Gündem Remziye Hisar kimdir? Neden Google'da doodle oldu? Remziye Hisar'ın hayatı ve yaptığı çalışmalar

Remziye Hisar kimdir? Neden Google'da doodle oldu? Remziye Hisar'ın hayatı ve yaptığı çalışmalar

Paylaş
Remziye Hisar kimdir? Neden Google'da doodle oldu? Remziye Hisar'ın hayatı ve yaptığı çalışmalar

Remziye Hisar ismi bugün arama motoru Google’ı açan milyonlar tarafından bir kere daha anıldı. Önemli günlerde doodle hazırlayan Google, 13 Aralık tarihinde Cumhuriyet döneminde çağdaş bilimin öncülerinden olan Remziye Hisar'ı unutmadı. Böylelikle Remziye Hisar'ın hayatı ve yaptığı çalışmalar da yeniden gündeme geldi…

Remziye Hisar, adını Türk bilim insanları arasına altın harflerle yazdırırken, Google da bugün hazırladığı doodle ile bu ünlü bilim insanını andı. Ünlü bilim insanı Feza Gürsey’in de annesi olan Remziye Hisar, hayatı ve çalışmaları ile birçok kişiye ilham kaynağı olmuştu…

Haberin Devamı

REMZİYE HİSAR KİMDİR?

1902 yılında Üsküp'te dünyaya gelen Remziye Hisar’ın babası istihkam yarbayı Salih Hulusi Bey, annesi Ayşe Refia Hanım'dır. Meşrutiyetin ilanından bir yıl sonra İstanbul'a göç eden 4 çocuklu bir ailenin kızıdır.

Remziye Hanım, Davutpaşa'daki 3 senelik mekteb-i iptida-i'yi, bir yılda henüz 9 yaşında iken tamamladı. Daha sonra, İttihat ve Terakki Mektebi ve Emirgan İnas Rüştiyesi'ne devam etti; çok sevdiği Türkçe öğretmeninin İstanbul Darülmuallimatı'na (Kız Öğretmen Okulu) tayin olmasının ardından öğrenimini bu okulda sürdürdü. Sınıfın iyi öğrencileri arasında yer alan Remziye Hanım, küçük sınıflardaki öğrencilere matematik ve geometri dersleri verdi. 15 Temmuz 1919 tarihinde okulun Darülfünun'a hazırlamak üzere oluşturduğu iki sınıflık bölümünü birincilikle tamamladı.

Haberin Devamı

Darülmuallimat'tan mezun olduktan sonra Darülfünun'un kimya bölümüne kaydoldu. Kız öğrencilerin erkek öğrencilerden ayrı saatlerde ders aldığı bu dönemde, kimya bölümündeki üç kadın öğrenciden birisi idi. Kimyayı seçme sebebini bir röportajında "Fen derslerinde kanunlarda olsun, buluşlarda olsun hep yabancı isimler görmek beni kahrediyordu. Fen alanında bir tek Türk ismi görememenin ezikliğini, bu dalda başarılı olursam giderebilirim sanıyordum" cümleleriyle ifade etti.

Bakü'de açılacak bir okulda öğretmenlik yapmak üzere İstanbul'dan kadın öğretmenler talep edilmesi üzerine hocalarından Sarıklı Vehbi Bey himayesinde beş okul arkadaşlarıyla birlikte 15 Aralık 1919'da İstanbul'dan ayrılıp Azerbaycan'a gitti. Sovyet Rusya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığına son vermesine kadar bir erkek lisesinde ders verdi. Orada bir kız öğretmen okulunun açılmasıyla ilgili verilen bir toplantıda Yüzbaşı Doktor Reşit Süreyya Bey ile tanıştı. 20 Nisan 1920 tarihinde onunla evlendi ve aynı yıl eşi ile birlikte İstanbul'a döndü. Ertesi yıl, oğlu Feza Gürsey'i dünyaya getirdi.

Türkiye'de Türk Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği bu dönemde Çukurova bölgesinin Fransızlar'dan geri alınması üzerine kendisi Adana'da Darülmuallima'ya müdür olarak, eşi ise kolordu doktoru olarak tayin oldu. Bir buçuk yaşındaki oğlunu annesine bırakarak Adana'ya gitti.

Haberin Devamı

Cumhuriyetin ilanından sonra istifa etti ve tedavi amaçlı olarak Paris'te bulunan eşinin yanına gitti. Paris'te Sorbone Üniversitesi'nde kimya eğitimine başladı. Langevin ve Madam Curie gibi çok tanınmış bilim insanlarının öğrencisi oldu. Eğitiminin ikinci yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursundan yararlanma hakkı elde etti. Pasteur Enstitüsü'nü takip ederek biyokimya sertifikası aldı. Doktorasına başlayacağı dönemde bursu kesilince Erenköy Kız Lisesi'ne kimya öğretmeni olarak atanınca yurda döndü. 1924'te kızı Deha Gürsey'i dünyaya getirdi.

1930 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışı doktora bursundan yararlanarak doktorasını yapmak üzere yeniden Paris'e gitti. Eşinden boşanan ve Paris'e çocukları ve kardeşiyle giden Remziye Hisar, 1933 yılında doktora tezini tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

1933-1936 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde kimya ve fizik kimya dersleri verdi. 1936 yılında bir süre için üniversiteden ayrıldı; Hıfzıssıhha Müessesesi Farmakodinami Şubesi’nde Kimya Mütehassıslığı görevinde bulundu

Haberin Devamı

1942-1947 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Okulu Analitik Kimya ve Toksikoloji kürsüsünde görev yaptı. 1947 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Kimya Kürsüsü'ne atandı. 1955 yılında Fransa’da "Officiel d'Academie" nişanı'na layık görüldü. 1959 yılında profesör oldu.

1973 yılında emekliye ayrıldı. Yaşamını İstanbul'da Anadoluhisarı Otağtepe'de ailesinden kalma konakta sürdürdü. 1991 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü'nü aldı. Oğlu Feza Gürsey'i Nisan 1992'de yitirdikten sonra 13 Haziran 1992'de öldü.

REMZİYE HİSAR'IN ESERLERİ

Remziye Hisar’ın dördü çeviri, beş ders kitabı yayımlamış; aynı zamanda kimya dalındaki buluşlarını içeren 16 bildirisi Fransa’da yayınlanmıştır. Uluslararası bildirileri arasında yer alan, Siirt dağlarında yetişen bir bitki türünün etkilerini içeren buluşu Fransa'da yayımlanarak bilim dünyasına tanıtılmıştır.

Haberin Devamı

1920'lerden itibaren şiir yazan Remziye Hisar'ın bazı şiirleri "Bir Kadın Sesi" adlı kitapta bir araya getirilerek yayımlanmıştır.