Gündem Nazmi Arıkan kimdir, nereli, kaç yaşında? Nazmi Arıkan neden öldürüldü?

Nazmi Arıkan kimdir, nereli, kaç yaşında? Nazmi Arıkan neden öldürüldü?

Paylaş
Nazmi Arıkan kimdir, nereli, kaç yaşında? Nazmi Arıkan neden öldürüldü?

Fen Bilimleri Dershaneleri'nin kurucusu ve eğitimci Nazmi Arıkan öldürüldü. Arıkan'ın Gelibolu'daki çiftliği basıldı ve şoförü ile birlikte bıçaklı saldırıda hayatını kaybetti. Konuya ilişkin konuşan Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, ölüm haberini doğruladı. Peki Fem Bilimleri Dersaneleri kurucusu Nazmi Arıkan kimdir, nereli, neden öldürüldü? Ayrıntılar haberimizde...

Fen Bilimleri Dershaneleri'nin kurucusu ve eğitimci Nazmi Arıkan, Gelibolu'da yer alan çiftliğinde gerçekleştirilen saldırı sonucunda öldürüldü. Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Arıkan'ın ve şoförü Şerif Eker'in öldürüldüğü iddiasını doğruladı. Jandarmanın soruşturmayı sürdürdüğünü bildiren Özacar, cinayet sebebinin henüz belli olmadığını aktardı.

Haberin Devamı

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da, "Gece 11'de olay yeri inceleme ekibi geliyor. Bıçak ve boğuşma izleri olduğu söyleniyor. Maalesef şoförü Şerif Eker de öldü" ifadelerini kullandı.

NAZMİ ARIKAN KİMDİR, NERELİ?


Nazmi Arıkan, 16 Mart 1953 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesi Salur köyünde doğdu. Sırasıyla Salur Köyü İlkokulu, Sorgun Ortaokulu, Tokat Öğretmen Okulu'nu okudu ve sınıf öğretmeni oldu. Ardından Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirerek "fizik öğretmenliği" diplomasını aldı.

Bolu Erkek Öğretmen Okulunda bir yıl öğretmenlik yaptı. Bir dönem öğretmenlikten uzaklaştırıldı. Zorunlu olarak dershaneciliğe başladı.

"En başarısız olduğum alan İngilizceyi öğrenmemek. Eğitimimi kişisel gelişim için yapıyorum" diyen Arıkan, MEF Dershanesi’nde öğretmenlik yaparken, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.

Haberin Devamı

Daha sonra 5 yıl bir fabrikanın genel müdürlüğünü yaptı. MEF dershanelerindeki 23 yıl öğretmenlik ve yöneticilik yaptıktan sonra 1997 yılında, 1965 yılında kurulan Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi’ni devraldı. Tek şube olarak aldığı dershane 2012 yılında İstanbul’da 25, Türkiye genelinde ise 80 şubeye ulaştı. 2011 yılında Fen Bilimleri Okulları’nı açtı. Ülke genelinde eğitime ilişkin 1500 den fazla konferans verdi.

1973’ten bu yana eğitimin içinde olan ve 48 yılı dersanecilikle geçen Arıkan'ın Fen Bilimleri Eğitim Kurumları’nda görev yapan Kurtuluş ve Kazım adlarında iki çocuğu var.

NAZMİ ARIKAN YAŞIYOR MU? NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Nazmi Arıkan 12 Temmuz 20122 Salı akşamı, Gelibolu'da yer alan çiftliğinde şoförü Şerif Eker ile birlikte bıçaklı saldırıda öldürüldü. Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Arıkan'ın ve şoförünün öldürüldüğü iddiasını doğruladı. Jandarmanın soruşturmayı sürdürdüğünü bildiren Özacar, cinayet sebebinin henüz belli olmadığını aktardı.

İddialara ilişkin Cumhuriyet'e konuşan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da, "Gece 11'de olay yeri inceleme ekibi geliyor. Bıçak ve boğuşma izleri olduğu söyleniyor. Maalesef şoförü de öldü" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Olay Karainebeyli köyünde küçükbaş ve büyükbaş hayvan çiftliği bulunan Arıkan'dan haber alamayan çalışanlarının eve giderek cansız bedenleri bulmasıyla ortaya çıktı. Arıkan ve Eker'in cesetleri, otopsi için Gelibolu Şehit Koray Onay Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Jandarma, fail ya da faillerin yakalanması için çalışma başlattı.

NAZMİ ARIKAN ÇOCUK YETİŞTİRME VE EĞİTİMİNE DAİR NELER SÖYLEDİ?

Ünlü eğitimci Nazmi Arıkan daha önce Gazeteci Nuran Çakmak'a verdiği röportajında ebeveyn-çocuk iletişim üzerine şu sözleri sarf etmişti:

Anne babanın çocuğu ile ilgili tutumu küçüklükten başlıyor. Biz çocuklarımızla nitelikli zaman geçirmiyoruz. Ben çocuklarımla birlikte büyüdüm. Onlarla dalgıçlık kursuna, kaptanlık kursuna gittim. Biz onlarla zaman geçirelim diye alışveriş merkezlerine gitmedik. Anne babalar çocuklarıyla nitelikli zaman geçirmeli. Anne babalık ömür boyu. Ömür boyu belli bir disiplinle çocuk yetiştirilirse sınavda da hayatta da başarı gelir. Bu çocuklar mutlu insanlar olurlar, öfke hissetmezler.

Haberin Devamı

Eğitim üzerine ise şu konulara değinmişti:

Dünyanın birçok ülkesinde eğitimi yerinden inceledim, her ülke kendine göre modelleme yapıyor. Ama bütün ülkelerde derslik, kitap, bilgisayar ortak ürünler. Bana göre eğitimi belirleyen şey sokak. Kore’de bir Öğrenci günlük 13 saat ders yapıyor, ancak aileler “çocuğum yoruluyor” demiyor. Bizde 7 saat ders yapılıyor, aileler “çocuğum mahvoldu” diyor. Finlandiya’da ödev az, ama öğrenci ödevini mutlaka yapıp geliyor, herkes sorumluluğunu biliyor. Türkiye’de böyle serbesti versek ödev yapan öğrenci kalmaz. Sokaktaki insanın olaylara, geleceğe bakışı ile okuldaki öğrencilerin ve öğretmenlerin geleceğe bakışı aynı. Gelecekte ne olmak istiyorsak bunu tanımlayıp, özümseyip buna göre öğrenci yetiştirmeliyiz.