Duş sorununa ilginç bir çözüm buldu 160 bin TL’ye şehirde karavan hayatı!
Şehirde yaşayan ve kamu işinde çalışan Ümit Karagöz’ün (34) hayatı 2016 yılında yaptığı ilk çadır kampı ile değişmeye başladı. Zaman içinde peş peşe gittiği kamplar Karagöz’ün hayat felsefesi haline geldi. Öyle ki kamp yaşamını iyice benimseyen Karagöz evini bırakarak İstanbul’da panelvandan dönüştürdüğü karavanında yaşamaya başladı. Şehrin içinde doğa hayatı süren Karagöz park sorununu, akşam yemeklerini ve duş ihtiyacını karşıladığı yöntemlerle şaşırttı. Karagöz şehir içinde minibüsten dönüştürdüğü karavanı yaşamının ayrıntılarını posta.com.tr’ye anlattı…
İpek ALEMDAR GÖDE / posta.com.tr - Arkadaşları ile 2016 yılında ilk kez bir çadır kampına giden Ümit Karagöz yıllar sonra hayatında olacak olan değişimlerden habersizdi. Aradan geçen süre kamplara daha sık giden Karagöz değişim öncesi en somut adımı 2021 yılında satın aldığı panelvan ile başlattı. Aslen Trabzonlu olan ancak İstanbul’da doğup büyüyen Karagöz yıllar içinde panelvanı bir yaşam alanına dönüştürerek 2023 yılı başında evini bırakıp karavanında yaşamaya başladı. İşte Karagöz’ün şehir içindeki karavan yaşamı…
“EVİMİ KAPATIP TAMAMEN KARAVANDA YAŞAMAYA BAŞLADIM”
Karavanda yaşamaya karar verme sürecini anlatan Karagöz, “2016 senesinde arkadaşlarımla birlikte ilk kez çadır kurup kamp yaptım. Bu olay çok hoşuma gitmişti ve sıklıkla kamp yapmaya ve doğa gezintilerine çıkmaya başladım. Yıllarca zamanım oldukça kamp çadırı kurup farklı şehirlere gittim. 2021 eylül ayında karavan almaya karar vermiştim fakat istediğim şekilde bütçeme uygun bir karavan bulamadım. Ben de kendi karavanımı kendim yapmaya karar verdim. Mevcutta bulunan arabamı satıp panelvan bir araç aldım ve karavana dönüştürdüm. Bir müddet gezilerimi karavanımla yaptım fakat daha sonra karavan içerisinde de yaşayabileceğimi fark ettim. Yaşadığım evden çıkarak 17 Şubat 2023 tarihinde tam zamanlı karavanda yaşamaya başladım. Karavanımla İstanbul Tuzla’da iş yerime yakın yerlerde konaklamaktayım” dedi.
Şehir içinde karavanda yaşarken karşılaştığı zorlukları ve tecrübelerini anlatan Karagöz, “Şehirde oldukça araba ve insan sesi oluyor, haliyle bu seslerden rahatsız olunabiliyor. Sonuçta bir nevi dışarda yaşıyor gibisin, sokak seslerini duyuyorsun. Ben de bu durumu yaşamamak için daha sakin yerleri tercih ediyorum. Genelde göl ve sahil kenarı, boş arazi, ücretsiz otoparklar, iş yerimin otoparkı ve yoğun olmayan yol kenarlarına karavanımı çekiyorum. Şehirde yaşadığım için su bulmakta çoğu zaman zorluk yaşayabiliyorum” ifadelerini kullandı.
“EVİM HEP YANIMDA”
Günlük yaşamına dair ayrıntıları anlatan Karagöz, “Günümü bazen şehir sokaklarında bazen sakin manzaralı yerlerde geçiriyorum. O anki psikolojime ve tercihime bağlı. Evim hep yanımda ve manzaram sürekli değişiyor istediğim vakit. Sabah kahvaltımı her zaman karavanda yaparım, akşam yemeklerini yorgun olduğum zamanlar bulunduğum ilçenin sosyal tesislerinde yiyebiliyorum. İş hayatım haricindeki vakitlerde doğa gezintisine çıkıyorum, keşif yapıyorum. Arkadaşlarımla buluşup sohbet ediyorum veya spor yapıyorum, film izliyorum. Aynı zamanda Youtube kanalıma video çekiyorum. Karavan yaşamı ile hayatımda birçok nokta değişti. Minimal ve aktif bir yaşama geçtim. Birçok insan tanıdım ve bundan mutluyum” şeklinde konuştu.
KARAVAN YAŞAMININ MALİYETİ
Hazır bir karavan yerine bir panelvan aracı karavana dönüştüren Karagöz, “Şehirde yaşadığımdan dolayı panelvan bir aracı dönüştürmem daha mantıklıydı. Şehir içinde bu aracı kullanmak diğer alkovenlilere göre daha basit. Haliyle enlemesine bu araçlar daha dar. Sokak aralarında daha rahat bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Benim aracım 11.5 m3 bir araç, sınıfının orta kasası olarak geçiyor. Şehirde park sorunu yaşamamak için tercihim bu kasa araç oldu.
Karavana dönüşüm sürecinde malzemeleri nereden temin etmem gerektiği konusunda iyi bir araştırma yaptım. İnsan sağlığına zararlı olabilecek malzemeler kullanmamaya gayret ettim. Uzun bir süreç oldu sonuçta bu panelvan aracı karavana tek başına dönüştürdüm. Ne kadar zahmetli bir iş olsa da emek verip karşılığını aldığında tüm yorgunluk gidiyor. 2021 yılında aracı 114 bin TL’ye aldım. İç kısmını 1 yıl içerisinde toplamda 43 bin TL’ye tamamladım. Uzun sürmesinin nedeni elimde nakit para olmaması, maaş geldikçe karavana ekleme yapmaktan kaynaklı. Piyasada sürekli rakamlar değiştiği için şimdi karavan yapmaya başlanırsa bu rakamların biraz üstüne çıkmak zorunda kalınır” dedi.
DUŞ SORUNUNU BÖYLE ÇÖZDÜ
Duş ve su sorunu için bulduğu çözümü anlatan Karagöz, “Şehirde köylerdeki gibi meydanda bir çeşme yok, dereden su dolduramıyorum. Belli başlı yerlerden beşer litrelik su bidonlarına doldurup karavanımın deposuna aktarıp su ihtiyacı temin ediyorum. Çok fazla su kaybetmemek için çoğu zaman duşumu karavanda almak yerine bir spor salonuna kaydoldum hem sporumu yapıyor hem de duşumu alabiliyorum. Çamaşırlarımı abimin evine götürüp orada yıkatıyorum. Tuvalet konusu temizliği evdekine göre daha zor ve boşaltması da biraz zahmetli. Karavanımın içi yaklaşık 6 m2 genişliğinde, ilk hafta çok dar gibi geldi fakat zamanla alıştım. Psikolojik olarak kendini hazır hissettiğinde bazı zor gibi gelen durumlar alıştıkça keyifli hale gelebiliyor. Minimal bir yaşama geçtiğimi biliyorum ve buna hazırdım. Şimdi karavanın zor yanlarının da keyfini çıkarabiliyorum” dedi.
Zor yanları ile birlikte karavanla yaşamanın güzel yanları da olduğuna değinen Karagöz, “Evimi sırtımda taşıyorum ve karavanda yaşamaktan keyif alıyorum. Sevdiğim yerlerde uzunca konaklayabiliyorum, sevmediğim yerlerden çekip gidebiliyorum. Manzaram ve komşularım istediğim zaman değişiyor” ifadelerini kullandı.
KARAVAN HAYATI HERKES İÇİN UYGUN OLMAYABİLİR
Karavanda yaşama hayali kuranlar için tavsiyelerde bulunan Karagöz, “Karavan hayaliniz ve paranız varsa bir an önce gerçekleştirin bahanelere sığınmayın. İmkanınız kısıtlıysa kendi karavanınızı kendiniz yapın. Bu işe başlamadan önce karavan kiralayın deneme sürüşleri yapın, yolun keyfini çıkartın, gezin gerçekten karavan size uygun olup olmadığını iyice gözlemleyin. Kesinlikle sosyal medyada paylaşılan görsellere mutluluklara aldanmayın belki de karavan hayatı size göre değildir. Belki de sizin için bir eziyet olabilir” ifadelerini kullandı.
- Bakan Şimşek: Ekonomik aktiviteyi olumlu etkilemesini öngörüyoruz
- THY 11 ayda taşıdığı yolcu sayısını açıkladı
- Et fiyatlarıyla ilgili Bakan Yumaklı'dan açıklama
- Gabar’da rekor petrol üretimi! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Günlük üretim 61 bin varile çıktı
- Ehliyet alma yaşı değişti! 2025 için yeni karar