Gündem PKK kendini festettiğini duyurdu

PKK kendini festettiğini duyurdu

Paylaş
PKK kendini festettiğini duyurdu

PKK terör örgütü bugün sabah saatlerinde feshini ilan ederek silah bıraktığını açıkladı. Sürecin nasıl ilerleyeceği, silahların nerelerde hangi koşullarda teslim edileceği belli oldu.

CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk canlı yayında yaptığı açıklamada gelişmeyi şöyle değerlendirdi;

Haberin Devamı

Beklenen açıklama geldi. Terör örgütü 5-7 Mayıs arası kongre yapmıştı. PKK'ya terör örgütüne yakın bazı kaynaklar da duyurdu. O kaynaklara yakın ajanslar da haberi doğruladı. Tarihi anlara tanıklık ediyoruz.

Anneler gününde evlatları PKK tarafından kandırılan ve kaçırılan anneler Diyarbakır'da nöbet tutuyorlar. Dün şehit yakınları da yanlarına geldi.

"PKK adına yürütülen çalışmalar sonlandırıldı" şeklinde açıklama yapıldı.Türkiye terörle mücadelede çok para ve zaman kaybetti.

PKK terör örgütü 47 yıl sonra kendini fes ettiğini duyurdu. PKK'nin silahlı mücadeleyi sonlandırma kararı kalıcı barışa yönelik açıklaması yapıldı.

Temeli Abdullah Öcalan tarafından Ank ara’da atılan PKK, ilk silahlı eylemini ise 15 Ağustos 1984’te yaptı. Günümüze kadar on binlerce kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanacak terör süreci de böylece başladı.

Haberin Devamı
Terör örgütü PKK fesih kararını duyurdu

PKK KENDİNİ FESHETTİ

PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın 'silah bırakın' çağrısının ardından örgüt önceki gün kongresini topladığını duyurmuştu. Bugün ise terör örgütü PKK fesih kararını duyurdu.

GÜN GÜN TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİ

- 1 Ekim 2024: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM yeni yasama yılının ilk gününde DEM Partililerin elini sıkarak herkesi şaşırttı. Aynı akşam Meclis resepsiyonunda gazeteciler tokalaşmayı sorunca, “Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım” yanıtını verdi.

- 2 Ekim 2024: DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “el sıkma” jestine ilişkin görüşlerini açıkladı: “Türkiye’de her zamankinden daha fazla diyalog ve müzakereye ihtiyaç var.”

- 3 Ekim 2024: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MHP Lideri’ni Beytepe’deki konutunda ziyaret etti. Aynı gün Milli Güvenlik Kurulu da olağan toplantısını yaptı.

- 9 Ekim 2024 : Erdoğan, AK Parti grup toplantısında konuştu: “Bir elinde silah tutarak siyaset yapılmaz. Türkiye Yüzyılı’nda, şiddetle arasına mesafe koyan anlayışa elbette yer vardır, ama sırtını dağa yaslayan terör siyasetine asla ve asla yer yoktur.”

- 15 Ekim 2024: MHP Lideri Bahçeli grup toplantısında ilk defa PKK’nın adını vererek silah bırakmaktan söz etti: “Ya siyaset ya terör, ya siyaset ya silah; arası, ortası, şurası, burası yoktur.”

Haberin Devamı

- 22 Ekim 2024: Sürecin en kritik ve şaşırtıcı günüydü. Bahçeli, Öcalan’ı TBMM çatısı altında konuşmaya davet etti, “umut hakkı”nı ilk kez ifade etti: “Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın.”

- 24 Ekim 2024: DEM Partili Ömer Öcalan, 4 yıl 8 ay sonra ilk kez görüştüğü amcası Abdullah Öcalan’dan “Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” mesajını paylaştı.

- 26 Kasım 2024: Devlet Bahçeli, “İmralı’yla DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz” dedi.

- 5 Aralık 2024: Devlet Bahçeli, başlattığı sürecin adını koydu: “Terörsüz Türkiye”

- 8 Aralık 2024: Suriye’de Baas rejimi çöktü.

Haberin Devamı

- 14 Aralık 2024: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “YPG’nin ortadan kaldırılması bizim stratejik hedefimiz. Ya kendilerini feshederler ya da feshedilirler” açıklamasını yaptı.

- 22 Aralık 2024: Bahçeli, “İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terörün bittiği, terör örgütünün lağvedildiği ortak gelecek ideali, insan ve millet sevgisi çerçevesinde açıklanmalıdır” dedi.

- 28 Aralık 2024: DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İmralı Adası’na giderek kapalı cezevinde Abdullah Öcalan ile görüştü.

- 29 Aralık 2024: Abdullah Öcalan’ın DEM Parti heyetine söyledikleri açıklandı. Öcalan, “Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim. Devir Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devridir” mesajını paylaştı.

- 2 Ocak 2025: Ahmet Türk’ün de olduğu DEM Parti heyeti, TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bahçeli’yi ziyaret etti.

- 6 Ocak: DEM Parti heyeti, AK Parti, Saadet ve Gelecek Partisi liderlerini ziyaret etti.

Haberin Devamı

- 7 Ocak: DEM Parti heyeti, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile TBMM’de bir araya geldi, daha sonra DEVA ve YRP liderleriyle görüştü. Heyet ayrıca Edirne Cezaevi’nde Selahattin Demirtaş, Silivri Cezaevi’nde Figen Yüksekdağ ve Sincan Cezaevi’nde Leyla Güven’i ziyaret etti.

8 Ocak: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “PKK/YPG Suriye’den çıkmazsa askeri harekât yaparız” dedi.

- 22 Ocak: Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, Abdullah Öcalan’la İmralı’da ikinci görüşmeyi yaptı.

- 29 Ocak: Bahçeli, PKK’dan beklenen silah bırakma çağrısının bir an önce yapılmasını talep etti.

- 4 Şubat: DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Öcalan’ın tarihi çağrı yapmaya hazırlandığını söyledi.

- 13 Şubat: Terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık, Abdullah Öcalan’dan kendilerine bir mektup ulaştığını açıkladı.

- 16-17 Şubat: İmralı Heyeti, Irak’ta IKDP Başkanı Mesud Barzani ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin yöneticilerinden Neçirvan Barzani ile görüştü.

- 23 Şubat: AK Parti’nin 8. Olağan Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni bir dünya kurulurken terör belası başta olmak üzere, Türkiye’nin safralarından kurtulması gerekiyor” dedi.

- 26 Şubat: Terör örgütü PYD’nin yöneticilerinden Salih Müslim, “Öcalan’ın ne söyleyeceğini bilmiyoruz ama halkların yararına bir şeyler söyleyeceğine eminiz, ne denilirse denilsin Kürt halkı buna uyacaktır” dedi.

- 27 Şubat: İmralı Adası’na gidip aynı gün dönen İmralı Heyeti, İstanbul’da basın toplantısı düzenledi. Öcalan’ın tarihi çağrısının Kürtçe metnini Ahmet Türk, Türkçesini Pervin Buldan okudu. “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” başlıklı çağrıda Öcalan, kurucusu olduğu örgüte, “Kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir” talimatını verdi.

- 28 Şubat: Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Devlet Bahçeli’nin cesur inisiyatifiyle başlayan, bizim kararlı tutumumuzla ilerletilen “Terörsüz Türkiye” çabalarında artık yeni bir safhaya geçilmiştir” açıklamasını yaptı.

- 1 Mart: PKK’lı yöneticiler “ateşkes” ilan ettiklerini duyurdular, kongreyi toplamak için hazır olduklarını bildirdiler.

- 10 Nisan: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 yıl aradan sonra ilk kez DEM Parti’den üst düzey bir heyeti Cumhurbaşkanlığı’nda kabul ederek, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile görüştü.

- 21 Nisan: Van Milletvekili Pervin Buldan ve avukat Faik Özgür Erol’dan oluşan İmralı Heyeti dördüncü kez adaya gidip Öcalan’la görüştü.

CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, PKK'nın silah bırakma sürecine ilişkin ayrıntıları paylaştı. Çakmak'ın anlattıkları şu şekilde oldu:

SİLAHLAR NASIL BIRAKILACAK?

Örgüte yakın kaynakların aktardığı bilgiye göre; bir süreç fesihle başladı silahlar teslim edilecek bu nasıl olacak? BM gözetiminde gerçekleşecek bu. Üç aşama söz konusu.

3 NOKTADA SİLAHLAR TESLİM EDİLECEK

Silahlar BM gözetiminde teslim edilecek. Uluslararası gözlemciler olacak bu teslim işleminde. Teslimin yapılacağı yerler belirlendi. Teröröistlerin 3 aşamalı plan dahilinde silahları teslim edeceği yerler belli oldu. Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarının bulunduğu Duhok vilayetine bağlı Amediye, Erbil'in Binar ve Köysancak; Süleymaniye'nin Seyid Sadık vilayetinde bırakılacak.

PKK'NIN 47 YILLIK KANLI TARİHİ

Temeli Abdullah Öcalan tarafından Ankara’da atılan PKK, ilk silahlı eylemini ise 15 Ağustos 1984’te yaptı. Günümüze kadar on binlerce kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanacak terör süreci de böylece başladı.

- PKK 27 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Fis köyünde kuruldu. İlk eylemini ise 15 Ağustos 1984 akşamı Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçelerinde bir askerin şehit düştüğü, 9 asker ve 3 sivilin yaralandığı saldırıyla yaptı.

İLK GÜVENLİ LİMAN SURİYE

- Terör örgütü, 1998 yılına kadar Suriye’yi güvenli liman olarak kullandı. Yıllarca Bekaa Vadisi’ndeki kamplarda barındı, silah eğitimini burada yaptı. Elebaşı Abdullah Öcalan yıllarca Suriye’de barındı. 2003 yılındaki Körfez Savaşı’nın ardından Irak’ın kuzeyinde oluşan güç boşluğundan faydalanan PKK, Kandil Dağı’nın etrafında militanlarını eğitti. Türkiye’ye saldırı amaçlı terörist gönderdiği çeşitli kamplar kurdu.

ÇATIŞMALAR 1990’LARDA YOĞUNLAŞTI

- PKK, 1990’lı yıllarda ise en kanlı eylemlerine imza attı. 1990’lar, çatışmaların yoğunlaştığı ve bölgeden sürekli ölüm haberlerinin geldiği bir dönem oldu. Terör örgütü PKK, sadece asker ve güvenlik güçlerini değil sivilleri de hedef aldı. Binlerce kişi eli kanlı örgütün hedefi oldu.

KENYA’DA YAKALANIP GETİRİLDİ

- Tarih, 16 Şubat 1999’u gösterdiğinde PKK için büyük bir kırılma yaşandı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in o gün, “Bu sabaha karşı saat 03.00’ten itibaren bölücü terör örgütü PKK’nın başı Abdullah Öcalan Türkiye’dedir” açıklaması sadece Türkiye’de değil tüm dünyada da yankı buldu.

Türkiye’nin baskılarıyla Suriye’den çıkarılan Öcalan, önce Yunanistan’a oradan da Kenya’ya kaçmıştı. Son derece gizli tutulan bir operasyonla Öcalan, Kenya’dan Türkiye’ye getirildi. Uçaktaki ilk görüntüleri paylaşılan Öcalan gözündeki bant açılarak, “Memlekete hoş geldin” sözüyle karşılandı.

İMRALI’DA YARGILANDI

- Yargılanmasına 31 Mayıs 1999’da İmralı Adası’nda başlandı. Dokuz duruşmanın ardından mahkeme heyeti oy birliğiyle, “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan Öcalan’ın idamına karar verdi.

MÜEBBET HAPİS CEZASI

- Öcalan 2002’de, Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde Türkiye’de idam cezasının kaldırılması nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Öcalan, İmralı’dan 2013 yılındaki ilk çözüm süreci döneminde bir çıkış yaptı. Ancak süreç PKK’nın şehirlerde başlattığı Hendek saldırılarıyla çöktü.

- PKK’yı fesih kongresine götüren ikinci çözüm süreci ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla başladı.

SİVİLLER DE HEDEFTEYDİ

- Kurulduğu ilk yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaptığı kanlı saldırılarıyla kırsaldaki vatandaşları göçe zorlayan terör örgütü PKK, toplumda korku yaratmak için şehir merkezlerine yöneldi. Canlı bomba ve tuzaklarla bu kez şehir merkezlerindeki sivilleri hedef almaya başlayan örgüt, bu eylemleriyle yüzlerce sivil vatandaşı katletti. İlk silahlı eylemini 1984 yılında başlatan PKK polis, asker, korucu, güvenlik görevlisi 8 bini aşkın kişiyi şehit etti, 25 bin kamu güvenlik görevlisi yaralandı. PKK, yaklaşık 50 yıl boyunca sivillere yönelik de saldırılar düzenledi. Bu saldırılarda 5 bin 800 sivilin ölümüne, 12 bin sivilin de yaralanmasına neden oldu. Türkiye, PKK ile 40 yılı aşkın süredir aralıksız mücadele etti. Büyük fedakârlıklar ve kahramanlıklar yapılan bu mücadelede terör örgütü PKK’nın 43 binin üzerinde silahlı üyesi öldürüldü.

İRAN, IRAK VE SURİYE’DE

- Türkiye içerisinde doğan PKK, Kürt nüfusunun bulunduğu İran, Irak ve Suriye’de de güç kazandı. PKK, İran, Suriye ve Irak’ta farklı isimlerle örgüt kurdu. İran’da PJAK, Irak’ta Tavgari Azadi, Suriye’de de PYD/YPG, PKK’nın uzantısı örgütler olarak kuruldu. (Fevzi Kızılkoyun)

- 24 Nisan: DEM Parti heyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü.

- 5 Mayıs: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “PKK günler içinde silah bırakacak, yeni bir aşamaya geçmiş olacağız” açıklamasını yaptı.

- 9 Mayıs: PKK, kongresini 5-7 Mayıs arasında düzenlediğini duyurdu.