Ekonomi Gümrükte kalan malı ekonomiye kazandıracak

Gümrükte kalan malı ekonomiye kazandıracak

Paylaş
Gümrükte kalan malı ekonomiye kazandıracak

Gümrükte takılan mallar Sistem Barter tarafından başka ülkelere gönderilecek

HEDEF 35 MİLYON DOLAR

Haberin Devamı

Sistem Barter, gümrük depolarında terk edilmiş ithal malları ekonomiye kazandıracak. Türkiye’ye giriş izni alamayan ve depolarda bekleyen yaklaşık 5 milyar dolarlık mal, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine gönderilecek.

Projenin ithalatta sorun yaşayan firmalara dönük olduğunu anlatan Sistem Barter Başkanı Orhan Besle, “İlk etapta 2 milyon dolarlık malı Kuzey Irak’a gönderdik. Hedefimiz 6 ay içinde 35 milyon dolarlık malı yeniden ekonomiye kazandırmak” diye konuştu.

45 GÜNDE DEVLETİN OLUYOR

Orhan Besle, sistemi şöyle anlattı: “Bir firma mal ithal ediyor. Malın, Türk Standartları Enstitüsü) TSE belgesi çıkarılamadığı için ithalatına izin verilmiyor. İşadamının satacak çevresi olmadığı için mallar gümrükte kalıyor. 45 gün depolarda bekleyen mal bu sürede başka ülkeye gönderilmezse devlet tarafından ihaleyle satılıyor. Üyemiz olan pek çok işadamının Afrika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde mağaza ve yatırımları var. Bu işadamlarına malları verip Türkiye’deki fabrikalarından, karşılığında mal alıyoruz.”

Haberin Devamı

FİRMA ZARARDAN KURTULUYOR

İthalatçıya da değeri kadar ürünü İstanbul Merter’deki mağazadan verdiklerini anlatan Orhan Besle, bu şekilde hem firmanın zarardan kurtulduğunu hem de malın yeniden ekonomiye kazandırıldığını söyledi.

Orhan Besle, “İthalatçıya, ‘Ürününü ithalat sorunu yaşanmayan ülkelere satalım’ diyoruz. Proje büyük ilgi gördü. Aylık 2 milyon dolarlık malı bu şekilde ekonomiye kazandırdık” dedi.