Gündem AYM seçim yasası itirazını kabul etti

AYM seçim yasası itirazını kabul etti

Paylaş
AYM seçim yasası itirazını kabul etti

Anayasa Mahkemesi, barajı yüzde 7'ye düşüren "Seçim kanununun bazı maddelerinin iptali" isteminin ilk incelemesini tamamladı. Başvuruda eksiklik görmeyen yüksek mahkeme, iptal istemini esastan görüşmeye karar verdi.

AK Parti ile MHP'nin üzerinde çalıştığı ve seçim barajını yüzde 7'ye düşüren yeni seçim kanunu, önceki haftalarda Meclis'ten geçerek yürürlüğe girdi. Bunun üzerine CHP, yapan düzenlemenin bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Haberin Devamı

Başvuru dilekçesinde il ve ilçe seçim kurullarında görev alacak hakimlerin ad çekme usulüyle belirlenmesi, mevcut kurulların üç ay içinde yeniden oluşturulması ve Cumhurbaşkanı'nı propaganda yasaklarından muaf tutan maddelerin anayasaya aykırı olduğu belirtildi.

CHP, geçtiğimiz günlerde Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da seçim kurullarını düzenleyen 5 ve 6, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan 11 ve seçim kurullarının 3 ay içerisinde yenilenmesini öngören 12'nci maddelerinin iptali için hazırladığı dilekçeyi AYM'ye teslim etti.