Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’dan İstanbul depremi için gündem olacak yorum! Beklenen büyük İstanbul depremi endişesi sona mı erdi?

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, beklenen İstanbul depremiyle ilgili olarak Posta.com.tr’ye daha önce yaptığı açıklamada, "Kumburgaz ve Silivri'de 6 - 6.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir” ifadelerini kullanmıştı. Bugün meydana gelen ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un söylediği bölgede ve dikkat çektiği büyüklükte gerçekleşen, adeta nokta atışı bildiği deprem ise şaşkınlık yarattı.
Elif Bayram Erer / Posta.com.tr – İstanbul'da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki şiddetli deprem, büyük paniğe neden oldu. Yaklaşık 13 saniye süren depremin ardından vatandaşlar can havliyle sokağa çıkarken, birkaç saat içinde meydana gelen artçı depremler de paniği artırdı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un daha önce yaptığı deprem uyarısı, bugün yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında yeniden gündeme geldi.
SİLİVRİ VE KUMBURGAZ İÇİN UYARMIŞTI
Son depremi değerlendiren Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Önümüzdeki günlerde bu faylarda 6 büyüklüğünde bir deprem daha olabilir" diyerek kritik ilçeleri sıraladı:
“Beylikdüzü, Haramidere, Çekmeköy’de risk bulunuyor. Buradaki binalar sağlam ancak heyelanlar etkili olabilir! Sizinle daha önce yaptığımız haberde, fayın uzunluğunu, odak merkezini ve deprem beklenen bölgeyi belirtmiştim. Herkes 7-8’lik deprem olacak derken, benim dediğim bölgede dediğim büyüklükte deprem oldu. Ancak Marmara’da kırılmayan fay Silivri fayıdır!”
Silivri'ye dikkat çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy "Kumburgaz ve Silivri'de 6.0-6.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir" diyerek, bugün yaşanan depremin o deprem olduğunu söyledi.
İstanbul'da büyük bir deprem beklemediğini ifade eden Üşümezsoy, bu bölgede stresin boşaldığının altını çizdi.
“İSTANBUL İÇİN KIYAMET SENARYOSU ÇÜRÜDÜ”
Öte yandan İstanbul'da yaşanan deprem fırtınasını değerlendiren Jeoloji Yüksek Mühendisi Beytullah Saraç ise, "Yıllardır beklenen, İstanbulluları uykularından eden kıyamet senaryolarını bugün Silivri açıklarında meydana gelen 6.2'lik deprem bir kez daha çürütmüştür" açıklamasını yaptı.
İstanbul depremi için çok farklı görüşlerin olduğunu söyleyen Jeoloji Yüksek Mühendisi Saraç, “Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem bizim yıllardır bahsettiğimiz Kumburgaz çukuru fayı üzerinde meydana geldi” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“İSTANBUL DEPREMİ BUGÜN OLAN 6.2'LİK DEPREMDİ”
“Özellikle de 7'nin üzerinde 2 ya da 3 deprem gibi İstanbul'u boydan boya yok edecek, yerle bir edecek felaket senaryolarının konuşulduğu bir ortam vardı. Fakat biz başından beri yerli ve yabancı araştırmacıların çalışmalarına dikkate alarak bu 7 üzeri İstanbul'u yıkacak deprem senaryolarının doğruyu yansıtmadığını anlatmıştık.
İstanbul'daki deprem riskinin Kumburgaz çukuru fayında olduğunu ve bu fayın 6.3-6.5 gibi bir büyüklükte deprem potansiyeli olduğunu söylemiştik. Erken konuşmak çok doğru olmayabilir ama bizim görüşümüze göre beklediğimiz İstanbul depremi bugün olan 6.2'lik depremdi.”
BU DEPREMDEN SONRA NELER OLABİLİR?
Bu depremden sonra neler olabilir? Sorusuna cevap veren Jeoloji Yüksek Mühendisi Saraç, “İstanbul'u yıkacak bir deprem yok!” diyerek önemli açıklamalarda bulundu:
“Aslında dikkat çekmemiz gereken konu şu: İstanbul'u yıkacak bir deprem, İstanbul için yok. Görüldüğü gibi 6.2'lik 6.3'lük deprem İstanbul'a bu şekilde yansıdı. Eğer bu deprem 6.2 büyüklüğünde bir depremse oradaki Kumburgaz çukuru fayındaki stres boşalmıştır demektir. Çünkü maksimum 6.5 gibi bir deprem üretebiliyordu bu fay. Fakat bazı kaynaklar bunun 5.9 veya 6 veya 6.1 gibi olduğunu açıkladı. Diyelim ki 6.1 yani 6.3'ten küçük bir depremse yine 6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir. Burada asıl söylememiz gereken şu; İstanbul'u yıkacak bir deprem yok!”
SSB Başkanı Görgün: Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik
Ticaret Bakanlığı harekete geçti! 4 telefon modeli için toplatma kararı
Mustafa Varank: TEKNOFEST ‘tam bağımsız Türkiye’ hedefiyle oluşturuldu
KKTC'de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor! Selçuk Bayraktar: Savunma sanayisinde yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjide şeytanın bacağını kırdık