Gündem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nda Duhok iddialarına yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nda Duhok iddialarına yanıt

Paylaş
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nda Duhok iddialarına yanıt

Irak’ın kuzeyinde 8 sivilin öldüğü 23 kişinin de yaralandığı bir saldırı gerçekleşti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Türkiye'yi suçlayan açıklamalarına Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan da bir açıklama geldi. Çavuşoğlu, TSK'dan alınan bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırı olmadığını söyledi.

TRT Haber'in özel röportaj konuğu olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, 8sivilin öldüğü Irak'ta meydana gelen patlamayla ilgili iddiaları reddetti.

Haberin Devamı

"SİVİLLERE SALDIRI OLMADI"

Çavuşoğlu, "(Irak'ta meydana gelen patlama) Dün bu üzücü haberi aldıktan sonra bir açıklama yaptık. Bu saldırı ile ilgili Türkiye'yi suçlayıcı haberler de çıktı. Yaptığımız açıklamada bunu net bir şekilde yalanladık. Tükiye'nin hiç bir zaman sivillere karşı bir saldırı gerçekleştirmediğini uluslararası camia bilir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan bilgiye göre herhangi bir saldırımız olmamıştır. Bizim hedefimiz Suriye'de terör örgütleri olmuştur. Irak'ta da bugüne kadar hep terör örgütlerine yönelik olmuştur. Terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bu hain saldırı neticesinde Irak makamlarıyla iş birliği yapabileceğimizi açıkladık. Bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz. Türkiye'ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları da reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ZAMANLAMASI MANİDAR"

Patlamanın zamanlamasına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Bunlar da doğru değil, Türkiye bir taraftan aydınlatılması için iş birliği yapacam derken, Türkiye'ye yönelik bu tür açıklamalar doğru değil. Biz bugüne kadar Irak'ın hatta Suriye'nin yani tüm komşularımızın fakat özellikle iki ülkeyi vurguluyorum. Terörle mücadele yaptığımız iki ülkeyi vurguluyorum. Sınır ve toprak bütünlüğünü herkesten daha güçlü şekilde destekledik. Irak ile ilişkilerimizin iyiye gittiği bir dönemde terörle mücadelemizin başarılı olduğu bir dönemde böyle bir olayın gerçekleşmesi de manidardır. Bu aslında Türkiye'nin terörle mücadelesini engellemek için yapılan bir girişimdir ya da saldırıdır. Irak makamlarının da bu tuzağa düşmemesi gerekiyor. Bizim açıklamamız gayet açık ortada net. Tabiki Irak halkının acısını paylaşıyoruz. 9 tane Irak vatandaşı hayatını kaybetti." şeklinde konuştu.

DIŞİŞLERİ: TÜRKİYE SİVİLLERİ HEDEF ALAN HER TÜRLÜ SALDIRININ KARŞISINDADIR

Çavuşoğlu'ndan bir süre önce açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı ise, “Irak’ın Dohuk vilayetinin Zaho ilçesinde bir dere kenarına bugün (20 Temmuz) gerçekleştirilen saldırıda, ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği; 23 kişinin ise yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu elim hadisede hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor; yakınları başta olmak üzere dost ve kardeş Irak halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir. Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır. Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı