Gündem Bakan Nebati'den enflasyon mesajı: Aynı kararlılıkla yine biz yeneceğiz!

Bakan Nebati'den enflasyon mesajı: Aynı kararlılıkla yine biz yeneceğiz!

Paylaş
Bakan Nebati'den enflasyon mesajı: Aynı kararlılıkla yine biz yeneceğiz!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadele konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Nebati, 'Emin olduğumuz bir şey var ki AK Parti İktidarı olarak bugüne kadar milletimizin sayısız sorununu çözmeyi nasıl biz başardıysak, enflasyonu da aynı kararlılıkla yine biz yeneceğiz.' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Hızlı fiyat artışları karşısında insanımızın ne tür sıkıntılar yaşadığının farkındayız. Öte yandan emin olduğumuz bir şey var ki AK Parti İktidarı olarak bugüne kadar milletimizin sayısız sorununu çözmeyi nasıl biz başardıysak, enflasyonu da aynı kararlılıkla yine biz yeneceğiz.

İkinci çeyrek göstergeleri güçlü ve dengeli büyümeye işaret ediyor. Uluslararası kuruluşlar, küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ederken, ülkemizin büyüme tahminlerini yukarı yönlü güncellediler.

Beklentimiz yıl sonunda turizm gelirimizin 37 milyar dolar ile salgın öncesi seviyesinin de üzerine çıkması yönündedir.

Haberin Devamı

İhracattaki güçlü performansımız 2022 yılında devam etmiş, 250 milyar dolar sınırına dayanmıştır.

Spekülatif, onu geçiyorum manüpilatif çarpıtmalardan medet umanlar var, önünde ünvan bulunan bazıları bir koro halinde "dolar şuraya gidecek, ülke şuraya gidecek diye" yalan yanlış açıklama yapıyorlar.

"251 MİLYAR TL VERGİ GELİRDEN FERAGAT EDİYORUZ"

Enerji ve emtia fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle cari işlemler açığı artmıştır. Enerjiye ödeyeceğimiz miktar bu yıl 100 milyar dolara doğru gidiyor, cari açığımızın temel sebebi sadece enerji maliyetleridir, enerji hariç 12 aylık birikimli cari işlemler Mayıs itibarıyla 34,6 milyar dolar fazla vermiştir.
Kamu maliyesinden asla taviz vermedik. Bütçe performansımızın güçlü seyretmesine özel gayret sarf ettik.

Mali disiplinden taviz vermeden tüm vatandaşlarımızın ve reel sektörümüzün her daim yanındayız.

Enflasyonla mücadeleye yönelik gerçekleştirdiğimiz vergi indirimleri ve düzenlemelerle birlikte bu yıl aldığımız ilave tedbirlerle 251 milyar TL vergi gelirden feragat ediyoruz.

AKARYAKIT FİYATLARI

Fiyat artışları ile mücadele kapsamında fiyat istikrarı komitesi toplantılarından birini dün icra ettik. Önümüzdeki ekim döneminde tarımsal girdi yönünde arz güvenliğinin artırılması yönünde kararlar verilmiştir. Üretim, ihracat ve istihdamın artırılması için organize sanayi bölgelerininin geliştirilmesine dün akşam itibarıyla karar verilmiştir. Bunlarla birlikte pompa çıkış fiyatlarına bakıyorsunuz. 2 ayda dünyada petrol fiyatları yükselirken ana haberlerin manşetleriydi. Motorine zam geldi, benzine zam geldi 30 liraları aştı. Savaş akşam manşetti. Dünyada fiyatlar arttı. Doğal gazda hanehalkını koruyoruz. Biz OECD ülkeleri arasında en az vergi alan ülkeyiz. Pompa çıkış fiyatlarında her akşam haber alıyoruz. Mazot, motorin 22 liraya indi. Manşetlerdeki görüntü yok. Altyazı geçiyor. Benzin 20 liraya düştü altyazı geçiyor.

Haberin Devamı

 Az önce konuşmanın başında söylediğim şey sorunlara büyüteçle bakmak ama ülke ekonomisine katkı sağlayacak düşüşlerde görmezlikten gelme işte bu olmuyor. Sadece hakkı teslim etme bu kadar. Şimdi bu maiyetle umuyoruz ki petrol fiyatları yine eski yüksek noktalara gelmez, daha da aşağılara iner. Umarız ki petrol fiyatlarındaki bu sakinleşme devam eder.

KUR KORUMALI MEVDUAT AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

KKM'yi kötülemekle, şu maliyet geldi, bu maliyet geldi demekle ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığı gerçeğini ortadan kaldıramazsınız.

KKM uygulaması jeopolitik gelişmeler ve arz güvenliği sorunlarına rağmen finansal istikrarın tesis edilmesinde önemli rol oynamıştır.

Diyaliz merkezleri ve tıbbi cihazalar için çalışma yaptık. Çalışma bugün SGK’dan imzalanıp çıkacak birkaç güne yayınlanacak. Diyaliz için yüzde 40 civarında iyileştirmeler yapılmış olacak. Ülke insanımızın ihtiyacını herş eyden fazla gözetiyoruz. Bu artış temmuz artışıdır. Ocakta da artış yapmıştık. Diyaliz hastası olan kimse mutlak suretle bu karşılığı görecektir.
Finansal istikrar için önemli adımlar attık döviz kurunun oynakığını azaltmak için 20 Aralık’ta KKM uygulamasını başlattık. Son yılların en önemli enstrümanlarından bir tanesi. Bugün kötülemekle bunun ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığı gerçekliğini ortadan kaldıramazsınız. Ülkenin gerçekleriyle enstrüman geliştirilmiş ve başarılı bir şekilde devam ediyor.

Haberin Devamı

Haziran ayında ihracatını gerçekleştirdiğimiz GES’lerde vatandaşlarımızı TL’de tutmada önemli bir paya sahip. Bizim karamsarlar bazı sorunlara büyüteçle bakmaya alışmışlar ki büyük resmi ya tamamen ıskalıyor ya da görmezden geliyor. Yıkıcı muhalefet uğruna finansal güveni zedeleyecek spekülatif açıklamalar vatanseverlikten uzak bir yaklaşımdır.

Çarpıtılmış ifadeler insanımızın da dikkatinden kaçmamıştır. Selektif kredi yaklaşımımızla makroekonomik ve finansal istikrarı destekleyerek enflasyonist sürece katkı sağlıyoruz. Enflasyonist baskı oluşturmadan ihracatı artırmaya ve yatırımı desteklemeye yönelik kredi kullanımını önceliklendiriyoruz.

"BU SORUNUN ÇÖZÜM ADRESİ BİZ OLACAĞIZ"

Enflasyon sorununu çözmek amacıyla gereken tüm adımları tek tek atıyoruz. Bugün AK Parti iktidarı nasıl milletin sorunlarını çözüm adresi olarak gördüyse enflasyon sorununu da kesinlikle çözmek istisna değildir. Bu sorunun çözüm adresi biz olacağız.

Bugün tüm küresel olumsuzluklara karşı Türkiye üretiyor. İstihdam sayısını artırmaya devam ediyor. Her ne kadar enflasyon yüksek seyretse de salgın dönemi ve sonrasında işsizlik sorunu ile terk etmeye iktidarımız Kuzey’de baş gösteren savaşla birlikte artan enflasyonist baskı karşısında vatandaşını çaresiz bırakmamıştır. Uygulamaya aldığımız tüm tedbirler ekonomimizin istikrarını gözetir nitelikte ve çözüm odaklıdır. Biz her zorlukla beraber bir kolaylık olduğuna inanan, her karanlık gecenin aydınlık bir sabaha eriştiğini bilen insanlar topluluğuyuz."