Dünyanın en küçük hayvanı Diyarbakır'da bulundu! 2 gram ağırlığa sahip, boyutu küçük ama faydası öyle büyük ki...
Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki köylüler dünyanın en küçük memeli hayvanı olarak bilinen Etrüsk cüce faresi cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. En çok 2-3 gram ağırlığında olan hayvanın ekolojik olarak çok önemli olduğu söylendi! İşte o hayvan hakkında merak edilenler...
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde köylüler tarafından dünyanın en küçük memeli hayvanı olarak bilinen Etrüsk cüce faresi bulundu. 3 gramdan fazla ağırlığa sahip olmayan bu hayvan parmaktan bile daha küçük! İşte o hayvanın fotoğrafları....
TARLADA BULUNDU
Taşhelvası köyündeki arazide arkadaşlarıyla yaşayan Eyüp Dal, tarlada fareye benzeyen küçük bir hayvan gördü. Hayvanın son derece hareketli olduğunu gören Dal, görüntüleri cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Dal, yaptığı araştırma sonucunda Etrüsk cüce faresi olduğunu öğrendi.
DÜNYANIN EN KÜÇÜK MEMELİ HAYVANI OYMUŞ!
Dünyanın en küçük memeli hayvanı olma özelliği taşıyan Etrüsk cüce faresinin genelde tarım arazilerinde, bahçelerde, ormanlık alanlarda yaşadığını söyleyen ı Prof. Dr. Alaettin Kaya, bu türün kalp atışlarının bin 500'lere kadar çıktığının altını çizdi.
EN FAZLA 2 CM BOYUTA SAHİP OLABİLİYOR!
Prof. Dr. Alaettin Kaya: "Görüntülerdeki hayvan, cüce sivri fare (suncus etruscus) dediğimiz bir memeli türüdür. Hatta memeli hayvanlar içerisinde en küçük tür olarak biliniyor. Bu hayvanın ağırlığı 2-3 gram, uzunluğu ise kuyruğuyla birlikte en fazla 2 santimetredir. Suncus etruscusun arazide gözle görülmesi çok zor. Yaygın bir tür. Ama göz önünde çok durmazlar. Ekolojik anlamda çok önemli bir tür. Sebebi ise hayvanın çok küçük olmasına rağmen metabolizması çok güçlü. Kalp atışları 1500'leri bulabiliyor" dedi.
GÜN İÇİNDE BESİN ALMAZSA HAYATINI KAYBEDİYOR
"Suncus etruscus, çok sık besin tüketiyor. Neredeyse kendi ağırlığının bir buçuk, iki katı kadar besin tüketiyor. Besin almadığı takdirde bir gün içerisinde de ölebilen bir tür. Dediğimiz gibi ekolojik anlamda çok önemli bir türdür. Bu hayvanlar böcekçil bir tür. Kirpi ve köstebeklerle akraba olan bir tür. Çoğunlukla küçük omurgasız hayvanlar, bazı böceklerin larvalarıyla, böceklerle besin ihtiyacını karşılıyor. Hatta bazen kendi boyunda çekirgelerle de beslenebiliyor. Böcek popülasyonu üzerinde etkin bir türdür." açıklamasını yapan uzman, bu hayvanın son derece önemli olduğunu vurguladı.
- Bakan Şimşek: Ekonomik aktiviteyi olumlu etkilemesini öngörüyoruz
- THY 11 ayda taşıdığı yolcu sayısını açıkladı
- Et fiyatlarıyla ilgili Bakan Yumaklı'dan açıklama
- Gabar’da rekor petrol üretimi! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Günlük üretim 61 bin varile çıktı
- Ehliyet alma yaşı değişti! 2025 için yeni karar