Gündem Son dakika: Yerli aşı yaptıran Bakan Varank'tan yan etki açıklaması

Son dakika: Yerli aşı yaptıran Bakan Varank'tan yan etki açıklaması

Paylaş
Son dakika: Yerli aşı yaptıran Bakan Varank'tan yan etki açıklaması

Yerli koronavirüs aşısını yaptıran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yan etkileriyle ilgili açıklama yaptı. Varank aşıyla ilgili vatandaşlara bir de çağrıda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın açıklamalarından notlar;

Haberin Devamı

İlk insan çalışmalarının başlaması demek. Biraz şartlar uygun olması gerekiyor. Faz1 çalışmasında gönüllü olan insanlara ekstra hassasiyet gösteriyor. Tekitler yapılıyor, kanlarınız alınıyor, sağlıklı olup olmadığınıza bakılıyor. Aşı olduktan sonra tam gözetimde sizi tutuyorlar. Yan etki yok. Kolumda hafif bir sancı var.

VLP aşısı hakkında:

Öncelikle şunu söyleyeyim. Hastalıkla mücadelenin yolu aşılama. Vatandaşlarımıza şu çağrıyı yapıyoruz. Aşıya erişiminiz varsa, zamanınız geldiyse aşı olun. Tüm dünyada aşıdan başka yol yok. Sağlık Bakanlığımız onay veriyorsa tüm denetimler yapılmış demektir.

Biz Türkiye'de TÜBİTAK altında bir platform oluşturduk. İlaç ve aşı geliştirmek isteyen hocalarımıza çağrıda bulunduk. Dedik ki gelin her türlü desteği vereceğiz, dedik. Hocalarımızda üstün gayretle o günden beri çalışıyorlar. 7 farklı çalışma söz konusu.

Haberin Devamı

Bu aşıları üretebilecek tesisler de var. 7 farklı aşı adayını destekliyoruz. VLP dediğimiz virüs benzeri parçacıklara dayalı aşı adayı. DSÖ listesine girmiş aşı adaylarından biri en ileride diyebiliriz.

İhsan hocamız ABD'de tecrübesi olan aşıların içindeki yeni argümanı da geliştiren hocamız. VLP aşı adayımızın en önemli özelliklerinden biri 4 proteini dikkate alarak tasarlanan bir aşı adayı. Çok etkin olacağını düşünüyoruz. Mayıs sonundaki Faz2 çalışmasına İngiliz mutasyonunu çalışarak giriyor. 256 gönüllüyle yapılacak. İngiliz mutasyonu çalışılmış olacak. Farklı üniversitelerimiz, farklı teknolojilerde çalışan aşılar var.

İlk defa insana uygulanma çalışmaları çok önemli. Gönüllülük çok önemli. Faz 1'den biraz daha rahat aşama Faz 2'de 256 gönüllüye ihtiyacımız olacak. Eğer insanlığa bilime hizmet etmek istiyorsanız gelin mayıs ayında gönüllü oldu.

YAN ETKİ VAR MI?

Kan alınıyor, müşaade altındasınız. Doktorlar sizin başınızda sizinle beraber bekliyorlar. Herhangi bir yan etki olmadı. Sadece kolumda bir sızı oldu. Bu da çok normal.

GÖNÜLLÜLER NEREYE BAŞVURMALI?

Ankara Onkoloji Hastanesi ve TÜBİTAK'la iletişime geçebilirler.

Saklama koşulları hakkında:

Haberin Devamı

Çok düşük sıcaklık istemiyor. Standart soğukluklarda saklanabiliyor.

Aşı olmaktan çekinenler hakkında:

Açıkçası ben aşı gönüllü olacağım diye söz vermemiş olsaydım ilk günden bu aşıyı olurdum. Hangi insana nasıl tepki vereceği belli olmayan bir hastalık bu. Çok sinsi bir hastalık bu. Mücadele etmenin tek yolu aşı olmak. Bir kez daha çağrıda bulunayım. Aşının hiçbir zararı yok.