Gündem Bakan Çavuşoğlu cevap verdi: ABD, Türkiye'ye F-16 satacak mı?

Bakan Çavuşoğlu cevap verdi: ABD, Türkiye'ye F-16 satacak mı?

Paylaş
Bakan Çavuşoğlu cevap verdi: ABD, Türkiye'ye F-16 satacak mı?

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu. Buça'daki sivil ölümleriyle ilgili Çavuşoğlu, 'Gelen görüntüler müzakereleri gölgeledi' dedi. Ukrayna-Rusya arasındaki müzakereler için Türkiye'ye beklediklerini söyleyen Çavuşoğlu, "ABD'den F-16'lar alınacak mı?" sorusuna da yanıt verdi.

Bakan Çavuşoğlu açıklamasında şunları söyledi:

Haberin Devamı

Ortaklarımızla bu toplantının düzenlenmesi önemliydi. Son oturumu ise Ukrayna'ya nasıl yardım edebiliriz, bu savaşı nasıl durdurabiliriz bunları konuşmak için düzenlediğimiz bir oturum oldu. Toplamda 3 oturuma katıldık. Türkiye olarak özellikle Ukrayna konusunda bir taraftan ilkeli tavır sergilerken diğer taraftan sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu savaşı durdurmak için sarf ettiğimiz çabalar hakkında bilgi verdim.

Görüştüğümüz tüm muhataplarımız ve oturumlarda da birçok müttefikimiz Türkiye'nin oynadığı bu rolden dolayı duydukları memnuniyeti bir kez daha dile getirdiler. Buça'dan ve İrpin'den gelen görüntüler elbette müzakereleri gölgeledi. Daha doğrusu oluşan göreceli pozitif atmosferi gölgeledi. Ancak her şartta yine müzakerelerin sürmesi gerekiyor, Zelenskiy'nin de söylediği gibi "Bir Ukraynalı olarak müzakere yapmamam lazım ama bir cumhurbaşkanı olarak müzakereleri sürdürmem gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Bu zorlu şartlarda da müzakereleri devam ettirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Dünden bu yana ikili görüşmelerimiz de oldu. Gürcistan'ın yeni dışişleri bakanı ile de görüştük. Kendisini tebrik ettik. Gürcistan da komşumuz ilişkilerimiz de çok iyi. Cumhurbaşkanımızın da bu yıl Gürcistan'ı ziyaret etme planı var. Yine İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile de görüştük. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştük son olarak. Özellikle güvenlik garantileri noktasında ismi geçen ülkelerin netleştirilmesini konuştuk.

MARİUPOL'DEN TAHLİYELER

Denizden tahliye konusunda hem Ukrayna hem de Rusya tarafı ile görüşmelerimiz sürüyor. Mariupol'de halen 30 civarında vatandaşımızın da refakatçisinin olduğunu biliyoruz. İnşallah onları da güvenle çıkaracağız. Dediğim gibi Buça'daki görüntüler gölge düşürdü. Ama müzakereler devam ediyor. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapacağımızı söyledik. En çok müzakereler konusunda Türkiye'ye güvendiklerini de söylediler. Biz de bir an önce kalıcı ateşkes ve güvenlik garantileri anlaşmasının imzalanmasının gerektiğini söyledik.

Sonuçta gerek toplantılar gerekse ikili görüşmeler bakımından verimli bir NATO Dışişleri Bakanları toplantısı geçirdiğimizi söyleyebilirim. Türkiye her zaman uluslararası hukuktan yana ilkeli bir tutum sergiliyoruz Türkiye hiçbir zaman başka ülkelerin çıkarlarını destekleyen tutumda olmamıştır. İnşallah müttefiklerimiz, bu savaş elbette geçer sonrasında da Türkiye'nin oynadığı rolü inşallah müttefiklerimiz unutmaz.

Haberin Devamı

MÜZAKERELER İSTANBUL'DA OLACAK MI?

Özellikle İstanbul'da biliyorsunuz Ukrayna Rusya tarafına bir belge verdi ve Rus tarafı Putin'e ileteceklerini söyledi. Burada 2 senaryo var. Birinci senaryoda burada mutabakata vardıktan sonra önce dışişleri bakanları bir araya gelecek sonra liderler bir araya gelecek. İkinci senaryoya göre ise liderler ve dışişleri bakanları aynı anda bir araya gelecekler, cumhurbaşkanımızın huzurunda belgeyi imzalayacaklar. Türkiye olarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak istediğimizi söyledik prensip olarak her ülke de buna sıcak baktı. Görüşme sonrası Rusya Kiev bölgesinden çekildikten sonra Kiev büyükelçiliğimizi gönderdik. Zaten tamamen kapatmamıştık. Odessa başkonsolosluğumuz da Moldova'ya daha yakına göndermiştik. Yarın da Odessa Başkonsolosluğumuzu geri göndereceğiz.

Haberin Devamı

ABD'DEN F-16'LAR ALINACAK MI?

F-16'ların Türkiye'ye verilmesi ve Türkiye'nin oynadığı rolün önemine değinilmesi önemli. ABD de esasen Türkiye'ye hep böyle baktı. Bazı konularda görüş ayrılıkları oldu. Bizim de rahatsız olduğumuz konular var. Özellikle Suriye konusunda ABD'nin YPG'ye silah desteğini sürdürmesi. ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken 18 Mayıs'ta beni Washington'a davet etti.

MISIR İLE İLİŞKİLER

İlişkileri normalleştirme konusunda adımlar atıyoruz. İlerleyen günlerde de atacağız. Biz mevcut maslahatgüzarımızın süresi dolduğu için başka arkadaşımızı gönderdik. Karşılıklı büyükelçilikleri atama kararı aldığımız zaman da elbette adım atarız.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN PEŞ PEŞE GÖRÜŞMELER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho ile görüştü. Görüşmeye dair sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Brüksel’deki ikinci günümüze yeni Portekiz Dışişleri Bakanıyla görüşerek başladık. Ekonomik ilişkilerimizi ve Ukrayna’daki son durumu ele aldık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bakan Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili ile görüştü. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, “Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili'yi yeni görevi için tebrik ettik, ilişkilerimizi ele aldık. Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne desteğimiz tam” denildi.

Bir diğer görüşmesini ise Çavuşoğlu İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu görüşmeye dair ekonomik ilişkileri, savunma sanayii işbirliğini ve Ukrayna’yı görüştüklerini belirtti.