Gündem Dünyanın en büyük müzayedeye çıkıyor! Fiyatı 30 milyon doları geçebilir

Dünyanın en büyük müzayedeye çıkıyor! Fiyatı 30 milyon doları geçebilir

Paylaş
Dünyanın en büyük müzayedeye çıkıyor! Fiyatı 30 milyon doları geçebilir

En büyük beyaz elmas olarak bilinen "The Rock", Cenevre'de müzayedeye çıkıyor. 30 milyon dolar ya da daha yüksek bir rakama kadar alıcı bulması mümkün görünüyor.

Christie'nin Cenevre'deki müzayede evinin mücevher bölümünün başkanı Max Fawcett, bir golf topundan daha büyük olan 228.31 karatlık taşın "gerçekten olağanüstü bir armut biçimli elmas" olduğunu söyledi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Açık artırmaya sunulan en büyük beyaz elmas olacak. Mükemmel simetride bir parça ve 20 ila 30 milyon dolar arasına gidebileceği tahmin ediliyor. Başarılı bir müzayede olmasını bekliyorum "

SATIŞTA REKOR KIRABİLİR

Euronews'in haberine göre, Kuzey Amerika'da yaşayan ve ismi açıklanmayan bir kişiye ait olan 'The Rock' satışta rekor kırabilir. Uzman, The Rock'a benzer boyut ve kalitede sadece bir avuç elmas olduğunu söylerken Christie'nin benzer bir beyaz elmas rekoru, 2017'de Cenevre'de kırılmış ve 163.41 karatlık bir mücevher için 33.7 milyon dolar ödenmişti.

The Rock'ı oluşturan büyük elmas parçası 2000'lerin başında Güney Afrika'daki bir madenden çıkarıldı ve Cenevre'deki satıştan önce Dubai, Taipei ve New York'ta gösterildi.

Haberin Devamı

KIZIL HAÇ PIRLANTASI

The Rock'ın yanı sıra müzayedede Kızıl Haç talı olarak bilinen bir başka büyük elmas da satılacak. 205.07 karat kanarya sarısı olan bu elmasın da 10 milyon dolara alıcı bulması bekleniyor.

Fawcett bu pırlanta için de "Satış gününde çok daha fazlasını başaracağını umuyorum" dedi. Gelirlerin büyük bir kısmı, merkezi Cenevre'de bulunan Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne bağışlanacak.

Orijinal kaba taş 1901 yılında Güney Afrika'da bir De Beers şirketinin madeninde bulundu ve yaklaşık 375 karat ağırlığında olduğu söyleniyor.

Dünyanın en büyük elmasları arasında yer almanın yanı sıra, doğal olarak bir Malta haçı şeklini taşıyan pavyonu da çarpıcı bir özelliktir.

Taş ilk olarak 10 Nisan 1918'de Londra'daki Christie's'de satışa sunuldu. Elmas Sendikası tarafından İngiliz Kızıl Haç Derneği'ne teklif edildi.

1973'te Christie's tarafından Cenevre'de 1.8 milyon İsviçre Frangı karşılığında tekrar satıldı ve şimdi müzayede evi tarafından üçüncü kez sunuluyor.

RUSYA KISITLAMALARI

Diğer birkaç pırlanta yüzük, kolye ve bileziğin de müzayedede 1 milyon doların üzerine çıkması söz konusu. Ayrıca, Habsburg İmparatorluğu'nun en seçkin aristokrat ailelerinden birinin üyesi olan Furstenberg prensesi Irma'ya (1867-1948) ait bir taç da satılıyor. 400 bin ila 600 bin İsviçre Frangı'na alıcı bulacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Fawcett, "Şu anda elmas piyasası çok, çok güçlü" diyor ve artan talep, yaşanan jeopolitik sorunlar nedeniyle arz kısıtlamaları ve değerli taşlar da dahil olmak üzere emtialar üzerindeki enflasyonist baskının piyasayı 2013-2014 zirvesinden bu yana görülmemiş yüksek seviyelere ittiğini söylüyor.

Ukrayna'daki Rus işgali büyük bir etki yarattı. Fawcett, dünya elmaslarının yüzde 40'ından fazlasının, ünlü Alrosa madeni de dahil olmak üzere Rusya'da çıkarıldığını, ancak uluslararası pazarların artık Rus mücevherlerine erişimi olmadığını hatırlatıyor.

Fawcett, "Arz sıkıntısı büyük fiyat artışları yarattı ve 24 Şubat işgalinin ardından Moskova'ya uygulanan yaptırımlarla"fiyatlar artmaya devam edecek" dedi.