Gündem Koronavirüsün bilinmeyen semptomları! Uzun vadede etkili...

Koronavirüsün bilinmeyen semptomları! Uzun vadede etkili...

Paylaş
Koronavirüsün bilinmeyen semptomları! Uzun vadede etkili...

Koronavirüs salgınında vaka sayılarının düşmesi ile birlikte salgını sona ermesine ilişkin beklentiler yükseldi. Yapılan yeni bir araştırma, koronavirüsün uzun vadede çok ilginç yan etkileri olduğunu ortaya çıkardı.

Covid-19 salgını ortaya çıktığından bugüne kadar en çok bilinen semptomlar yüksek ateş, şiddetli öksürük, koku ve tat kaybı şeklindeydi. Bu belirtiler salgının ilk günlerinde virüsün geleneksel belirtileri olarak şekillenmişken, Delta ve Omicron gibi yeni varyantlar ortaya çıktığından bu yana ise belirti listesine birçok farklı semptom eklendi.

Haberin Devamı

Covid-19'un insan vücudunu nasıl etkilediği, virüsün ilk ortaya çıkışından iki yıl sonra bile oldukça tahmin edilemez olabilir. Son yapılan çalışmalarda Covid-19'un bu zamana kadar tespit edilen en ilginç belirtileri açıklandı. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), geçtiğimiz günlerde Covid-19 belirtisi olan dokuz semptomu daha resmen duyurdu.

Bilim kurulu üyesi Özlü: Koronavirüs mutasyonla hastalık yapma potansiyelini kaybetti Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsün geçirdiği mutasyon itibarıyla hastalık yapma potansiyelini büyük oranda kaybettiğini belirterek, “Ama pandemi bir gün gelip hayatımızdan bütünüyle çıkacak veya bu virüs tümüyle kaybolup gidecek diye beklemek çok gerçekçi değil. İstediğimiz, beklediğimiz bunun diğer solunum yolu virüsleri gibi sıradanlaşması ve döngüsel epidemik bir forma dönmesiydi. Büyük oranda bu tamamlanmış görünüyor” dedi.

Her insan Covid-19'a farklı tepkiler verebiliyor. Çoğu insan ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik ve şiddetli öksürük gibi yaygın belirtileri yaşıyor olsa da bazı insanlar hiç akla gelmeyecek semptomlar yaşıyorlar. İşte Covid-19'un nadir görülen altı belirtisi:

ÇARPINTI

Virüsün neden olduğu yüksek ateş ve iltihaplanma sonucunda oluşan çarpıntı, salgın boyunca birçok insanın şikayeti oldu ve olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Bazı insanlar, hastalığı atlattıktan sonra da çarpıntının devam ettiğini ve kalplerinin daha hızlı attığı konusunda doktorlara başvurmaya devam ediyor. Bazıları için bu belirti aynı zamanda hastalığı uzun sürede geçireceklerinin habercisi olabiliyor.

İŞİTME KAYBI

Stanford Üniversitesi'nden geçen yıl yapılan bir araştırma, Omicron varyantının işitme sorunlarına neden olabileceği sonucuna ulaştı.

Çalışma tarafından bildirilen bazı semptomlar arasında şiddetli kulak ağrısı, kulak uyuşukluğu ve hatta bazı insanlarda enfeksiyon geçtikten sonra bile devam eden geçici işitme kaybı bulunuyor. Uzmanlar, virüsün kulakla ilgili semptomlarının aşılarını aksatmamış kişilerde de ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

COVID AYAK PARMAKLARI

Covid-19'un en nadir semptomlarından birisi de ayak parmaklarında yaşanan bazı cilt rahatsızlıkları. Yetkililere göre Covid-19 kaynaklı olacak şekilde ayak parmaklarında şişlik, kabarcık benzeri yaralar veya renk değişikliği gibi rahatsızlıklar oluşabiliyor. Bu semptomları yaşayan bazı kişiler süreci ağrısız atlatıyor olsa da, ayakta oluşan şişliklerin ve kabarcıkların bazı kişilerde ağrı ve kaşıntı yaptığı belirtiliyor.

 Covid-19 sebebiyle ayaklarda oluşan bu rahatsızlıkların bazı kişilerde iki hafta etkili olduğu, bazı kişilerde ise aylarca sürebildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

SAÇ DÖKÜLMESİ

Yetkililer, saç dökülmesinin virüsten aylar sonra ortaya çıkan bir belirti olduğunu vurguluyor. Virüs vücuttayken saç köklerinin aşırı uyarılması ve daha sonra virüs vücuttan atıldıktan sonra gevşemesi ile saç dökülmesi şikayetinin ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Bu belirti virüs vücuttan atıldıktan sonra 3-6 ay arasında devam ediyor ve belirtilen süre sonunda iyileşme başlıyor.

SES TELİ SORUNLARI

Araştırmalar, Covid-19 ile ses tellerini hareket ettiren kas ve sinirler arasında da bir bağlantı bulunmasını sağladı. Bazı hastaların virüs vücutlarına girdikten sonra seslerinin değişim geçirebileceği ve sinir hasarına bağlı olarak ses teli felci geçirme olasılığı yaşayabileceği tespit edildi.

Bazı virüslerin neden olduğu sinir iltihabının gırtlak kaslarını hareket ettiren sinirlerin çalışmasını aksattığı ve bunun sonucunda ses teli felci yaşandığı biliniyor. Enfeksiyon sırasında bir başka olasılık sesi, yutmayı, nefes almayı ve öksürüğü kontrol eden vagus sinirinin yaralanması. Vagus siniri düzgün çalışmıyorsa, öksürüklü veya öksürüksüz nefes darlığı da yaşanabilir.

Haberin Devamı

Beyin sisi veya karışıklığı, virüsün vücutta olduğu dönemle birlikte Covid-19 atlatıldıktan bir süre sonra daha yaşanmaya devam ediyor. Çalışmalara göre özellikle üst yaş gruplarında halüsinasyon ve paranoyanın da kafa karışıklığına eşlik edebileceği durumlar oluşabiliyor. Semptomun şiddeti kişiden kişiye göre fark gösteriyor.

ÇİN’DE VAKA YÜKSELİŞİ DURDURULAMIYOR

Öte yandan salgının başından bu yana sert izolasyon önlemleri ile sık sık gündeme gelen Çin’de benzer görüntüler tekrar görülmeye başlandı.

Ülkenin finans merkezi Şanghay'da vaka sayısı her geçen rekor artış yaşıyor. Yaklaşık 30 bin aktif vaka bulunan şehirde “sıfır vaka” politikası sebebiyle sert karantina önlemleri alınıyor. Karantina sebebiyle sokağa çıkamayan halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak konusunda sıkıntılar yaşamaya başladığı iddia edilirken şehirden gelen görüntülerde birçok kişi evinin balkonundan bağırarak durumu protesto ediyor. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre toplu yapılan testlerin ardından vaka sayısının sıfıra indirildiği bölgelerde karantinanın sona ereceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Sert salgın önlemlerine rağmen Çin'de Kovid-19 vaka sayıları yükselmeye devam ediyor. Birçok şehirde toplu test uygulamaları devam ediyor.

Oğuzcan Atış / Milliyet