclis'te olmalı

TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem 3. Yasama Yılı çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Gül, Meclis açılış konuşmasının başında tutuklu milletvekillerinin durumuna dikkkat çekerek 'Meclis'te olmalılar' dedi

POSTA İNTERNET - AA

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem 3. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında saat 15.00'de özel gündemle toplandı.

Alkışlarla Genel Kurul salonuna giren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yeni yasama yılı açış konuşmasında iktidara ve muhalefete önemli mesajlar verdi.

Gül, her yeni günün, her yeni başlangıcın yeni umutları beraberinde getirdiğini belirterek, dünyanın köklü değişimler geçirdiği; ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda muazzam altüst oluşların yaşandığı günümüz ortamında da Meclis'in milletin sorunlarının çözümünü emanet ve itimat ettiği en önemli kurum olduğunu vurguladı.

ÜSLUP VURGUSU

Cumhurbaşkanı Gül, ''"Birbirimizin düşünce ve kaygılarına empatiyle yaklaşalım. Doğrularımızı söylemeye devam edelim, ancak bunu yaparken dışlayıcı ve birbirimizden uzaklaşmayla sonuçlanacak bir üslup kullanmaktan da kaçınalım. ’Sözün gücü’nün ne olduğunu hep hatırda tutalım" diye konuştu.

Haberin Devamı

TUTUKLU VEKİLLER MECLİS'TE OLMALI

Konuşmasının başında tutuklu milletvekillerinin durumuna değinen Gül, "Seçimlere katılmış, halkın oyunu almış, milletvekili sıfatını taşımaya hak kazanmış herkesin, haklarında kesin yargı kararları ortaya çıkana kadar yasama faaliyetine katılması gerektiğini düşünüyorum. Tutuklu milletvekillerin bu Meclis çatısı altında olmaması büyük bir eksikliktir. Meclis kompozisyonunda meydana gelebilecek her türlü noksanlık, geçmişte yapılanları tekrar etmekten ve çok ihtiyacımız olan çözümleri daha da ötelemekten başka bir işe yaramayacaktır" dedi.

Gül'ün sözleri CHP ve MHP sıralarından alkışlarla karşılandı.

>> KILIÇDAROĞLU: GÜL'Ü KUTLUYORUM

>> ERDOĞAN: CUMHURBAŞKANI İLE POLEMİĞE GİRMEK İSTEMEM

PKK - BDP BULUŞMASI

Konuşmasında terör konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Gül, BDP milletvekillerinin teröristlerle buluşmasına atıfta bulunarak, "Hepimiz bu Meclis çatısı altında yaptığımız, 'Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini' koruma yeminine sonuna kadar sadakat göstermeliyiz. Terör ile demokrasi hiçbir ahvalde kol kola gezemez. Terörün kucaklanmasına, övülmesine ve meşru gösterilmesine müsamaha eden bir demokrasi de dünya üzerinde mevcut değildir. Terörle mücadelede en büyük silahımız demokrasidir' dedi.

Haberin Devamı

Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son dönemde artan terör saldırıları ve can kayıpları nedeniyle en ufak bir karamsarlığa düşmemeliyiz. Evet, terör şiddetini artırmıştır. Ancak unutmayalım ki ülkemizin demokratik standartlar, ekonomik gelişmişlik, siyasi istikrar ile askeri ve yumuşak güç bakımından belki de Cumhuriyet tarihinin en güçlü dönemini yaşadığı da bir vakıadır."

DIŞ POLİTİKA

"Bazı komşularımızla ilişkilerde bizim dışımızdaki gelişmeler nedeniyle yaşanan gerilemeyi, geçici ve dönemsel olarak görmeli, komşularla ilişkileri dostluk ve karşılıklı menfaatler prensibi temelinde ilerletme hedefini muhafaza etmeliyiz." diyen Gül, Suriye'de yaşananlarla ilgili olarak, "Bir ülke kendisini tüketir mi? Bugün Suriye kendisini tüketiyor. Tercihimiz, halkı mutlu olan güçlü bir Suriye'dir. Dünyanın gözü önünde kendi halkının meşru taleplerine ağır silahlarla mukabele eden bir rejim var bugün karşımızda" dedi.

Haberin Devamı

AB'YE UYUM YASALARI

Cumhurbaşkanı Gül, Batı ülkelerindeki krizin sonsuza dek sürmeyeceğine dikkat çekerek, AB hedefinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Gül, Meclis'ten, AB Uyum yasalarına yönelik önceliğin yeniden tesis edilmesini istedi.

YENİ ANAYASA İÇİN ORTAK METİN ZAMANI

Anayasa çalışmalarını dikkatle takip ettiğini söyleyen Gül, "Yeni anayasa için yapılan ön hazırlığın ortak bir metne dönüştürmenin vakti geldi." dedi.

TUTUKLU GAZETECİLER

Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde bugün herkesin görüşlerini rahatlıkla ifade edebileceği bir özgürlük ortamı bulunuyor. Bu yolda eksikler veya yanlış uygulamalar, demokrasiyi zedeleyen görüntüler söz konusu ise bunların hepsi hiç gecikilmeden ortadan kaldırılmalıdır. Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğu yolunda kimsenin kaygısı da kuşkusu da bulunmamalıdır."

Haberin Devamı

Tutuklu gazetecilerin durumuna da değinen Cumhurbaşkanı, "Bir ülkede yazarların, düşünürlerin ve fikir adamlarının görüşlerini korkusuzca paylaşabilmeleri, o ülkeye itibar kazandırır. Aynı şekilde, gazeteciler, haberciler ve bir bütün olarak medya mensuplarının halkı haberdar etme görevlerini yerine getirirken hiçbir engelle karşılaşmamaları da temel esastır. Hiç kimse fikirleri ve fikirlerini medya yoluyla açıklaması yüzünden hapse düşmemelidir. Şiddeti teşvik eden ile görüş açıklayan arasında kesin bir ayrım gözetilmelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı'nın bu sözleri de CHP sıralarından alkış aldı.

EKONOMİ

Ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Gül, "Dünyanın takdir ettiği ekonomik performansımızın ülke içinde hak ettiği takdiri aldığını söyleyemeyiz. Bizden avrupa'nın hasta adamı olarak bahsediyorlardı, şimdi güçlü bir ülkeyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ekonomi ile ilgili uyarılar da yaptı:

"Dışa açık ekonomilerde, sadece iç değil, dış gelişmeleri de izlemeliyiz. Mali ve parasal disiplinde yaşanacak gevşemenin tarihi hatalara yol açacağı hatırlatılmalıdır. Arzu ettiğimiz neticeler, talimatla değil, doğru politikalar izlemekle elde edilebilir. Bu kırılgan dönemde kamu harcamalarındaki önceliklerimize de dikkat etmeliyiz. Hedefimiz, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı tehlikeye atmadan, cari açıksız yüksek büyüme olmalıdır. Ekonomide önümüzdeki dönemin anahtar sözcüğü verimlilik olmalıdır." dedi

NOTLAR

- Cumhurbaşkanı'nın Genel Kurul salonuna girişinde geçen yılın aksine tüm milletvekilleri ayağa kalktı.

- Gül'ün tutuklu milletvekillerinin ve tutuklu gazetecilerin durumu ile ilgili sözleri, CHP ve MHP sıralarından alkış aldı.

- Gül'ün ekonomi ile ilgili sözleri ise AK Parti sıralarından alkışla karşılandı.

POSTA İNTERNET - AA