Gündem Kerbela şehitleri İstanbul, Ağrı, Kars ve Iğdır’da anıldı!

Kerbela şehitleri İstanbul, Ağrı, Kars ve Iğdır’da anıldı!

Paylaş
Kerbela şehitleri İstanbul, Ağrı, Kars ve Iğdır’da anıldı!

İstanbul, Ağrı, Kars ve Iğdır’da Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela'da şehit edilişinin 1383. yıl dönümü dolayısıyla programlar düzenlendi.

İstanbul Küçükçekmece'de Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin şehit bin 383'üncü yılı nedeniyle Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından anma programı düzenlendi.

Haberin Devamı

 Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Küçükçekmece'de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlenen anma programına Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, İyi Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz de katıldı.

 Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kerbela'da yaşanan sevgili peygamberimizin vefatından yaklaşık yarım asır sonra çok sevdiği torununu katledilmesidir. Kerbela'nın bir diğer önemli boyutu bu katliamın bizzat sevgili peygamberimizin yolunda gittiğini savunanlar tarafından gerçekleştirilmiş olması. Dolayısıyla Kerbela'nın sadece Hazreti Hüseyin'in ve 72 arkadaşının toprağa düşmüş cansız bedenlerinin değil katledilenler ve katledenlerin insani ve ahlaki tercihlerinin bir bütün olarak Kerbela'ya baktığımızda bir sevgili peygamberimizi de bir muayyen olarak görüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

 Anma töreninde salonda bulunanlar Hazreti Hüseyin'nin şehit edilmesini konu alan tiyatro oyununda uzun süre gözyaşı döktü.

AĞRI

Taşlıçay ilçesinde Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, Hz. Hüseyin'in şehit edilişinin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen matem günü aşure törenlerinde ağıt yakıp, gözyaşı döktüler.

Sabahın erken saatlerinde ilçede ilahiler eşliğinde yapılan yürüyüşler Taşlıçay Ehl-i Beyt camisinde son buldu. Programa katılan Taşlıçay Kaymakamı Adem Topaca, Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir, Taşlıçay Ehlibeyt Derneği Başkanı Mehmet Hanbaba ve ilçe halkı bir süre daha burada dualar ve ilahiler okuyarak matem gününü idrak ettiler.

Programa katılan ilçe halkına yemek ve aşure ikram edildi.

KARS

Kars'ta ise binlerce kişinin katılımıyla anma yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe katılan binlerce kişi havadan görüntülendi. Kerbela şehitlerini anma programı, sabah Hz. Ali Çarşı Camii ve Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii önünde toplanan binlerce vatandaşın katılımıyla Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Vatandaşlar daha sonra Faikbey Caddesi'nden Kars Garnizon Şehitliği önüne kadar mersiyeler eşliğinde sine dövüp vücutlarına zincir vurdu. 1,5 saat süren yürüyüşte okunan mersiyeleri dinleyen vatandaşlar ise gözyaşlarına boğuldu.

Haberin Devamı

Anma programına katılanlar, Garnizon Şehitliği ziyaretinin ardından Yeni Mahalle Mezarlığı'na yürüdü. Yeni Mahalle Mezarlığı önünde de deste gruplarının mersiyeler eşliğinde Hazreti Hüseyin'i yâd etmesi sonrasında aile mezarları ziyaret edilerek, Kur'an-ı Kerim okundu. Kars’ta binlerce kişinin katıldığı anma etkinlikleri havadan görüntülendi.
Düzenlenen etkinliğe Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile binlerce vatandaş katıldı.

 IĞDIR

Iğdır’da Zehra Ana Derneği, Iğdır merkez Yeraltı Çarşısı üzerinde "Dünya Ali Asgar Günü" dolayısıyla anma programı düzenledi. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda sıcak havaya rağmen yüzlerce kişi bir araya geldi. Aradan asırlar geçmesine rağmen onca insanın bir araya geldiğini belirten CAFERİDER Iğdır Temsilcisi Behlül Salmanlı, “Aradan asırlar geçmesine rağmen bu topluluk Sünni'si ile Şia'sı ile mezhebi ve meşrebi kimliğine bakılmadan üst kimlik olan İslami kimliği ile hep beraber o sevgiyi idrak etmiş ve o sevgiye lebbeyk demek için burada toplanmış bulunmaktayız” dedi.

Haberin Devamı