Gündem MGK toplantısı başladı! Suriye'nin kuzeyine olası operasyon masada

MGK toplantısı başladı! Suriye'nin kuzeyine olası operasyon masada

Paylaş
MGK toplantısı başladı! Suriye'nin kuzeyine olası operasyon masada

Suriye’nin kuzeyine yönelik yeni bir operasyon ele alınacağı Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Toplantıda operasyonun yanı sıra bölgesel ve uluslararası güvenlik konuları ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine sonrası işaretini verdiği yeni harekatın muhtemel hedefleri halen PKK/YPG işgali altında bulunan 4 bölge var.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 2 aylık bir aranın ardından yine yoğun gündemle toplandı. Suriye’nin kuzeyine yönelik olası yeni bir operasyon, NATO’nun genişleme süreci, Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer güvenlik konuları ele alınacak.

Haberin Devamı
Suriye'nin kuzeyine olası operasyon masada! MGK toplantısı başladı Suriye’nin kuzeyine yönelik yeni bir operasyon ele alınacağı Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Toplantıda operasyonun yanı sıra bölgesel ve uluslararası güvenlik konuları ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine sonrası işaretini verdiği yeni harekatın muhtemel hedefleri halen PKK/YPG işgali altında bulunan 4 bölge var.

SINIR ÖTESİ OPERASYON OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan kritik toplantının öne çıkan gündemi terörle mücadele. Toplantıda ağırlıklı olarak Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgelerin genişletilmesi üzerinde durulacak. Bölgedeki terör varlığına yönelik yeni bir sınır ötesi operasyon için kapsamlı değerlendirmeler yapılacak.

ERDOĞAN'DAN OPERASYON SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da yakında atmaya başlıyoruz. Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, istihbaratımız, emniyet güçlerimiz hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır" ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konunun MGK toplantısında tüm boyutlarıyla ele alınacağını dile getirmişti.

Haberin Devamı

BUGÜNE KADAR 4 HAREKÂT YAPILDI

Türkiye daha önce bölgeye 4 harekat düzenledi. 24 Ağustos 2016’te başlayan Fırat Kalkanı Harekatı’nda 2 bin 15 kilometrekarelik alan DEAŞ’tan, Mart 2018’deki Zeytin Dalı Harekatı’nda 2 bin km alan PKK’dan, Ekim 2019’daki Barış Pınarı Harekatı da 4 bin kilometrekare alan yine PKK’dan temizlendi.

HEDEFTE 4 BÖLGE VAR

Öte yandan Milli Güvenlik Kurulu’nda çıkacak karar sonrası Suriye’de beşinci temizlik operasyonu başlayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu’nun muhtemel hedefleri arasında Tel Rıfat, Ayn-El Arap (Kobani), Ayn İsa ve Münbiç var. 4 bölgenin de temizlenmesiyle Rasulayn’dan Afrin’e kadar tüm bölge terörden arındırılmış olacak. Harekatta en kritik önemli Tel Rıfat taşıyor. Terör örgütü PKK, Tel Rıfat’ı adeta üs olarak kullanıyor. Türkiye’nin terörden temizlediği Kasaba, Afrin, Azez, Cerablus bölgelerin yapılan saldırılar buradan planlanıyor. Yine bomba yüklü araç ve EYP’ler de buradan temin ediliyor.

Haberin Devamı

YURT İÇİ VE SINIR ÖTESİNDEKİ TERÖR OPERASYONLARI ELE ALINACAK

MGK toplantısında yurt içindeki Eren Abluka operasyonları ile Irak’ın kuzeyindeki Pençe operasyonlarında gelinen son durum da görüşülecek. FETÖ ve DEAŞ gibi diğer terör örgütleriyle mücadelede atılacak adımlar değerlendirilecek.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ADIMI

Toplantının bir diğer gündemi İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu olacak. Bu konuda hem Erdoğan hem de kurmaylarının yürüttüğü diplomatik temaslar konuşulacak. Türkiye’nin kırmızı çizgileri doğrultusunda izlenecek yol haritasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunulacak.

Rusya-Ukrayna savaşı ile Irak, Libya, Kafkasya ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler de masada olacak.