Gündem Bakan Dönmez'den elektrik üretimi açıklaması

Bakan Dönmez'den elektrik üretimi açıklaması

Paylaş
Bakan Dönmez'den elektrik üretimi açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Dönmez konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Elektrik üretim, iletim ve dağıtımından, karalarda ve denizde petrol ve doğal gaz arama ve üretimine, madencilikten nükleer enerjiye kadar son dönemde hem özel hem de kamu eliyle ciddi bir altyapı ve üstyapı yatırımlarına giriştik, şimdi artık bunların meyvelerini toplama zamanı geliyor.

Bugün artık kurulu gücü 100 bin megavatı geçen, yenilenebilir enerjide, enerji verimliliğinde, enerji teknolojilerinde, nükleer enerjide attığı adımlarla kendi enerji dönüşümünü sürdüren bir Türkiye var.

Enerjide öz yeterliliğimizi sağladıkça inanıyorum ki Türkiye hem üretim hem dağıtım hem de piyasalarda merkez olma hedefine somut bir şekilde yaklaşacak.

Bugün elektrik üretiminde %65’lere varan yerli kaynak kullanımımız söz konusu, yenilenebilir kaynaklarda bu oran %50’ler seviyesinde.

Haberin Devamı

"KISA BİR SÜRE SONRA DA YARIŞMALARIMIZI YAPACAĞIZ"

Kurulu gücümüzün %54'ü yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor, YEKA RES-3’ün başvurularını 31 Mayıs’ta, YEKA GES-4’ün başvurularını ise 21 Haziran’da alacağız, başvurudan kısa bir süre sonra da yarışmalarımızı yapacağız inşallah.

Dördüncü gemimiz de dün Taşucu Limanı’na ulaştı, burada 2 aylık bir bakım süreci olacak, ardından belirleyeceğimiz lokasyonda ilk sondajına başlayacak. Yedinci nesil ve ilk defa bizim kullanacağımız bir gemi olacak.

Türkiye, güneş paneli üretiminde bugün yıllık 7 bin 960 megavat üretimle dünyada dördüncü, Avrupa'da ise birinci.

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planımız kapsamında 2021 yılında 1,33 milyar dolar yatırım yaptık ve karşılığında 372 milyon dolarlık bir tasarruf sağladık, bu yıl 1,06 milyon TEP birincil enerji tasarrufuyla ilk defa 1 milyon TEP sınırını aşmış olduk.

Son 5 yıllık döneme baktığımızda enerji verimliliğine toplamda 6,45 milyar dolar yatırım yaptık ve toplamda 1,56 milyar dolarlık bir tasarruf sağladık.

Tasarruflar sayesinde 850 bin TEP ham petrol ve 5,4 milyar metreküp doğal gaz ithalatını da engellemiş olduk, toplamda 12 bin yeni istihdam oluşturduk ve ekonomimize 3,91 milyar dolarlık brüt katma değer sağladık.

Haberin Devamı

İnşaat sektörümüze seslenmek istiyorum, yeni yapılarda mutfaklarda pişirme yöntemlerini elektrikle değil doğal gazla pişirmeye uygun bir şekilde inşa etmemiz kaynaklarımızı daha verimli ve etkin kullanılmasını sağlayacaktır."