Gündem Bozkurt işaretinin anlamı nedir? İlk kim yaptı?

Bozkurt işaretinin anlamı nedir? İlk kim yaptı?

Paylaş
Bozkurt işaretinin anlamı nedir? İlk kim yaptı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Mersin'deydi. AK Parti'nin İl Kongresi'ne katılmadan önce burada bir miting düzenledi. Mersin Halkına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini bozkurt işaretiyle karşılayanlara aynı şekilde karşılık verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlk defa bozkurt işareti yapınca bir anda gündeme oturdu. Peki, bozkurt işaretinin anlamı nedir? Neden yapılır?

Bozkurt işareti, MHP ile özdeşleşmiş bir işaret... Ülkücülerin sürekli yaptığı bu işaret zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı tartışma konusu oluyor. Bozkurt işaretinin bu sefer gündeme gelmesinin sebebi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mersin mitinginde halka bu işaretle karşılık vermesiydi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bozkurt işareti yapmasıyla tartışmalar yeniden alevlendi. Erdoğan'ın hareketi ülkücülere sempatik görünmek ve Cumhur ittifakını sağlamlaştırmak amacıyla yaptığı görüşleri ortaya atıldı. Peki, Bozkurt işaretinin anlamı nedir? Neden yapılır?

BOZKURT İŞARETİ NEDİR NEDEN YAPILIR?


Bozkurt işaretini ilk yapan isim Alparslan Türkeş'ti. Alparslan Türkeş işaretin anlamını şu şekilde açıklıyor:

"Şu serçe parmak Türk’tür, şu işaret parmağı da İslam’dır. Şu Bozkurt işareti yaptığımız işaretin arada kalan boşluk ise cihandır(dünyadır). Son olarak kalan 3 parmağın birleştiği nokta ise mühürdür. Yani ağabey işaret ederek gösterir isek, şu çıkar: Türk İslam Mührünü Dünyaya vuracağız.."

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU DA BOZKURT İŞARETİ YAPMIŞTI


chp Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılan Anayasa Değişikliği Referandumu'nda Kayseri'de miting yapmaya giderken kendisini bozkurt işaretiyle karşılayan halkı aynı şekilde selamlamıştı. CHP Genel Başkanı'nın bozkurt işareti yapmasıyla birlikte işaret gündem olmuş Kılıçdaroğlu da büyük eleştiri almıştı. Kılıçdaroğlu, eleştirilere "Biz de ülkücüyüz biz de milliyetçiyiz" diyerek karşılık vermişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KILIÇDAROĞLU'NA ELEŞTİRİ



Cumhurbaşkanı Erdoğan, bozkurt işareti yapan Kılıçdaroğlu'nu "CHP Genel Başkanı ' nın yaptığı bozkurt işareti hafızalardan silinmez. Bakıyorsunuz nerede ne yaptığı belli değil." diyerek eleştirmişti.

BOZKURT İŞARETİNİN TARİHİ

Bozkurt işareti'nin 1991 Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra Bakü'de Ebulfeyz Elçibey'in düzenlediği mitingde bir milyon insanın Milliyetçi Hareket’in sembol ismi Alparslan Türkeş'i “Bozkurt” işaretiyle selamlaması sonrası ortaya çıktığı sanılsa da Tarihi araştırmalarda bu sembolün Türklere budist kültüründen geçtiği yazılmaktadır.

Bu sembol Türk hakanları tarafından başarı anlamına gelen bir zafer işaretidir. Batıya göç eden, Hun, kıpçak, Peçenek Türkleri aynı zamanda bu işareti Soy belirtir olarak yani “Ben Türküm” manasında da kullanmışlardır

Bu sembole 10. yüz yıl İranlı Şair Firdevsinin Şeyhnamesinde de dahi rastlanmaktadır. Türk kadınların minyatürünün yer aldığı bu eserde Bozkurt işareti yapan kadınlar resmedilmiştir.

Çin de bulunan çıkarılan eserlere bakıldığında. Bozkurt İşareti yapan Türk hakanı Heykeli ilgi çekicidir.. Bozkurt işaretinin, İslamiyet öncesi Göktürk döneminde ve diğer Türk devletlerinde, Türk hakanlarının zafer işareti olduğu, mağaralarda bulunan 6.yüzyıla ait “Türk hakanı heykeli” ile apaçık anlaşılmıştır.