Gündem Marmaris'teki orman yangınında son durum! Yangının çıkış nedeni sabotaj mı?

Marmaris'teki orman yangınında son durum! Yangının çıkış nedeni sabotaj mı?

Paylaş
Marmaris'teki orman yangınında son durum! Yangının çıkış nedeni sabotaj mı?

Muğla'nın Marmaris ilçesinde farklı noktalarda devam eden orman yangınıyla mücadele 2'nci gününde... Havanın aydınlanmasıyla yangına havadan müdahale yeniden başladı. Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, güvenlik tedbirleri kapsamında 51 hanede 151 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Değirmenyanı mevkisindeki yangın koordinasyon merkezi de tedbir amaçlı boşaltıldı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangın bölgesinde açıklama yapıyor. Bakan Soylu 'Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz var. Arkadaşlarımızın çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. Bir tespitimiz ve kimlik var yakında açıklayacağız' dedi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan ve 200 hektarı aşkın alanda etkili olan orman yangınına ikinci günde, 20 helikopter ve 14 uçakla havadan, 1494 personel, 172 arazöz, 191 kamu kuruluşlarına ait araç, 17 dozer ve 39 iş makinesiyle karadan müdahale sürüyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de söndürme çalışmalarını yakından takip ediyor. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

Haberin Devamı

MSB: YANGINA 3 HELİKOPTERLE HAVADAN MÜDAHALE ETMEKTEYİZ

12.50: Milli Savunma Bakanlığı, Marmaris’te devam eden yangın söndürme çalışmalarına 3 helikopter ile destek verildiğini duyurdu. Bakanlığın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Kara Kuvvetlerimize ait helikopterler ile Marmaris’te devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek sağlanmakta olup 1 adet S-70, 1 adet AS-532 ve 1 adet CH-47 tipi helikopterlerimiz de yangına havadan müdahale etmektedir" denildi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangın bölgesinde açıklama yaptı.

Bakan Kirişci'nin açıklaması şu şekilde;

Şu anda bile uçak yoğunluğundan dolayı bile yüksek sesle konuşmak zorunda kalıyoruz. Bu çalışmalar dünden bu yana akşam 20.00'ye kadar hava araçlarıyla sürdü. Kara araçlarının yürüttüğü çalışmalar devam etti. Düne göre çok çok iyi durumdayız. Bugün sabah itibariyle artık özellikle havanın nemi yüzde 91'ler düzeyine çıktı. Bu meteorolojik verilerden de olumlu manada yararlandık. Bugün için düne göre rutubetin yüksek olacağı yönünde. Hava hızının bir miktar artacağı ama dünkü düzeyde olmayacağı yönünde veriler var. Sıcaklık da 23 ile 34 derece arasında değişmiş olacak.

Haberin Devamı

12 uçak ve 45 helikopter ile müdahale devam ediyor. Rüzgar biraz artacak ama dün kadar olmayacak. Akşama doğru olumlu gelişmeler bekliyoruz.

AFAD'ımız da çalışmalarıyla bizim gücümüze güç katıyor. 103 aile, 274 birey, vatandaşımız zarar görmesin diye tahliye edilmiş durumda. Bunlara da çok büyük önem verdiğimizi belirtmek isterim. Biz ormanımızın tırnaklarına zarar gelsin istemiyoruz, bir dalına zarar gelsin istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza bize verdiği araç gereç desteği nedeniyle şükranlarımızı sunuyoruz. Geçen yıl Muğla'da yaklaşık 50 bin 500 hektarlık bir alanda yüreklerimiz yandı.

İnşallah bu yangın kontrol altına alınacak, temennimiz bugün akşama doğru daha somut gelişmeler olacağını bekliyoruz. Soğutma işlemleri tamamlanıp yangın bittikten sonra bu alanlar için herhangi bir spekülasyona meydan vermeden ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek. Buralar ülkemizin en gözde yerleri. Orman Genel Müdürlüğü olarak tahsisini gerçekleştirdiğimiz her türlü tahsis işlemlerini dedikoduya mahal vermemek için iptal ettik. Sabahleyin, dün, bugün, buralarda tatilini yapanlardan helallik istiyoruz. Onlar buraya tatil için geldiler ama yangın nedeniyle 15-20 saniyede bir hava aracımızın uçuşu nedeniyle gürültü, bundan dolayı helallik istiyoruz. Yaklaşık 3 bin hektar civarında bir alan etkilenmiş durumda.

Haberin Devamı

Bakan Soylu'nun açıklamasından satır başları;

İlk kez TSK'nın 7-10 ton su atan Chinook helikopterleri görevde. Türkiye her meselesini yönetebilecek kudrettedir. 50'nin üzerinde hava aracı görünce şimdi de gece görüşlü araçlar nerede diyor. Baskın mantığından öte, devlet adabıyla ziyaret olmalı.

Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; meseleye yardımcı olmaktan ziyade bu meselede 'nasıl kaos oluşturabilirim' şeklinde bir anlayışla karşı karşıyayız. Ne yapmak istediklerini, vazifelerinin ve görevlerinin ne olduğunu bilmiyorum. Bu sorumluluk sanki sadece hükümete ait bir sorumluluk, bunlara nasıl çelme takarız anlayışıyla, Aydın'a giderken uğrayayım, dostlar alışverişte görsün anlayışı kabul edilemez bir anlayıştır. Meselenin lojistiğinin ve diğer bütün desteklerinin nasıl sağlanacağını, aynı zamanda kamu araçlarının nasıl ortaya konulabileceğini bir program ve çerçeve içinde her şeyini yapmıştır. Gece görüşlü araçlar nerede diyor? Bir ana muhalefet partisi genel başkanı açıklama yapacaksa, devletin gelenek ve adabına uygun bir şekilde... Ki bu ne zaman olduysa kendisine bilgiyi vermişizdir. Tüm bilgiler kendilerine iletilmektedir. Türkiye'nin hava aracı açısından aldığı tedbirler bugün Marmaris'teki vatandaşlarımız da görmektedirler ki senkronize bir çalışma başından beri devam etmektedir ve devam edecektir. Hani geçen sene belediyelerinizden yardım topluyordunuz. Yapacağınız işin, söyleyeceğiniz sözün arkasında olacaksınız. 3-4 saatlik uykularla ayaktayız, insanların emeklerine yazık. Beceriksiz kim? Çok para toplayacaksan belediye otobüslerini tamir ettirmek için para topla. Laf söylemek için laf söylemek, Türkiye'nin bunu kaldıracak bir gücü yoktur.

Haberin Devamı

"GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER DE BU GECE VEYA YARIN GECE UÇUŞUNA BAŞLAYACAKTIR"

Haberin Devamı

Dünden beri sayın Cumhurbaşkanımıza sürekli olarak bilgi arz ediyoruz. En son geçen gece aradığımda 3.30'du. Devlet bütün ciddiyetiyle hakim. Akşener, Meclis kürsüsüne çıkıyor laf üretiyor. Gece görüşlü helikopterle ilgili, bu çok riskli bir iştir. Gece görüşlü helikopterler normal gece uçan bir helikopter gibi değildir. Gece görüşlü helikopterlerle ilgili o kadar iyi hesaplanması lazım ki başka faciayla karşı karşıya kalmayalım. Planlamalarda da temmuzun başında gece görüşlü helikopterler konusunda anlaşmaları yaptı. Türkiye her meselesini, özellikle afet, Orman Yangınları gibi vatandaşının mağdur olabileceği konuları yönetebilecek kudrettedir. 1500 şu ana kadar sorti var, devlete iftira atmak doğru değildir, yanlış bir davranıştır. Gece görüşlü helikopterler de bu gece veya yarın gece uçuşuna başlayacaktır. Bu bir planlamadır.

YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ SABOTAJ MI?

Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz var. Arkadaşlarımızın çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. Bir tespitimiz ve kimlik var yakında açıklayacağız.

07.30 MARMARİS'TE YANGINA HAVADAN MÜDAHALE

21 Haziran günü Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Bördübet Yedi Adalar mevkiindeki ormanlık alandı başlayan yangın 36. saatine girerken, havanın aydınlanmasıyla birlikte ekiplerin havadan müdahalesi de başladı. Sabahın ilk ışıklarında yangın mesaisine başlayan hava ekipleri, Marmaris’te adeta baş döndüren bir hava trafiğine neden oldu. 27 helikopter ve 14 uçaktan oluşan yangın söndürme ekibinin hava trafiği drone görüntülerine de yansıdı.

EGM'DEN DEZENFORMASYON AÇIKLAMASI

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM), Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili "Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır" açıklaması yapıldı.

Marmaris'te meydana gelen orman yangınıyla ilgili EGM'den yapılan açıklamada, sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımların 'Yangına müdahale edilmediği', 'otellere alan açmak için çıkarıldığı' ve 'sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığı' belirtildi.

'HESAPLARIN YÖNETİCİSİ TESPİT EDİLEREK İŞLEMLERE BAŞLANILMIŞTIR'

Açıklamada, kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bot hesaplar aracılığıyla yayıldığı aktarılarak, "Meydana gelen yangın olayı ile ilgili paylaşımlar incelenmiş ve halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tahrik eden, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır" ifadeleri kaydedildi.

'PAYLAŞIMLARIN BOT HESAPLARDAN YAPILDIĞI DEĞERLENDİRİLMİŞTİR'

Yangınla ilgili oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalarda, Marmaris etiketi kullanılarak 22 bin 787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı, bu hesapların yüzde 59.42'sinin bot hesaplar olduğu aktarıldı. Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

"'Orman' kelimesi kullanılarak 16 bin 31 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 67.38'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

'Yanan' kelimesi kullanılarak 17 bin 235 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 56.1'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

'Uçaklar' kelimesi kullanılarak 3 bin 571 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 71.74'ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

'Şahan' kelimesi kullanılarak 10 bin 723 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 57,14'ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

'Otel' kelimesi kullanılarak 5 bin 709 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 54.55'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir."

HELİKOPTERLERİN ALEVLERLE MÜCADELESİ

19.41: Marmaris Bördübet Adalar mevkiindeki orman yangınını söndürme çalışmalarında havadan müdahalede öne çıkan yangın söndürme helikopterleri, alevlerin söndürülmesi ve kontrol altına alınmasında büyük önem arz ediyor.

Bir sortide 2,5 ton suyu yangın bölgesine dökebilen helikopterlerin alevlerle mücadelesi İhlas haber Ajansı ekibi tarafından görüntülendi. Helikopterin sortileri ve yangınla mücadelesi kayıt altına alınırken, alevlerle mücadelede havadan müdahalenin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

'1973'TE BÖYLE BİR YANGINI BURADA ANNEM YAŞAMIŞ'

19:37: Marmaris'teki orman yangınına ekiplerin müdahalesi devam ederken, alevlerin tehdit etmesi nedeniyle 20 evin tahliye edildiği Değirmenyanı mevkisinde çalışmalar yoğunlaştırıldı. Ekiplerin söndürme çalışmalarına, evlerini alevlerden korumak isteyen vatandaşlar da destek veriyor. Alevlerin yaklaştığı evlerden birinin sahibi olan Ziya Şimşek, yangının söndürülmesi için ekiplerin var gücüyle çalıştığını söyledi. "İnşallah kimsenin evine bir şey olmadan bu doğal afeti atlatacağız" diyen Şimşek, "Oğlum da Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışıyor. O da dünden beri alevlerle mücadele ediyor. Burada en son 1973 yılında böyle bir yangın çıkmış. Ben görmedim ama annem o yangını yaşamış. Çok zor bir durum" dedi.

17.55: Muğla’nın Marmaris ilçesinde devam eden orman yangını ile mücadeleye, Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları da (TOMA) destek veriyor. Bölgeye gönderilen 17 TOMA alevlere müdahale ediyor.

KÖYCEĞİZ YANGINI KONTROL ALTINDA

17.03: Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, kırsal Topalar Mahallesi'nde çıkan orman yangınına 1 helikopter, 2 söndürme uçağı, çok sayıda arazöz, iş makinesi ve su tankeriyle müdahale edildi. Sarp arazi ve rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandı. Havadan ve karadan müdahale ile alevler 3 saatte kontrol altına alındı.

OGM'DEN YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI İLE AÇIKLAMA

16.40: Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam çıkan ve 200 hektarı aşkın alanda etkili olan orman yangınlarına müdahaleye yönelik eleştirilere yanıt verdi. OGM'nin Twitter'daki hesabından, hava araçlarının neden aynı anda havada olmadığına ilişkin açıklama yapıldı. Hava araçlarının, pilotlar ile sivil hava araçlarının güvenliği ve yangınla mücadelenin kesintiye uğramaması açısından timler halinde hareket ettiği belirtilerek, "Yakıt ikmali, su alma süresi gibi hesaplamalar ve koordinatların yangının ilerleyişine göre yeniden planlaması gibi etkenlerle hepsinin aynı anda uzun sürede havada olması mümkün değildir." denildi.

BAKAN KİRİŞCİ: SİYASETİN DE BİR AHLAKI OLMALI

15.55: Bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangınında gelinen mevcut durumla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, yangın söndürme çalışmalarının devam ettiğini kaydederek bir siyasi parti genel başkanının Meclis grup toplantısında yaptığı konuşma hakkında şunları söyledi: “Siyasetin de bir edebi, ahlakı olmalı. Ben bunu çok önemsiyorum. Bu kadar önemli hazırlıklar yapmış, kendi envanterini her bakımdan zenginleştirmiş bir Tarım ve Orman Bakanlığı ile bu bakanlığın atmış olduğu adımları önemsizleştirmek, değersizleştirmek ve tabir yerindeyse bir yalan makinesiyle sanki bunlar yapılmamış gibi bir takdim içerisinde olmak siyasetin ahlakına asla uymayan, sığmayan hadiseler. Biz burada bu mücadeleyi verirken bir partinin genel başkanının kalkıp grup toplantısında bunların hiçbirinin olmadığını söylüyor olması gerçekten üzüntü vericidir. 20 uçak ve 55 helikopterimizin olduğunu defalarca açıkladık. Bu, orman yangınlarıyla mücadele eden insanların emeğine de saygısızlık, ülkeye de haksızlık."


TAHLİYELER SÜRÜYOR

15.26: Marmaris Bördübet mevkiinde başlayan orman yangını şiddetli rüzgar nedeniyle tekrar parladı. Yangın Karacasögüt ve Değirmenyanı Mahallesi istikametinde seyrederken, yol üzerindeki evlerde tahliyeler yapıldı.

BİR İLÇEDE DAHA YANGIN HABERİ

15.07: Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Toparlar Mahallesi'nin Şelale mevkisinde de, saat 13.30 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı. Dumanların yükseldiğini görenler, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulundu. Bölgeye sevk edilen ekipler, havadan ve karadan söndürme çalışmalarına devam ediyor.

ERDOĞAN, YANGIN BÖLGESİNDE İNCELEME YAPTI

14.30: Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinden itibaren devam eden orman yangınına müdahale sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ormanda çıkan yangını havadan inceledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı.

MARMARİS YANGINI 'ZOOM EARTH'TE

14.20: Dün akşam başlayan orman yangınıyla ilgili Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Gökçe Coşkun, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) veri tabanından aldığı canlı uydu görüntüleri ile yağmur radarı, rüzgar ve sıcaklık haritalarını yayımlayan 'Zoom Earth' uygulamasının görüntülerini paylaştı.

YANGIN, DÜNE GÖRE ALEVLENMİŞ

Herkes tarafından internet üzerinden izlenebilecek görüntülerde, yangının şiddetinin düne göre arttığının görüldüğünü belirten Gökçe Coşkun, “NASA'nın ısı haritası veya sıcaklık haritası da diyebiliriz. Buradan yangın alanları anlık takip edilebiliyor. Rüzgarı da gösteriyor ve böylece yangının hangi tarafa ilerleyebileceğine ilişkin bilgi sahibi olunması, yangının ilerleyiş yönü tahmin edilmesi açısından önemli olabilir. Bu açıdan yangına müdahale konusunda ve yerleşim yerlerinin boşaltılmasıyla ilgili önlemlerin alınmasını da kolaylaştırabilir" dedi.

Uygulamadan dün aldığı ilk görüntülere göre, bugünkü görüntülerde, yangının şiddetinin arttığının görüldüğünü anlatan Coşkun, rüzgarın güneybatıdan güneydoğu yönüne doğru estiğini ve Yuvacık'a doğru ilerlediğini gösterdiğini kaydetti.

14.04: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Koca, 'Muğla'da dün akşam başlayıp söndürme çalışmaları halen devam eden orman yangınıyla mücadele eden görevlilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere, Bakanlığımıza bağlı ekipler ilk anlardan beri olay yerindedir. Yangın sebebiyle bütün milletimize geçmiş olsun diyorum. Yangınla mücadele sırasında, şu ana dek herhangi bir yaralanma olayı, belirgin sağlık problemi yaşanmadı. 115 sağlık personelimiz; 17 ambulans, 15 UMKE timi, 1 Motorize Ambulans ve 1 Mobil Komuta Aracı ile görev başında. Hepimiz, yüreklere su serpecek haberi bekliyoruz.' dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

13.27: Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcı Yağcı'nın yaptığı yazılı açıklamada, Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN MARMARİS KARARI

13.24: Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmaris bölgesinde başlayan orman yangınları nedeniyle, Aydın Büyükşehir Belediyesi Toplu Açılış Törenini ileri bir saate erteleyerek, yangın bölgesine gitme kararı aldı.

ÖZEL EKİP KURULDU

12.50: Sabotaj ihtimali üzerinde de durulan yangınla ilgili Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, çıkış nedeninin tespiti için özel ekip kurulduğu öğrenildi.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YENİ AÇIKLAMA

11.40: Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden orman yangının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldığını bildirdi.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK'TEN MARMARİS PAYLAŞIMI

11:20: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından "Geçmiş olsun Marmaris. Devletimiz tüm varlığıyla vatandaşlarımızın yanındadır. Yangına dakikalar içinde müdahale edilmeye başlandı. Vatandaşlarımızın sadece resmî açıklamaları takip etmesi önemlidir. Yalan haber yayan ve provokasyon amaçlı açıklamaların hiçbir şekilde dikkate alınmaması gerekir" mesajını paylaştı. Çelik, "Yangına karadan ve havadan tüm imkanlarla müdahale eden ekiplerimizin fedakarca çalışmalarına teşekkür ediyoruz. Tecrübeli ekiplerimizin insanüstü gayretle çalışmaları her türlü takdiri hak etmektedir" dedi.

BAKAN KİRİŞCİ: YANGIN KONTROL ALTINDA

11.15: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangın bölgesi Muğla Marmaris'te incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Yangınla mücadelede büyük ölçüde belirli noktaya gelindiğini ifade eden Kirişci, "Bu süre zarfında sabahleyin hava araçları noktasında 20 helikopter, 14 uçak aktif görev aldı." dedi.

Kirişci, şöyle devam etti:

"Rutubet ve hava sıcaklığı konusunda geçtiğimiz yıla göre pozitif durumdayız. Temennimiz bugün bu işin neticelenmesi. Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz ama neticede yangın bu esintiyle bir yerden başka yere sıçraması söz konusu olabilir."

ORHAN ŞEN: NEM, YANGIN ÇIKARTACAK SEVİYEDE DEĞİL

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Marmaris'te çıkan yangına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Şen'in açıklamaları şöyle:

Bir ağacın atmosferdeki karbondioksit miktarını ve karbon miktarını ne kadar fazla emdiğini biliyoruz. Dolayısıyla bir ağacın yanması bile küresel ısınmaya negatif yöne katmış olacak. Çünkü orman yangınları atmosferdeki en önemli karbonların azalması dolayısıyla en önemli faktörlerden bir tanesi.

NEREDEYSE KESİN

Baktığımız zaman bölgeye bir defa nem kritik seviyede değil. Nem gündüz, öğlen saatlerinde yüzde 30, 40 civarında. Akşam saatlerinde yüzde 50, 60 civarında. Bu orman yangını çıkartacak bir kritik seviye değil. Sıcaklıklar 35 derecenin altında 33-34 derece civarında. O da çok fazla değil. Anlaşılıyor ki burada bu insan kaynaklı bir yangın. Neredeyse kesin. Zaten bütün orman yangınlarının yüzde 95'i 96'sı insan kaynaklıdır. Kasıtlı veya kasıtsız. Ben ayrım yapmıyorum orada. Kasıtlı olanları güvenlik güçlerimiz bulacaktır, ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla bunun yanında elektrik teli kopmadıysa ki öyle bir şey görünmüyor. Ve yıldırım düşmediyse ki orada böyle bir hava yoktu. Bu insan kaynaklı bir yangın. Ben burada hemfikirim. Tabi güvenlik güçleri daha iyi araştıracaktır.

Bunun yanında nem ve ormanın yanıcı maddesini çabucak tutuşturacak bir seviyede değil. Önümüzdeki günlerde de öyle değil. Yangın çıktıktan sonra önemli faktörlerden bir tanesi rüzgar. Rüzgar son derece önemli. Yangının yayılmasında, yayılma yönünde ve şiddetlenmesinde önemli.

İLK MÜDAHALE 8 DAKİKA İÇİNDE

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

Bakan Kirişci, yangına ilişkin yaptığı açıklamada, "Marmaris’teki yangını Yangın Yönetim Merkezimizden takip ediyoruz. Yangın 20.02’de başladı. 20.10’da ilk müdahale yapıldı. Devletimiz tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde yangına müdahale ediyor" sözlerine yer verdi.

YERLEŞİM YERLERİ BOŞALTILDI

Yangın nedeniyle bölgeye yakın yerleşim alanındaki evler tahliye edildi. Evleri gezen jandarma ve polis ekipleri, vatandaşların dumandan ve yangından etkilenmemeleri için evlerini boşaltmaları yönünde uyarıda bulundu. Vatandaşlar evlerini ve ahırlarda bulunan hayvanlarını boşaltmaya başladı. Bazı mahalle sakinleri ise evlerinin yanacağı endişesiyle gözyaşı döktü.

'RESMİ KORUMA ALANI İLAN EDİLEN BÖLGENİN YÜZDE 20'Sİ YANDI'

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yaban Hayatı Uzmanı Dr. Yasin İlemin, alevlerin etki ettiği alanın yapısal özelliklerine ilişkin değerlendirmede bulundu. İlemin, "Geçtiğimiz yaz ağustos ayında bu alanın hemen güneyinde büyük bir yangın yaşamıştık. Yaklaşık 70 bin hektarlık bir alan yanmıştı. Bu sene de bu bölgede bir yangın başladı. Burası Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak 2020 yılında ilan edildi. Bizim 2017 yılında bu bölgede yapmış olduğumuz doktora çalışmalarımızın sonucunda bu bölgede çok önemli 4 tane yaban hayatı unsuru tespit ettik. Bunların birisi ülkemizin güneybatısında yayılış gösteren önemli bir yaban kedisi olan karakulak. Aynı zamanda dünyada bir kızılçam ormanında yaşayan tek bozayı popülasyonu bu bölgede yaşıyor. Alanda nadir de olsa kurt görünüyor. Kurtların deniz seviyesine çok yakın yaşadığı noktalarda bir tanesi. Bu çok önemli bir özelliği. Görmüş olduğunuz vadi tabanlarında bu bölgeye has orman türü var. Geniş yapraklı günlüklü ormanları. Bu vadinin tabanında akan sularda su samurları yaşıyor. Bu bölgedeki suyun nadir, temiz olduğunun göstergesi indikatör bir tür olan su samurları" diye konuştu.

Bölgenin, 4 farklı yaban hayvanının bulunduğu yer olduğunu söyleyen İlemin, "Bu 4 yaban hayvanın burada olmasından dolayı bu bölge resmi olarak korunan alan ilan edildi. Biz bu bölgede halihazırda 2 araştırma projesi yürütüyoruz. Araştırma projemiz geçen yıl yanmış sahalardan bu bölgeye intikal etmiş yaban hayvanlarının alanı nasıl kullandığıyla ilgiliydi. Yaban hayatını takip etmek için bölgede fotokapanlarımız vardı. Gece bize görüntüler gelmeye başlayınca biz hemen alana geldik. Bu sahanın yaklaşık yüzde 20'si yanmış durumda. Alan batıdan yanarak geliyor, doğuya doğru geliyor. Umut ediyoruz ki yüzde 30'u geçmeden bu durumu kapatırız. Yangın ilk başladığı anda duyu organları yüksek ve gelişmiş olan canlılardan kuşlar ve memeli hayvanlar ilk önce dumanı duyuyor. Dumanı hissediyorlar ve dumanın aksi yönünde bu canlılar yer değiştirmeye başlıyor. Gün ağarır ağarmaz kuşlar yangının tersi istikamete uçarak kaçıyor. Bölgede 50-60 civarında boz ayı popülasyonu var onlar da yangının aksi istikametine gidiyor. Bunun dışında alanda karakulak var. En yoğun yaşadıkları alan bu sahaydı" dedi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI UYARDI

İletişim Başkanlığı da, yangınla ilgili dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı uyardı.

Başkanlığın Twitter adresinden yapılan açıklamada, "Marmaris’te süren ve devletimizin tüm imkânlarıyla, kurum ve kuruluşlarımızın en üst düzeyde koordinasyonuyla müdahale ettiği yangın üzerinden kamu düzenimizi hedef alan her tür dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı resmi kanalların takip edilmesi önem arzetmektedir" denildi.