Gündem Dolmabahçe’den esir takası çıktı

Dolmabahçe’den esir takası çıktı

Paylaş
Dolmabahçe’den esir takası çıktı

Rusya ve Ukrayna heyetleri iki ülke arasındaki savaşta ateşkes ve barışı görüşmek üzere önceki gün İstanbul’a gelmişti.

Rusya Lideri Putin’in, Ukrayna Lideri Zenelskiy’nin İstanbul’da yüz yüze görüşme teklifini karşılıksız bırakması gerginlik yaratsa da iki ülke heyetleri dün Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio başkanlığındaki Amerikan heyeti görüşmelere gözlemci olarak katılırken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başkanlığındaki Türk heyeti ev sahibi olarak masada yer aldı. Türkiye ve ABD taraflar arasında arabuluculuk yaptı.

Haberin Devamı

‘GÖRÜŞMELER SÜRECEK’

Toplantı sonrası Rus heyetinden yapılan açıklamada, “Elde ettiğimiz sonuçlardan genel olarak memnunuz. Rusya ve Ukrayna, olası ateşkese yönelik bakışlarını ayrıntılı olarak sunacak, ardından müzakereler devam edecek. Ukrayna, devlet başkanları arasında doğrudan görüşmeler talep etti. Bu talebi dikkate aldık” denildi. Ukrayna heyetinden yapılan açıklamada ise “Önümüzdeki günlerde 1000 kişiye 1000 kişilik büyük bir esir takası yapılacak. Yakında bir sonraki aşamanın ne olduğunu açıklayacağız” ifadelerini kullandı. Toplantının ardından taraflar Türkiye’den ayrıldı.

‘DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜNDÜ’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Dolmabahçe’deki toplantı öncesi Rusya ve Ukrayna heyetleri ile ayrı ayrı görüştü. Fidan, başkanlık ettiği toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Bugün, dünya barışı için önemli bir gündü. Kalıcı barış için her türlü çabayı sergilemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KOŞULSUZ ATEŞKES BEKLENTİSİ

Ukrayna Lideri Zelenskiy, İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, “Ukrayna, barışı sağlamak için mümkün olan en hızlı adımları atmaya hazır. Dünyanın bu konuda güçlü bir duruş sergilemesi önemli” dedi. Zelenskiy, “Eğer Ruslar tam ve koşulsuz bir ateşkesi ve ölümlere son vermeyi reddederse Rusya’ya sert yaptırımlar uygulanmalı” ifadelerini kullandı.