GündemGazze zirvesinde yardım ve imar mesajı

Gazze zirvesinde yardım ve imar mesajı

Gazze zirvesinde yardım ve imar mesajı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze’de ateşkesin ardından Mısır’da düzenlenen, Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan, 20’den fazla liderin yer aldığı zirvede, Gazze’ye insani yardımların kesintisiz ulaşmasına ve büyük yıkım yaşayan kentin yeniden imarına dikkat çekti.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te sivilleri de hedef alan büyük saldırısını gerekçe gösteren İsrail yönetimi, aynı gün ablukaya aldığı Gazze’de katliam başlatmış ve 2 yılda 67 binden fazla Filistinliyi öldürmüştü. ABD Başkanı Donald Trump’ın 20 maddelik planının İsrail ve Hamas tarafından kabul edilmesinin ardından 10 Ekim’de ateşkes yürürlüğe girmişti. Anlaşma kapsamında İsrail askerleri Gazze’den çekilmeyi sürdürürken esir takası da tamamlandı. Aynı gündemle Mısır’da dün “Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi” düzenlendi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın eş başkanlığında düzenlenen zirveye 20’den fazla ülkeden liderler katıldı.

Haberin Devamı

LİDERLERLE TEMAS

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da zirvede yer aldı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından karşılanan Erdoğan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Katar Emiri Al Sani, Ürdün Kralı 2. Abdullah, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’la bir araya geldi. Erdoğan temaslarında, Türkiye’nin Gazze’de ateşkes için yoğun çaba sarf ettiğini, ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barışa giden yolun açılması ile ilgili gayretlerin de artarak süreceğini belirtti. Erdoğan, insani yardımların Gazze ’ye kesintisiz ulaşması ve kentin yeniden imarına derhal başlanması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

İMZALAR BARIŞ İÇİN ATILDI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı ‘Barış için Şarm el-Şeyh Zirvesi’nde ABD Başkanı Trump, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un yanı sıra Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya, Yunanistan, Ermenistan, Macaristan, Pakistan, Kanada, Norveç başbakanları da hazır bulundu. Arap ülkeleri de krallık ya da emirlik düzeyinde temsil edildi. Liderler, Gazze için niyet belgesini imzaladı. Erdoğan, kalıcı barışa dair bir fırsat penceresi aralandığını, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

300 YILLIK ÇATIŞMA BİTTİ

ABD Başkanı Donald Trump da zirvede yaptığı konuşmada, "Bunun bir parçası olmak büyük bir onur. Çok kapsamlı bir anlaşma imzalayacağız. Rehineleri kurtardık. 300 yıllık çatışmayı sonlandırdık” dedi. Erdoğan’a teşekkür eden Trump şunları söyledi: “Çetin adamları daha çok seviyorum. Türkiye'deki beyefendiden bahsediyorum. Dünyanın en güçlü ordularından birine sahip. Kendisi çok çetin ceviz. O bizi hiçbir zaman yüzüstü bırakmadı. Dostluğundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum.”