Oyun sanal tehlike gerçek! Prof. Dr. Kırık uyardı: Özel grup vaadiyle çocukları kandırıyorlar

Çocuklar, dijital oyunların renkli dünyasında saatler geçirirken, arka planda karanlık tehlikeler onları bekliyor. Eğlence ve heyecan vaat eden bu sanal evrende, aileler de çocuklarının karşılaştığı risklerle yüzleşiyor. Geçtiğimiz günlerde Astrolog Aygül Aydın’ın oğlunun, oyun oynarken bir çetenin tehdidiyle karşılaşması, çocukların dijital dünyada ne kadar savunmasız olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Peki sanal çeteler ‘bir tıkla’ telefon ve adres bilgilerimize nasıl ulaşıyor? Aileler nelere dikkat etmeli? Hangi oyunlar çocuklar için tehlikeli? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, "Özel bir grup vaadiyle kandırıyorlar!" diyerek önemli uyarılarda bulundu.
Elif Bayram
Elif Bayram Erer / Posta.com.tr – Mobil oyunlarda çocukları bekleyen tehlike her geçen gün artıyor. Eğlenirken dijital dünyanın karanlık yüzüyle karşılaşan çocuklar, şantajcılar ve dolandırıcıların hedefi oluyor. Bunların son kurbanlarından biri de Astrolog Aygül Aydın’ın oğlu oldu. Brawl Stars oyunundaki şantajcılar, WhatsApp üzerinden "Evinizi biliyorum, geleceğim!" diyerek aileyi tehdit etti. Aygül Aydın, “Korkunç bir çetenin varlığına bizzat şahit oldum” diyerek, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“EVİNİZİ BİLİYORUM, GELECEĞİM”
Oğlumun oynadığı ‘Brawl Stars’ adlı mobil oyunda, çocukları hedef alan korkunç bir çetenin varlığına şahit oldum. Bu grup, çocukları para vermeye zorlayarak tehdit ediyor ve ailelerine kadar ulaşmayı amaçlıyor. Oğlum, oyun içinde tehdit edilerek para vermesi için baskı altına alındı.
Olayın ardından büyük bir korku ve endişe içinde olduğunu söyleyen Aydın, “Bu olay, çocuklarımızın dijital ortamda ne denli savunmasız olduğunu gözler önüne seriyor” diyerek sözlerine devam etti:
Duruma müdahale ettiğimde, 'Annem izin vermiyor' diyerek anlatmaya çalıştım. Ancak aldığım yanıt dehşet vericiydi: 'Anneni, babanı bulacağım. Evinizi biliyorum, geleceğim.' Bu tehditlerin ardından, sadece 10 dakika içinde WhatsApp üzerinden bir mesaj aldım: Oğlunuza terbiye verin, beni dolandırdı.
OYUN DEYİP GEÇMEYİN!
Son günlerde mobil oyun dünyasında yaşanan dijital şantaj ve tehdit olayları arttı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, aileleri bu tehlikelere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Mobil oyunlarda çocukların dışlanmaktan korktukları için tehditlere boyun eğebildiklerini belirten
Prof. Dr. Ali Kırık, “Brawl Stars gibi popüler oyunlarda çocuklar, oyun içi arkadaşlıklar kurarak hızlıca bir topluluğun parçası oluyor. Ancak bu topluluklarda kötü niyetli kişiler de bulunabiliyor. Çocukların rekabet ortamında bir şeyler kazanma ya da sosyal kabul görme isteği, onları manipülasyona açık hale getiriyor. Örneğin, ‘özel bir grup’ vaadiyle ya da ‘daha güçlü bir hesap’ önerisiyle kandırılabiliyorlar” dedi.
Prof. Dr. Ali Murat Kırık
ÖZEL BİLGİLERİ NASIL BULUYORLAR?
Şantajcıların, çocuklardan bilgi almak için genellikle sosyal mühendislik tekniklerini kullandıklarını söyleyen Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Oyun içinde masumca başlayan bir sohbet, zamanla kişisel bilgileri elde etme sürecine dönüşebiliyor. Çocuklara, "Birbirimize güvenebiliriz, ben de adresimi verdim" gibi söylemlerle ev adresi, telefon numarası veya ebeveynlerinin çalışma saatleri gibi hassas bilgiler sorulabiliyor. Ayrıca, bazı oyunlar sosyal medya hesaplarıyla bağlanarak oynandığı için, bir çocuğun kullanıcı adı üzerinden diğer platformlardaki kimliği bulunabiliyor ve daha fazla bilgiye ulaşılabiliyor” diye konuştu.
AİLELER BU OYUNLARA DİKKAT!
Brawl Stars dışında, çocuklar için tehlikeli olabilecek mobil oyunlara dikkat çeken Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sözlerine şöyle devam etti:
Özellikle Roblox, Discord üzerinden oynanan role-play oyunları, Fortnite ve Among Us gibi platformlar dikkat çekiyor. Roblox, kullanıcıların kendi oyunlarını oluşturmasına izin verdiği için, denetimsiz ve riskli içerikler barındırabiliyor. Fortnite, çocukları oyun içi satın alımlarla manipüle eden bir sistem üzerine kurulu ve anonim sohbetlere açık. Among Us ise oyuncuların birbiriyle sürekli iletişimde olduğu, bazen kötü niyetli insanların çocuklarla özel konuşmalar başlattığı bir oyun. Bu oyunlarda çocuklar, kendilerini savunmasız hale getirebilecek gizli sohbet gruplarına ya da şüpheli arkadaşlık tekliflerine maruz kalabiliyorlar.
ARKADAŞ GİBİ DAVRANIYORLAR
Şantajcıların, oyun içindeki anonimlikten faydalanarak çocukları hedef aldıklarını belirten Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Çocukların oyun içindeki karakterlerine değer verdiklerini bildiklerinden, hesap çalma veya itibar zedeleme tehdidiyle baskı yapabiliyorlar. Bazı dolandırıcılar, sahte bir arkadaş gibi davranarak çocuklardan özel bilgileri alıyor ve sonrasında bunları tehdit unsuru olarak kullanıyor” dedi.
Astrolog Aygül Aydın ve oğlunun yaşadığı olayın, mobil oyunlardaki tehlikelerin artık görmezden gelinemeyeceğini gösteren önemli bir örnek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Aygül Aydın’ın sosyal medyada yaptığı açıklamalar, birçok ebeveynin farkında bile olmadığı riskleri gün yüzüne çıkardı. Çocuklar, bazen bir oyun karakteri için bile büyük bir baskı altına alınabiliyor ve tehdit edilebiliyor. Bu durum, ailelerin çocuklarıyla sürekli iletişimde olması gerektiğini ve oyun içindeki hareketlerini gözlemlemelerinin ne kadar kritik olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“OYUN İÇİ SATIN ALMALAR ÖNEMLİ”
Çocukların dijital tehlikelerden korunması için ailelere büyük iş düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Ali Murat Kırık, şu uyarılarda bulundu:
- Aileler, çocuklarının mobil oyun oynarken karşılaşabileceği tehlikeleri fark etmek için oyun içi aktivitelerini yakından takip etmeli ve çocuklarıyla açık bir iletişim kurmalı.
- Çocukların kimlerle konuştuğu, hangi oyunları oynadığı ve oyun içi satın alımlar yapıp yapmadığı gibi konular düzenli olarak kontrol edilmeli.
- Çocuklara asla kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiği öğretilmeli ve herhangi bir şantaj ya da tehdit durumunda hemen ebeveynlerine haber vermeleri gerektiği konusunda bilinçlendirilmeliler.
- Oyun platformlarının sunduğu ebeveyn kontrolü özellikleri mutlaka aktif edilmeli ve şüpheli aktiviteler platform yöneticilerine bildirilmelidir.
Bakan Kacır: Kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduk
Reklam Kurulu'ndan dev markalara domuz derisi cezası
Bakan Bayraktar, Mauritiuslu mevkidaşı Assirvaden ile görüştü
Türksat 6A hizmete giriyor! Bakan Uraloğlu’ndan CNN Türk’e özel açıklamalar
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Temel önceliğimiz enflasyonu düşürmek