GündemCumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'da: Savunma ittifakı Mekke Anlaşması'nda imzalar atıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'da: Savunma ittifakı Mekke Anlaşması'nda imzalar atıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'da: Savunma ittifakı Mekke Anlaşması'nda imzalar atıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti için Suudi Arabistan'a geldi. Orta Doğu'da artan gerilim nedeniyle Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan ortak savunma anlaşması imzaladı.

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında uzun süredir hazırlıkları yürütülen ortak savunma anlaşması bugün Mekke'de imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in katılımıyla imzalanan anlaşmayla üç ülke, savunma ve güvenlik alanındaki iş birliğini resmen yeni bir aşamaya taşıdı.

Haberin Devamı

NE AMAÇLANIYOR?

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, anlaşmanın üç ülkenin ortak güvenliğini daha da güçlendirme kararlılığını yansıttığı belirtildi.

Açıklamada, anlaşmanın bölgesel ve küresel barış, güvenlik ve istikrarı teşvik etmeyi amaçladığı ifade edildi. Anlaşmaya göre, üç ülkeden herhangi birine yönelik silahlı saldırı, üç ülkenin tamamına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirilecek.

Uluslararası haber ajansları, Orta Doğu'da artan gerilim nedeniyle Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan'ın bugün Suudi Arabistan'da ortak savunma anlaşması imzalamasının beklendiğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistanda: Savunma ittifakı Mekke Anlaşmasında imzalar atıldı

Üç ülke bugün beklenen ortak savunma anlaşmasına imza attı.

BM'NİN 51. MADDESİ ESAS ALINACAK

Anlaşmanın ayrıntılarını CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova paylaştı. Canova, anlaşmanın adının "Mekke Ortak Savunma Anlaşması" olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretindeki en önemli başlık savunma iş birliği anlaşması. Bu iş birliği anlaşmasının adının da Mekke Ortak Savunma Anlaşması olması yönünde beklenti yüksek. Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması olarak ifade edebilirim."

Canova, anlaşmanın Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesine dayandırılacağını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Birleşmiş Milletler'in 51. maddesine dayandırılarak imzalanan bir anlaşma. Bu madde, silahlı bir saldırı karşısında bireysel veya kolektif meşru müdafaa hakkını düzenliyor. Dolayısıyla üç ülkenin meşru müdafaa hakkını kolektif hale getiren bir yapı oluşturulacak. Dışarıdan gelebilecek bir tehdide karşı Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan ortak savunma yapabilecek."

ORTAK TATBİKAT VE SAVUNMA SANAYİ PROJELERİ

Anlaşmanın yalnızca güvenlik alanıyla sınırlı kalmayacağını ifade eden Canova, şu bilgileri verdi:

"Üç ülke arasında ortak askeri eğitimler, personel değişimleri, ortak tatbikatlar ve savunma sanayisinde ortak projeler hayata geçirilebilecek. Savunma alanındaki iş birliği daha da güçlenecek."

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistanda: Savunma ittifakı Mekke Anlaşmasında imzalar atıldı

BÖLGESEL GÜVENLİK MİMARİSİNİN İLK ADIMI

Canova, ABD-İran savaşı ile Körfez'deki gelişmelerin uzun süredir hazırlıkları süren iş birliği sürecini hızlandırdığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"İsrail'in bölgeyi istikrarsızlaştıran tutumu ve saldırıları da bu tür güvenlik paktlarını gündeme getirdi. Uzun vadeli hedef, kapsamlı bir bölgesel güvenlik platformu oluşturulması. Bu, Türkiye'nin uzun süredir dile getirdiği bölgesel güvenlik mimarisi stratejisinin önemli ayaklarından biri."

Canova, hedefin bölge ülkelerinin güvenlik sorunlarını kendi aralarında çözebileceği bir yapı oluşturmak olduğunu belirterek, bunun dış müdahalelerin etkisini azaltabileceğini ifade etti.

Canova, anlaşmayla birlikte savunma sanayisindeki ortak projelerin de hız kazanacağını belirterek şunları söyledi: "Suudi Arabistan daha önce birçok kez Türkiye ile savunma sanayisi alanında temas kurmuştu. Müşteri olmaktan çok ortak olmayı tercih ettiğini açıklamıştı. Teknoloji transferi, ortak üretim modelleri, AR-GE projeleri, radar teknolojileri ve insansız hava sistemleri gibi alanlarda yeni ortaklıklar gündeme gelebilir."

Haberin Devamı