Gündem Son dakika... Marmaris'teki orman yangını tamamen kontrol altına alındı!

Son dakika... Marmaris'teki orman yangını tamamen kontrol altına alındı!

Paylaş
Son dakika... Marmaris'teki orman yangını tamamen kontrol altına alındı!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'te çıkan orman yangını ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Bakan Kirişci Marmaris'te orman yangınının tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

İşte Marmaris'teki orman yangınının 4. gününde dakika dakika son durum...

Haberin Devamı
Marmaris orman yangınında yanan alanlar görüntülendi Marmaris ilçesinde 4 gündür devam eden orman yangını akşam saatlerinde kısmen kontrol altına alındı.

10:43: YANGIN KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Kontrol altına alınmış olan bir yangınla ilgili güzel haberi vermek için bir aradayız. Yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları başladı. Bütün aziz milletimize geçmiş olsun diyorum. Soğutma çalışmaları devam edecek.

Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklıdır. Bu tedbirsizlik, özensizlik ve kasti olabilir. Yüzde 55'i hassas ormanlardan oluşan böyle bir coğrafyada, Turizm cennetinde hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor.

Geçtiğimiz yıla göre gerek helikopter sayımızda, gerek İHA sayısında bunlar hava araçlarıyla ilgili bu sayılar artırılmıştır. Bir koordinasyon ve uyum içerisinde bu çalışmaları yürüttük arkadaşlar. Sahada gördüklerimle geçen seneyi mukayese ettiğimde vatandaşlarımızın daha duyarlı olduğunu söyleyebilirim. Bizim Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 150 bine ulaşmış bir sayımız var. 100 binin üzerinde de bir gönüllü gurubumuz var.

Haberin Devamı

1945 sonrası en büyük organ yangını yaşandı ama Türkiye 21 bin hektar civarında olmasına rağmen Avrupa'da oldukça iyi bir durumda diyebilirim. Dikkat ederseniz konuşmamızı kesen bir hava aracımız yok. Bu bizim yangını kontrol altına aldığımız anlamına geliyor. Gün boyu devam edecek.

Özellikle uçuş saati açısından bin 69 saat uçak ve helikopter uçuruldu. Bir de sorti sayısını vermek istiyorum, 4 bin 48 adet sorti yapılmıştır. Atılan su miktarı 1 Mart'tan itibaren 13 bin 384 ton su atılmış, bu yangında 12 bin 400 ton su atılmıştır. Bu yangına verdiğimiz önemi gösteriyor.

Her şeyden önce tüm dünyadan yangında mücadelede asıl olan kara mücadelesidir. Dünyada gerçekten geceleyin orman alanına girip bu mücadeleyi veren bir ekip yoktur desek abartmış olmayız. Dünyada kendini bu topraklara adamış olan insanlarımız, polisimiz, jandarmamız, sade vatandaşımız gece vakti de olsa bu mücadeleyi verdiklerini belirtmem de yarar var.

Bundan sonra, soğutma çalışmalarımız bittikten sonra önce kendi kendilerine ağaçlanmasına müsaade edilecek, sonra fidan dikme çalışmalarımız da olacak. Geçmişte de aynısını yaptık, şimdi de aynısını yapacağız bu alanların istismarına izin vermeyeceğiz.

Haberin Devamı

Orman dediğimiz şey bizim yeşil vatanımız. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Sayın Soylu Bakanıma, gerçekten zorlu günlerin bakanı, bize destek verdi. Katkılarından dolayı Soylu'ya teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımıza, STK'lara şükranlarımı sunuyorum. Rabbim bu acıları bir daha yaşatmasın. Yangın kontrol altına alınmıştır. Son olarak da basın mensuplarına en kalbi şükranlarımı sunuyorum.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Türkiye afet bölgesidir. Bu afetlerle sürekli karşılaşacağız. 2022 yılını afet tatbikat yılı ilan ettik. Afet dediğimiz mesele sürekli önlem almamız gereken bir meseledir.

Bu yangında şunu da gördünüz; yangın alanına sivil vatandaşı sokmadık. Profesyonel ekip çalıştı. Bundan sonra da sokmayacağız. 15 çalışma grubumuz burada çalıştı.

Bu yangın çok riskli bir yangındı, zamanında müdahale edilmeseydi... Teyakkuz halinde bir teşkilatımız olduğunu söylemek isterim. Devletin tüm kurumları hazır. Allah'a hamdolsun insan canına bir şey olmadı. Ama ciğerlerimiz yandı, hayvanlarımız yandı. Onun için bir üzüntümüz var.

Haberin Devamı

86-87 saattir buradayız. 1 aydır kaldık Bozkurt'ta.

Ben şunu anlamakta zorlanıyorum. Bugün bu görevlerde varız, yarın başka arkadaşlarımız olur. Muhalefet böyle mi yapılır? 3 koyunu gütmekten aciz insanlar siyasi muhalefeti niteliksiz hale getirmişlerdir. 6 ay da olsa İçişleri Bakanlığı da yaptın...

Burada çalışan insanlara bu yangınla mücadele edenlerin hakkını sorgulamazsam adamlığım, insanlığım sorgulanır.

Kar yağar, deprem olur, beyefendiler tatildeler. Yalan ve iftiradan kaynaklanan siyaseti de niteliksiz bir hale getirmek istiyorlar. Biz buna müsaade etmeyiz, etmeyeceğiz. Sığ ve niteliksiz muhalefet yangın gibi tehlikelidir. Bizim helikopterlerimizin, devlet hava araçlarımızın yüzde 90'ından çoğu gece görüşlüdür. Gece yangın söndürebilen araç farklıdır. Kullandık mı, evet geçen sene deneyimledik. Herkes kendi işini yapsın. Buna bir belediye başkanı karışırsa tuz kokmuş demektir.

Haberin Devamı


09.00 - CNN TÜRK muhabiri Ceylan Sever Marmaris'teki orman yangınına ilişkin son bilgileri paylaştı:

"Marmaris yangını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dediği gibi büyük ölçüde kontrol altına alınmıştı. Tek bir noktada dün akşam alevler yine etkisini sürdürmeye devam etti. Ancak bugün kameraman arkadaşımızla fark ettiğimiz alevlerin tamamen kontrol altına alındığı yönünde. Saatler 10:00'ı gösterdiğinde günlerdir yangını anbean talip eden Bakan Soylu ve Kirişci kameralar karşısına geçecek ve basın açıklaması yapacak. Tahmin ediyoruz artık yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyleyecekler.

Marmaris’te salı günü çıkan orman yangınına müdahale dün de devam ederken alevlerin büyük ölçüde kontrol altına alındığı açıklandı. Dün bölgeye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan ekiplere teşekkür ederken “4 bin 587 personel sahada görev yapıyor. 405 arazöz ve 2202 iş makinesi, 119 su tankeri 28 TOMA, 1169 araç ve 61 hava aracı yangın söndürmede görev aldı” dedi. Marmaris'teki orman yangını 4. güne girerken kontrol altına alınan yangını soğutma çalışmaları devam ediyor. Öte yandan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin saat 10.00'da açıklama yapması bekleniyor.
daha fazla video için

Güneşin ilk ışıklarıyla beraber müdahaleler hem karadan hem havadan müdahale etti. Bulunduğumuz mevki geldiğimiz ilk noktaydı ve burası yemyeşildi. Ne yazık ki rüzgâr şiddetlendi ve 3. günün sonunda yemyeşil olan alan küle döndü. 4 bin 500 hektara yakın alan, 6 bin futbol sahasından daha büyük bir alan demek, yandı. Yüreklere su serpen nokta yerleşim noktasına alevlerin sıçramamış olması. Buna rağmen tahliyeler yapıldı, bakanlıktan tahliye edilen ailelere nakdi yardım yapıldı. Bir önemli noktada Marmaris turizmden sonra ikinci geçimi arıcılık. Bu nokta arıcılığın yapıldığı alandı."

 22.30 - İKİ BAKANDAN AÇIKLAMA... 72 SAAT DOLMADAN ÇALIŞMA TAMAMLANDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Marmaris'te çıkan orman yangını ile ilgili AFAD yetkililerinden Muğla Afet Koordinasyon Merkezi'nde brifing aldı. Toplantıda brifing verenlerden Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Meteorolojik veriler bizim düşündüğümüzden daha iyi sonuç verdi. Yangının ilerleme istikametlerinin tamamı tutuldu. Ekiplerimiz sahada soğutma çalışması yapıyor. Bu gece aksilik olmazsa sabaha iyi bir sonuç alacağız" dedi.

Brifing sonrası açıklama yapan Bakan Kirişci, "Sayın Cumhurbaşkanımız bölgeden ayrıldıktan sonra, biz iki kere yangın mahallinde inceleme yaptık. Olumsuz bir durum gözlemlemedik. Sabah, gelinen son durumu paylaşacağız. Olumsuz hiçbir durum yok. Yangın 4 bin 500 hektarlık bir alanda etkili ama içerisinde yanmamış alan vardı. 72 saat dolmadan bu çalışma tamamlandı. Geçen sene çıkan yangınlarda Muğla'da 50 bin 500 hektar alan yanmıştı. Yanan sahalarda yeniden gençleştirme çalışması yapıldı" diye konuştu.