Pazar Postası Gülçin Ergül: Hiç arabesk dinlemezdim Yıldız Tilbe'nin 'Emi' şarkısını duyunca ağladım
Paylaş
Gülçin Ergül: Hiç arabesk dinlemezdim Yıldız Tilbe'nin 'Emi' şarkısını duyunca ağladım

“İbrahim Tatlıses’in şarkısı bu, değil mi?” diye sordu tıngır mıngır gittiğimiz minibüste yanımda oturan 50’li yaşlarındaki kadın, yanında saçı daha az ağarmış arkadaşına. “Nankör Kedi diyor evet, onun şarkısı” diye kendi kendini onayladı sonra. Radyodan gelen anons, kadının onayına bayat bir espriyle ekleme yaptı: Gülçin Ergül yeni albümü ‘Arabesk’le unutulmaz pek çok arabesk şarkısını cover’ladı. Evet bu dinlediğiniz şarkı da hayatınıza güren tüm nankörlere gelsin. “Hepsi grubundaki sarışın kız değil miydi bu Gülçin?” diye soran, bu defa yanımda oturan kadının arkadaşıydı. İçimden geçen, kadına dönüp “Hepsi grubu mu kaldı? Gülçin tek başına albüm yapıyor işte” demek oldu ama sustum. Bunun üzerine ben de kalktım, bu röportajı yaptım.

Nilüfer Türkoğlu

Haberin Devamı

nilufer.turkoglu@posta.com.tr

■ ‘Hepsi’ grubundaki sarışın kız olarak anılmaktan bıkmadın mı yahu? Seni böyle hatırlayan çok...

‘Hepsi’, dört kızın beraber kazandığı bir isim. Benim de bu isimde çok emeğim var. Gülçin Ergül olarak tanısalar da ‘Hepsi’ ismi yine de geçiyor. Buna sinir olmuyorum ama olabildiğince gruptan bahsetmiyorum.

■ Bu arada çok geçmiş olsun, ayağını sakatlamışsın, ne oldu?

Bir ay içinde iki kez ayağımı burkarak düştüm. İkisinde de çukura bastım. Tabii güçlenmek gerekiyor bu durumlardan sonra tekrar dengeyi sağlayabilmek için. Fizik tedavi ile bu süreci kısaltmaya çalışıyoruz.

■ Buna rağmen Milyonfest Mersin’de sahneye çıktın. Nasıl geçti?

Merdiven inerken sağlam ayakla inmediğim yürüyüşümden ve bilekliğimden de belliydi. Ama hiçbir sağlık problemi bizi seyirciyle buluşmaktan alıkoyamadı. Konser çok güzel geçti. Deniz, kum, müzik ve benimle eğlenmeyi seven kişileri bir arada bulmak paha biçilemez.

Haberin Devamı

‘BABA’ ŞARKILAR SEÇTİK

■ 31 Ağustos’ta Zeytinli Rock Festivali’nde sahne alacaksın. İlk günkü gibi heyecanlanıyor musun konserlerde?

Bu sefer farklı bir heyecan var. ‘Arabesk’ albümümü ilk kez canlı ve büyük bir seyirciye söyleyeceğim. Ben zaten her sahne öncesinde heyecanlanan biriyim. Heyecan hep var.

■ Hah ağzımdan aldın ‘Arabesk’i! Neden bir cover albümle çıkmaya karar verdin?

Birkaç yıldır proje albümlerle uğraşıyordum. Albüm öyle göz açıp kapayıncaya kadar yapılmıyor biliyorsunuz. Bizim düzenlemeler için bir araya gelmemiz zaman aldı çünkü Türkiye’nin değerli müzisyenlerinden oluşan What Da Funk çok yoğundu. Sonra da bir sürü prosedür ve aşama... Cover albümle çıkma fikrinden ziyade benim için ters köşe bir tarzla çıkmak daha büyük bir etkiye sahipti. Biz baba şarkılar seçtik. Yapımcım Umut Kuzey’in projesi bu. Onun dahiyane üretimine güvendim. Şarkı seçimlerini de Umut benim sesime yakışan şarkıları araştırarak, deneyerek yaptı.

ARABESK DE CAZ GİBİ

Daha önce Şevval Sam da arabesk bir albüm yapmıştı. Işın Karaca da yeni albümünde arabesk şarkılara yer verecekmiş. Nedir bu arabesk tutkusu?

Haberin Devamı

Arabesk şarkıları yorumlayan çok kişi var. Çünkü onlar da caz parçalar gibi bizim ülkemizde. Farklı yorumlar dinleyebiliyoruz. Her bir yorum başka bir lezzet.

■ Senin arabesk müzikle aran nasıl? Ticari kaygısı olan bir iş mi bu aslında?

Arabesk hiç dinlemezdim fakat bir gün Yıldız Tilbe’nin ‘E mi’ şarkısını duyup ağladım, söylemeye çalıştım; çok farklıydı benim için bu his. Müzik evrensel ve ırkçılık yapılmayacak kadar özel bir dil. Sonra ne kadar samimi sözlerin yazıldığını, nasıl acıyla söylendiğini gördüm ve saygım daha da arttı. Yapımcılarım da, sosyal medyadaki takipçilerim de elimde acı biberle arabesk söylediğim videolara ilgi göstermişti. Risk almayı ve gelişmeyi seviyorum. İnsan caz bile yaparken sevilen şarkılar söylemek zorunda bir açıdan bakınca. Kim albümüm tutar mı diye düşünmeden o kadar masraf yapar ki bir albüme?

■ Albümle birlikte sanki tarzın da değişmiş. Daha çocuksu görünen o kadın gitmiş yerine adeta bir femme fatale gelmiş.

‘Bir Tanecik Aşkım’ projesiyle zaten imajım değişmişti. Sonrasında ‘Ağlat Beni’de bu sefer saçlarım yeşildi. Bir dönem sonra sarıya dönemedik. O yüzden koyuya döndum son anda.

Haberin Devamı

■ Derler ki kadınlar mutsuz olunca saçlarıyla oynarmış!

Ben değişikliği, değişmeyi seviyorum; mutsuzlukla alakası yok bence. Yenilenmek bu.

BENDE HIRS YOK

■ Bence sen müzikale çok yakışırsın. Moulin Rouge tam senlik, ne dersin?

Müzikali Türkiye’de ben yapmayacağım da kim yapacak? Ben Devlet Opera ve Balesi’nde sahnede büyüdüm. Dans üzerine konservatuvar okudum, şan dersleri aldım, şarkı söylüyorum, oyunculuk deneyimim var. Daha ne olsun?

■ Ön planda olmak gibi dertlerin var mı hayatta?

Hayır. Benim çizgimden de anlayacağın üzere çok hırslı bir karaktere sahip değilim. Hatta bu bende eksiklik. Fazla hırsı da gülünç buluyorum. İnsan kendisiyle yarış halinde olmalı.

■ Sanatçıların politik duruşlarını nasıl değerlendiriyorsun? Sence sanatçıların bir tavrı, duruşu olmalı mı siyasette?

Sanatçılar sanat yapmak için var. Sanatlarına politikayı katmakta ise özgür olmalılar.

Haberin Devamı

■ ‘Türkiye’de kadın olmayı’ tek cümleyle anlatsan...

Kadın olunca yoga pozu paylaşırken bile emoji ile sansür yapmak gerekebiliyor.

■ Peki ya Türkiye’deki cinsiyet ayrımcılığı?

Keşke eşit olduğumuzu, kadınların kutsal görevlerinin değerini bilebilsek hepimiz.

HEPSİ'DEN BAHSETMEK HAZIMSIZLIK OLUR

■ Yine grup günlerine geri dönecek olursak ‘Hepsi’den akla gelen ilk kişisin. Aralarında en iyi, en farklı sen miydin?

Tuzak soru geldi! Bir elin her parmağı nasıl farklıysa hepimiz de farklıyız, farklı özelliklere yeteneklere sahibiz. Farklı renkleriz.

■ Peki kızlarla aranızdaki husumet ne? Bir ara sesler epey yükselmişti. Barışma sağlandı mı?

Valla ben hatırlamıyorum çünkü münakaşa insanı değilim. Sadece bana laf atılmıştır. Ben kendimle, işimle meşgulüm. Huzur peşindeyim. İçimdeki yargıç son derece rahat. Çok zaman geçti. Bunlardan bahsetmek hazımsızlık olur.

■ Bir gruptan bağımsız olarak şarkı söylemek daha mı kolay?

Daha zor. Hem de canlı olarak. Kimsenin arkasına, gölgesine saklanamazsınız tek başına.