GündemCHP İstanbul'da gergin kongre

CHP İstanbul'da gergin kongre

CHP İstanbul'da gergin kongre

Kayyum atanan CHP İstanbul İl Yönetimi’nin yeniden belirlenmesi için dün düzenlenen olağanüstü kongre için mahkeme aynı gün ‘durdurma’ kararı verdi. Kararın tebliği sırasında salon önünde gerginlik yaşandı. Yüksek Seçim Kurulu, kongrenin devamına hükmetti ve daha önce görevden alınan CHP İl Başkanı Özgür Çelik tekrar seçildi.

‘TAM KANUNSUZLUK’

Haberin Devamı

İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi şaibe iddialarıyla ilgili devam eden dava gerekçesiyle, CHP’nin 38. İstanbul İl Kongresi’ni iptal edip, İl Başkanı Özgür Çelik ve il yönetimini görevden alıp kayyum atamıştı. Yaklaşan 39. olağan kongre için yürütülen süreçte, ilçe seçim kurullarından bazı ilçe kongrelerini durdurma kararı da çıkmıştı. CHP’nin başvurusu üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ‘tam kanunsuzluk’ kararıyla kongrelerin devam etmesine hükmetmişti. CHP 24 Eylül’de İstanbul Olağanüstü İl Kongresi’nin düzenlenmesine karar verip Sarıyer İlçe Seçim Kurulu’na bildirmişti. CHP Olağanüstü İl Kongresi, Beşiktaş’taki Süleyman Seba Kültür Merkezi’nde dün saat 11.00 de başladı.

AYNI MAHKEMEDEN KARAR

Haberin Devamı

Kongre devam ederken, daha önce İl Yönetimi’ni görevden alan ve kayyum ataması yapan 45’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nden “kongrenin durdurulması” kararı çıktı. Karar, Sarıyer İlçe Seçim Kurulu’na iletildi. Bunun üzerine bir heyet kongrenin durudurulmasına yönelik kararı salona giderek tebliğ etmek istedi. CHP’liler ile gerginlik yaşayan ve salona alınmayan heyet mahkeme kararını, bina girişinde, tutanakla tebliğ etmek zorunda kaldı. İlçe Seçim Kurulu’nun görüşünü sorması üzerine YSK toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan YSK Başkanı Ahmet Yener, “Anayasa gereği, başlamış olan bir kongrenin durdurulması mümkün değildir. Kurulumuz kongrenin devamına karar verdi” dedi.

YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

Daha önce mahkeme kararıyla görevden uzaklaştırılan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, tek aday olduğu kongrede geçerli 389 oyun 386’sını alarak yeniden CHP İstanbul İl Başkanı seçildi. Sonucun belli olmasının ardından Özgür Çelik, “Kimin il başkanı, genel başkan olacağına partililerimiz karar verir. Bizlere güvenen delegelerimize sonsuz ve yürekten teşekkür ediyorum” dedi. Çelik, “10 gün boyunca İstanbul il binasında kayyumu püskürtmek için mücadele veren partililerimize ve İstanbullulara teşekkür ediyorum. Bu kongre bir sonuç değil, yepyeni bir başlangıç” ifadelerini kullandı.