Gündem 21 Haziran Yaz gündönümü özellikleri nelerdir? 21 Haziran en uzun gece mi en uzun gündüz mü? Türkiye’de en uzun gündüz nerede yaşanır?

21 Haziran Yaz gündönümü özellikleri nelerdir? 21 Haziran en uzun gece mi en uzun gündüz mü? Türkiye’de en uzun gündüz nerede yaşanır?

Paylaş
21 Haziran Yaz gündönümü özellikleri nelerdir? 21 Haziran en uzun gece mi en uzun gündüz mü? Türkiye’de en uzun gündüz nerede yaşanır?

21 Haziran yaz gündönümü, günün en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. 21 Haziran tarihinde Güneş ışınları Kuzey Yarımküre’ye dik bir şekilde gelir ayrıca bu tarihten itibaren gece ve gündüz sürelerinde değişimler başlar. Peki, 21 Haziran en uzun gece mi en uzun gündüz mü? 21 Haziran ekinoksu (Yaz gündönümü) nedir? Türkiye’de en uzun gündüz nerede yaşanır? İşte detaylar…

21 Haziran ekinoksu (Yaz gündönümü) hem Kuzey Yarımküre’yi hem de Güney Yarımküre’yi etkilemektedir. Bu tarihten itibaren Kuzey’de günler kısalmaya başlarken, Güney’de de aynı şekilde geceler kısalmaya başlar. Bununla birlikte sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de meridyen farkı nedeniyle gündüzler farklı şehirlerde farklı uzunluklarda yaşanır. İşte 21 Haziran yaz gündönümü hakkında detaylar…

Haberin Devamı

21 HAZİRAN EN UZUN GECEEN UZUN GÜNDÜZ MÜ?

21 Haziran Türkiye ve Türkiye’nin de içinde yer aldığı Kuzey Yarımküre’de en uzun gündüzdür. Bu tarihten itibaren geceler uzamaya gündüzler kısalmaya başlar.

21 HAZİRAN YAZ GÜNDÖNÜMÜ ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Yaz gündönümü olan 21 Haziran tarihinde, güneş ışıkları Yengeç Dönencesi'ne dik geldiği zaman dilimidir. Bu durum yılda sadece bir defa yaşanır.

Bununla birlikte yaz gündönümü olan 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarımküre’de gündüzler kısalmaya geceler ise uzamaya başlar. Güney Yarımküre’de ise tam tersi bir durum söz konusudur. Bu tarihten itibaren Güney Yarımküre’de geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde yazın başlangıcı sayılırken, bazı ülkelerde ise kış mevsiminin başlangıcı kabul edilirken, aynı zamanda bazı ülkelerde ise yazın veya kışın tam ortası olarak da kabul edilir.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE EN UZUN GÜNDÜZ NEREDE YAŞANIR?

Türkiye’de 21 Haziran en uzun en uzun gündüz yaklaşık 15 saat sürüyor ve en uzun gündüz ülkenin en kuzeyinde yer alan Sinop’ta yaşanıyor.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (Ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz Kuzey Yarımküre'de ilkbahar başlarken Güney Yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey Yarım Küre'de yaz başlarken Güney Yarımküre'de kış başlar.

23 Eylül (Ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey Yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

21 Aralık (Kış gündönümü): Yılın en uzun gecesi ve en kısa gündüzünün yaşandığı zamandır. Kuzey yarım kürede kış başlarken güney yarım kürede yaz başlar.