Gündem ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı

ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı

Paylaş
ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı

ABD Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı. İstanbul’da düzenlenen CHP mitingi öncesinde ABD'nin yayınladığı gösteri uyarısından duyulan rahatsızlık iletildi.

Dışişleri kaynaklarından alınan bilgiye göre; ABD Büyükelçiliği'nce dün İstanbul'da düzenlenen miting öncesinde yayımlanan gösteri uyarısından Türk makamlarının duyduğu rahatsızlık, bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan ABD Büyükelçisi Jeff Flake'e iletildi.

Haberin Devamı

Flake'e, söz konusu gösteri uyarısında, bu tür mitinglerde emniyet birimleri tarafından alınan önlemler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı belirtildi. Büyükelçi'ye kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanımının ciddi bir sorun olduğu, ABD'de bu nedenle yaşanan olaylar ortadayken siyasi parti mitinglerinin Türk demokrasisinin köklü bir geleneğini oluşturduğu ve Türkiye'de bu konuda sanki önemli bir problem varmış izlenimi yaratılmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi. Ayrıca, mitingin dün sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildiği ve herhangi bir olayın yaşanmadığı vurgulandı.

Büyükelçi Flake'e, ABD makamlarınca kendi vatandaşlarına yönelik olarak bundan sonra yayımlanabilecek seyahat, gösteri uyarılarının gerçekler dikkate alınarak hazırlanmasının beklendiği iletildi.

Haberin Devamı

ABD Büyükelçiliği'nin dün yapılan CHP mitingi öncesi yaptığı uyarı tartışmaları beraberinde getirmişti.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇIKLAMASINDA NE DEMİŞTİ?

ABD’nin Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yayınlanan uyarı metninde şu ifadeler yar almıştı:

'21 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Maltepe'de CHP'nin miting düzenlemesi planlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü önlem aldı. Geçmiş protestolarda tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve öldürücü olmayan mermiler kullanıldı. Bu mitingde de benzer önlemlerin alınması kuvvetle muhtemeldir. Öngörülemez olabileceği ve şiddete dönüşebileceği için gösterilerden ve protestolardan kaçının.'

TÜRKİYE'DEN MİSİLLEME GELMİŞTİ

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin CHP mitingiyle ilgili yaptığı uyarının ardından misillemede bulundu. Bakanlık, ABD'de yapılacak geniş katılımlı organizasyonlarla ilgili Türk vatandaşlarını uyararak, Amerikan polisinin gerçek mermi ve elektro şok kullanımı ihtimaline karşı protesto ve gösteri alanlarından uzak durulması çağrısında bulundu.

ABD Büyükelçili, 21 Mayıs Cumartesi günü Maltepe'de düzenlenen CHP mitingiyle ilgili Türkiye'de bulunan ABD vatandaşlarına uyarıda bulunan Ankara'daki Büyükelçiliğe Dışişleri Bakanlığı'ndan misilleme geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yayımlanan "ABD’de Yaşayan Vatandaşlarımıza Duyuru" başlıklı mesajda Tük vatandaşlarına ABD polisinin şiddet eylemlerine karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ABD güvenlik birimleri her ne kadar bu tip organizasyonlarda meydana gelebilecek protesto ve gösteriler için önlem alıyor olsa da, geçmişte yaşanan olaylarda, gerçek mermi kullanıldığı, elektro şok uygulandığı, gazla müdahale edildiği ve şiddet eylemlerinin de yaşandığı unutulmamalıdır. Bu itibarla, kontrol edilmesi zor olan bu tür olaylarda şiddete maruz kalınabileceği ihtimali de dikkate alınarak, gerekli olmadığı sürece büyük gösteri ve organizasyonlardan kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Açıklama sonunda olumsuz durumlardan kaçınılması için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

-Kalabalıklardan kaçınılmalı

-Sade bir profil çizmeleri ve dikkat çekecek davranışlarda bulunulmamalı

-Protesto ve gösteri alanlarından uzak durulmalı

-Yakınlarını bulundukları yerden haberdar edilmeli

-Olabilecek anlık gelişmeler için medya takip edilmeli

Haberin Devamı