Gündem Marmaris'teki yangın söndü mü? Marmaris yangını neden çıktı, sabotaj mı? Marmaris Bördübet yangını son dakika!

Marmaris'teki yangın söndü mü? Marmaris yangını neden çıktı, sabotaj mı? Marmaris Bördübet yangını son dakika!

Paylaş
Marmaris'teki yangın söndü mü? Marmaris yangını neden çıktı, sabotaj mı? Marmaris Bördübet yangını son dakika!

Marmaris Bördübet yangını sadece bölgede yaşayanların değil tüm vatandaşların yüreklerini ağızlarına getirdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin açıklamasına göre yangın saat 20.02’de başladı, ilk müdahale ise saat 20.10’da yapıldı. İşte Marmaris Bördübet yangını son dakika gelişmeleri…

Marmaris Bördübet yangını hakkında gelen ilk bilgilere göre, saat 20.00 sularında ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Yangına kısa süre içerisinde müdahale edilirken, Bakan Kirişçi Marmaris’teki orman yangınında 144 arazöz, 13 dozer ve 576 personelin görev aldığını açıkladı. Peki, yangın nerede çıktı, son durum ne, söndürüldü mü? İşte Marmaris Bördübet yangını hakkında detaylar…

Haberin Devamı

YANGIN NEREDE VE NEDEN ÇIKTI?

Devletin tüm kurumlarıyla birlikte teyakkuz hakinde müdahale ettiği yangın Amazon Koyu Bördübet Yedi Adalar mevkiindeki ormanlık alanda çıktı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangın çıkış nedeniyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bunlar erken değerlendirmeler, hem emniyetimizin hem de jandarmamızın Sayın Bakanımız geldikten sonra değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız hem jandarma ve emniyetteki arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor" diye konuştu.

Ekiplerin söndürme çalışmaları yoğun şekilde devam ederken, ilk belirlemelere göre, yangının 3 ayrı noktada aynı zamanda çıktığı, bu durumun da sabotaj ihtimalini artırdığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

SON DURUM NE, SÖNDÜRÜLDÜ MÜ?

Saat 20.00 sularında henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangının ardından yapılan ihbarla bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri sevk edildi.

Şiddetli rüzgar sebebiyle bir anda büyüyen alevlere ekiplerin müdahalesi devam ediyor.  Tüm ekipler alevleri kontrol altına almak için çalışırken, yüksek kesimlerde esen şiddetli rüzgar ekiplerin işlerini güçleştirdiği belirtiliyor. Geçtiğimiz aylarda eğitimden geçen gönüllü itfaiyecilerin de yangın söndürme çalışmalarına katıldıkları öğrenildi.

Söndürme çalışmaları ile ilgili yetkililerden bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ekiplerin yoğun mücadele sürdürdüğünü belirterek, "Milletimize ülkemize geçmiş olsun diliyoruz. Sayın Süleyman Soylu Bakanımızla birlikte Ankara'da önce kendi merkezimizde, yangının başladığı saat 20.00'den itibaren, takip ettiğimiz hadiseyi bir yerinde görelim, inceleyelim, tespitlerimizi ona göre yapalım düşüncesiyle, önce Dalaman Havalimanına iniş yaptık, oradan da helikopterle yangın sahası üzerinde 1-2 tur yaptıktan sonra yangının olduğu yere yer araçlarıyla erişmeye çalıştık. Yaklaşık 200 hektarlık alanda meydana gelen yangın özellikle şu anda yer araçlarıyla söndürülmeye ve kontrol altına alınmaya çalışılıyor." dedi.

MARMARİS BÖRDÜBET YANGINI SON DAKİKA!

Marmaris’teki yangın sonrası Muğla Valiliğinden yapılan açıklamada, “21 Haziran 2022 Salı günü saat 20.00 sıralarında Marmaris ilçemiz Amazon Koyu Bördübet Yedi Adalar mevkiinde bulunan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıkmıştır. Şiddetli rüzgârında etkisiyle büyüyen yangına havadan ve karadan ekiplerce müdahalede bulunulmuştur. Havanın kararması nedeniyle yangına 576 personel, 148 arazöz ve 53 iş makinesi ile karadan müdahale devam etmektedir. Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiş takviye ekipler yangın bölgesine yönlendirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

 “TÜM KURUMLAR ŞU AN TEYAKKUZ HALİNDEYİZ”

Yangın sonrası Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Ersoy, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay bölgeye gelerek çalışmaları yakından takip etmeye başladı. Tüm kurumların teyakkuz halinde olduğunu ifade eden Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, yangın bölgesinde yaptığı açıklamada, “Maalesef almaya çalıştığımız tüm önlemlere rağmen, bir yangını daha yaşıyoruz. Rüzgarın şiddetli olmasından dolayı yangını kontrol altına almakta zorlanıyoruz. Tüm kurumlar şu an teyakkuz halindeyiz. Rüzgarın hafiflemesi ile kontrol altına alırız diye ümit ediyoruz. Şu ana kadar yangının ne kadar alanda etkili olduğunu kestirebilmek zor. Hep birlikte yangını söndürmek için konsantre olmuş durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

HAVADAN MÜDAHELE BAŞLADI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını gece boyunca devam etti. Havanın kararmasıyla ilgili havadan müdahale durdurulurken, günün ilk ışıklarıyla beraber havadan müdahale yeniden başladı. Yaklaşık 250 hektarlık bir alanda devam eden orman yangınına havadan 20 helikopter ve 14 uçak, karadan ise 688’i Orman personeli olmak üzere toplam Bin 480 personel katılıyor. Rüzgarın şiddetinin dün geceye oranla düşmesi nedeniyle alevlerin ilerlemesi kısmen durdu.

Uçak ve helikopterler sık sık yoğun dumanlık alanlara sorti yaparak yangının önünü kesmeye çalışıyor. Bölgeye Aydın, İzmir, Antalya, Denizli illerinden takviye ekipler sevk edilirken, bölgeye ulaşan ekipler karadan çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

ALEVLERİN ŞİDDETİ AZALDI

Yanan saha yoğun duman altında bulunurken, uçak ve helikopterlerin yoğun sorti yapması sonrası alevler şiddetini azalttı. Bördübet mahallesinde başlayan ve bir ucu Hisarönü körfezi, diğer ucu Değirmenyanı mahallesine kadar ulaşan yoğun duman nedeniyle görüntü mesafesi azaldı.

ORHAN ŞEN: NEM, YANGIN ÇIKARTACAK SEVİYEDE DEĞİL

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Marmaris'te çıkan yangına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Şen'in açıklamaları şöyle:

Bir ağacın atmosferdeki karbondioksit miktarını ve karbon miktarını ne kadar fazla emdiğini biliyoruz. Dolayısıyla bir ağacın yanması bile küresel ısınmaya negatif yöne katmış olacak. Çünkü orman yangınları atmosferdeki en önemli karbonların azalması dolayısıyla en önemli faktörlerden bir tanesi.

NEREDEYSE KESİN

Baktığımız zaman bölgeye bir defa nem kritik seviyede değil. Nem gündüz, öğlen saatlerinde yüzde 30, 40 civarında. Akşam saatlerinde yüzde 50, 60 civarında. Bu orman yangını çıkartacak bir kritik seviye değil. Sıcaklıklar 35 derecenin altında 33-34 derece civarında. O da çok fazla değil. Anlaşılıyor ki burada bu insan kaynaklı bir yangın. Neredeyse kesin. Zaten bütün orman yangınlarının yüzde 95'i 96'sı insan kaynaklıdır. Kasıtlı veya kasıtsız. Ben ayrım yapmıyorum orada. Kasıtlı olanları güvenlik güçlerimiz bulacaktır, ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla bunun yanında elektrik teli kopmadıysa ki öyle bir şey görünmüyor. Ve yıldırım düşmediyse ki orada böyle bir hava yoktu. Bu insan kaynaklı bir yangın. Ben burada hemfikirim. Tabi güvenlik güçleri daha iyi araştıracaktır.

Bunun yanında nem ve ormanın yanıcı maddesini çabucak tutuşturacak bir seviyede değil. Önümüzdeki günlerde de öyle değil. Yangın çıktıktan sonra önemli faktörlerden bir tanesi rüzgar. Rüzgar son derece önemli. Yangının yayılmasında, yayılma yönünde ve şiddetlenmesinde önemli.