Gündem Bedelli askerlikte flaş gelişme! Af Meclis'ten geçti

Bedelli askerlikte flaş gelişme! Af Meclis'ten geçti

Paylaş
Bedelli askerlikte flaş gelişme! Af Meclis'ten geçti

AK Parti'nin kamuoyunda "bedelli yasası" olarak bilinen ve yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlikten faydalanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerini sağlayan "asker" torba yasa teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklifle Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddi 67'den 72'ye çıkarıldı.

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlikten yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmeleri sağlanacak. Yasaya göre, "askerliğe elverişli" kararı verilmiş olanlar bedelli askerlikten faydalanacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim sonrasında bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek. Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar faydalanamayacak.

Haberin Devamı

- Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar, geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaldıkları sürenin her bir ayı için ödenecek tutara ek bedel alınacak. Ek bedel olarak, 3500 gösterge rakamının, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı ve yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaldıkları ay sayısı çarpımı sonucu bulunacak tutar alınacak. Belirlenen ek gösterge rakamı, komisyonda 40.000 olarak kabul edilmişti. Genel Kurul'da kabul edilen önerge ile gösterge rakamı 3.500'e çekildi.
Ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bu kişilerin, yurt dışı temsilciliklere veya askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e kadar müracaat etmeleri gerekecek.

Haberin Devamı

Milliyet