Sağlık Günde bir bardak süt şart

Günde bir bardak süt şart

Paylaş
Günde bir bardak süt şart

Çocukluk döneminde yeterli kalsiyum tüketilmesi kemik yoğunluğuna yapılacak en iyi yatırım

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği tarafından düzenlenen 22’nci Ulusal Türk Optopedi ve Travmatoloji Kongresi, Antalya’nın Serik İlçesi’ne bağlı turizm beldesi Belek’te başladı. 5 Kasım’a kadar sürecek kongrenin basın toplantısını gerçekleştiren TOTBİD Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, ’fast food’ alışkanlığının çocuk yaşlarda osteoperoz (kemik erimesi) riskini artırdığını kaydederek, 12- 13 yaşlarındaki çocuklarda bu hastalığın görüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Beslenme ile yemek yemenin ayrı olaylar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Doral, çocuğun örgütlenmiş bir şekilde beslenmesi gerektiğine işaret etti. Çocukluk döneminde yeterli kalsiyum tüketilmesinin kemik yoğunluğuna yapılacak en iyi yatırım olacağına dikkati çeken Doral, kalsiyum içeren süt, peynir, yoğurt ile karbonhidrat içeren besin maddelerinin çocuklar için önemli olduğunu anlattı. Fast food ürünlerinin sindirimi çabuk olduğu ve öğün dışı yenildiğini ve metabolizma tarafından ne yapılacağı belli olmadığını kaydeden Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, "Kemikte kalsiyum azaldığı sürece osteoporoz çocukluk döneminde başlayabilir" dedi. 6- 19 yaşları arasında günlük kalsiyum ihtiyacının ciddi bir yüzdesinin kahvaltıda alındığını kaydeden Prof. Dr. Doral, erişkin kız ve erkeklerin kahvaltıyı geçiştirdiğini söyledi. Öğle yemeklerinde süt olmamasının çocukların kalsiyum alınımını ters etkileyeceğine dikkati çeken Prof. Dr. Doral, "5- 17 yaş arasındaki çocuklarda sadece öğlen vakti süt içilmesi ile günlük kalsiyum ihtiyacının karşılandığı bir gerçektir" dedi.

Haberin Devamı

DEPREM BÖLGESİNDE EZİLMELER TOTBİD

Başkanı Prof. Dr. Oral, Van depreminin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunduğunu söyledi. Bölgede ortopedik yaralanmaların başında ezilmelerin ve ardından sıkışmaların yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Doral, "Ezilmelerden dolayı böbrek fonksiyonlarında, karaciğer fonksiyonlarında sorunlar oluyor. Organ ve doku kayıpları nedeniyle bazılarında, ileri dönemlerde bir takım kalıcı sakatlıklar meydana gelecek" diye konuştu.