Gündem 'Kozmik Oda' gözaltında! KPSS'de 3 ayrı soruşturma: Rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak

'Kozmik Oda' gözaltında! KPSS'de 3 ayrı soruşturma: Rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak

Paylaş
'Kozmik Oda' gözaltında! KPSS'de 3 ayrı soruşturma: Rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak

Soruların sızdırıldığı iddiaları üzerine 31 Temmuz’daki KPSS iptal edildi. 6-7 Ağustos ve 14 Ağustos’ta yapılacak oturumlar da ertelendi. Sınavı düzenleyen ÖSYM’nin binasında yer alan ve soruların büyük bir gizlilikle hazırlanıp saklandığı ‘kozmik oda’da arama yapıldı. El konulan belgeler sızıntının kaynağını bulmak için büyük bir titizlikle incelenip rapor halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.

Skandalın ortaya çıkmasından sonra görevden alınan ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ün yerine atanan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy yeni KPSS takviminin 17 Eylül’de başlayacağını, sınavı iptal edilen adaylardan yeniden ücret alınmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Ersoy, sınavdaki soruların bazılarının, yayınevinin soru kitapçıklarında yer aldığının tespit edildiğini belirterek, “Böyle bir tablonun hem kurumumuzun çalışma ilkeleri hem hukuk hem de kamuoyu vicdanı bakımından kabulü mümkün değildir” dedi.

ÜÇ AYRI KOLDAN SORUŞTURMA

Skandal ile ilgili Devlet Denetleme Kurulu, Ankara Savcılığı ve ÖSYM üç ayrı koldan soruşturma yürütüyor. KPSS sorularını deneme sınavında yayınladığı tespit edilen Yediiklim Yayınevi’ne baskın düzenlenmişti.

'KOZMİK ODA'DA ARAMA

Şimdi de ÖSYM’nin Ankara’daki merkez binasında yer alan ‘kozmik oda’da da arama yapıldı. ‘Kozmik oda’, ÖSYM’nin düzenlediği tüm sınavların sorularının hazırlanıp saklandığı, dışarıyla iletişimi olmayan bir bölüm. Bu bölüme girmeye yetkisi olan herkes mercek altında.

Haberin Devamı

MHP LİDERİ BAHÇELİ:

“KPSS sınavında çıkan ve bir yayınevinin test kitapçığında sorulduğu anlaşılan 20 soruya kimlerin tam ve eksiksiz doğru cevap verdiği tespit edilmeli, bu şahıslarla ilgili inceleme de acilen yapılmalı. Şayet ilgili yayıneviyle bahse konu soruların hepsine doğru cevaplar verenler arasında makul bağ ve bağlantı bulunursa, bunların alayı birden afişe edilmeli, en ağır cezaya çarptırılmalı.”

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU:

“Çürüyen bir yapı var ve bu çürüyen yapıyı düzeltmek zorundayız. KPSS sınavına girip hakkı yenen bütün bu evlatlarımızın hakkını hukukunu savunmak zorundayız. Saraydan tutun en aşağıya kadar çürüyen bir devlet yapısı var. Liyakat yok, ahlak yok. Ama hepsini düzelteceğiz. Söz verdim, söz veriyorum.”

TÜRK EĞİTİM-SEN: 

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ÖSYM Başkanı’nın günah keçisi ilan edilerek yaşanan sorunların çözülemeyeceğini söyledi. Geylan “2010’daki KPSS hırsızlığının ifşa edilmesinden beridir, ÖSYM sınavlarında yaşanan skandallar silsilesi göstermektedir ki, bu kurum içerisinde köklü ve etkin bir kripto yapılanma hâlâ mevcuttur” diye konuştu.

EĞİTİM-BİR-SEN:

Eğitim-Bir-Sen’in açıklaması: “İnsanımızın iş sahibi olma konusundaki en büyük umutlarından biri KPSS. İnfiale neden olan bu olayın soruşturması derinlikli yapılmalı, çıkar hesapları peşinde koşarak bu süreci baltalamaya veya bunun üzerinden haksız menfaat elde etmeye kalkışan tetikçilere fırsat verilmemeli, suçlular adalet önünde hesap vermeli.”

Haberin Devamı
Bakan Soylu’dan cemevi saldırıları ve KPSS soruşturması ile ilgili açıklama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili iddialar ve Ankara’da cemevleri ve Alevi dernek ve vakıflarına yönelik saldırılarla ilgili açıklamalarda bulundu.