Gündem Son dakika... Yunan casusu Ampara, MİT tarafından yakalandı

Son dakika... Yunan casusu Ampara, MİT tarafından yakalandı

Paylaş
Son dakika... Yunan casusu Ampara, MİT tarafından yakalandı

Türkiye'ye yönelik casusluk faaliyetinde bulunduğu ve Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı adına çalışan Yunan vatandaşı Muhammed Amar Ampara'nın MİT tarafından yakalandığı bildirildi.

Yunanistan adına casusluk yaptığı belirlenen bir kişi yakalandı. Milli İstihbarat Teşkilatı, yaptığı uzun soluklu araştırmalar ve elde ettiği bilgiler neticesinde Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın Yunan vatandaşı Muhammed Amar Ampara'yı Türkiye'ye yönelik casus olarak kullandığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Ampara'nın ticaret kisvesi altında casusluk faaliyetlerinde bulunduğu belirlendi. Casusun sınırdaki TSK unsurları hakkında bilgi derleyerek Yunan istihbaratına aktardığı Türkiye'deki Suriyeliler ve Yunanistan'a yerleşen FETÖ/PYD müzayir iş adamlarıyla ilgili araştırmalar yaptığı kaydedildi.

OPERASYONUN DETAYLARI

CNN Türk'ten Ahmet Türkeş detayları canlı yayında aktardı. Türkeş'in değerlendirmeleri şöyle; Türkiye ile Yunanistan arasında sondaj çalışması gerek adalar gerek askeri faaliyetler gerekse Kıbrıs sorunu gibi pek çok gerilim konusu var. Yeni bir sorun da istihbarat alanında yaşandı. Milli İsihbarat Teşkilatı yaptığ uzun soluklu araştırmada ve yürüttüğü çalışmalar sonucunda önemli bir istihbarata ulaştı.Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın Yunan vatandaşı Muhammed Amar isimli bir şahsın Türkiye'ye yönelik casus olarak kullandığını ortaya çıkardı. MİT, casusu uzun süre izledi ve bu izlemeler, çalışmalar sonucunda Türkiye'ye yönelik seyahat eden bu kişinin iş adamı gibi davrandığı, ticari faaliyetler altında casusluk faaliyetinde bulunduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Yine Türkiye-Yunanistan sınırında Türk Silahlı Kuvvetleri unsurunun Mehmetçik hakkında bilgi derlediği ve elde ettiği bu bilgileri gözlemleyerek Yunan istihbaratına aktardığı ortaya çıktı. Ve bir diğer ayrıntı şu... Türkiye'deki Suriyeliler ve Yunanistan'a yerleşen FETÖ/PDY'ye dair üye olan şahıslarla ilgili. İş adamlarıyla ilgili belirli talimatlar doğrultusunda araştırma yaptığı ortaya çıktı. Söz konusu kişiyle ilgili Muhammed Amar ile ilgili bir de fotoğraf paylaşıldı.

Tabi bu Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yapmış olduğu operasyon son derece önemli. Söz konusu şahsın ifadelerinde yeni bilgiler ortaya çıkacaktır. Hem Ankara'dan hem Atina'dan konuyla ilgili açıklamalar gelebilir.

YUNAN CASUSUN YAKALANMASI NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Bu son dakika gelişmesi, Yunan casusunun yakalanması ne anlam ifade ediyor? Güvenlik ve Savunma Uzmanı Abdullah Ağar da Yunan casusun yakalanmasıyla ilgili CNN Türk'e önemli değerlendirmeler bulundu. Ağar'ın açıklamaları şöyle;

Haberin Devamı

Biz MİT'in koymuş olduğu etkiyi şu ana kadar daha çok Suriye'de Irak'ta YPG/PKK terör örgütüyle mücadele ederken gördük. Bir diğer tarafıyla da ülkemizde faaliyet gösteren karşı istihbarat faaliyetlerinde son derece etkili bir takım hamleler ortaya koyduğu gördük. Yani bir takım istihbarat servislerinin Türkiye içerisinde operasyon yapmalarına güçlü bir şekilde engel oldu.

Yunanistan ile ilgili fotoğrafa şu ana kadar rastlamamıştır. Veya açık kaynaklara yansıyan böyle bir bilgi yok. İlk defa oluyor. Tabi konjektürel bir tarafı da var. Yunanistan ile gerginliğin artmış olduğu bir dönemde bir Yunanistan adına Türkiye'de faaliyet gösteren bir Yunan ajanının yakalanması ve bunun Türk bayrakları arasına konulması. Yani Yunanistan'a verilmiş güçlü bir mesaj. "Ülkemde bu tür faaliyetlerin var. Müttefikiz. Ama müttefik olduğumuz halde NATO müttefikliği içinde düşmanlık yapıyorsun. Benim silahlı kuvvetlerim, silahlı unsurlarım hakkında bilgi topluyorsun. Bu bilgileri Yunan istihbarat servislerine aktarıyorsun." ve bunun bir karşılığı olur.

Haberin Devamı

Bir kere bununla ilgili "son derece dikkatliyim ve görüyorum" mesajı var. Sonuçta normalde bu tür ajanlar yakalandığında hassasiyetleri vardır. Ve bu tür hassasiyetler çerçevesinde davranılır. Bununla ilgili Türkiye'nin Yunanistan'a vermiş olduğu son derece önemli bir cevap. Diğer tarafıyla da mesajın muhatabı bence diğer NATO ülkeleri diğer Avrupa Birliği ülkeleri. Çünkü Yunanistan'ı Türkiye'ye karşı bir vekil ülke olarak kullanan ülkelere de son derece önemli bir cevap olduğunu düşünüyorum.

AB dedim ama bir diğer tarafıyla da ABD ile geliştirmiş olduğu ilişkiler. Son derece önemli neden? Bizim son derece önemli bir mücadelemiz var. Nerede? Suriye, Irak alanlarında. Yunanistan meselesi son derece ciddi hassasiyetlerle beraberken gösterdi. Bölge jeopolitiğiyle ilgili. Bu manada Türkiye'nin vermiş olduğu cevap son derece manidar. Son derece önem taşıyor kendi çerçevesinde. Yunanistan istihbarat servisi bu mesajı alacaktır diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

 

Yunan casusu Ampara, MİT tarafından yakalandı Türkiye'ye yönelik casusluk faaliyetinde bulunduğu ve Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı adına çalışan Yunan vatandaşı Muhammed Amar Ampara'nın MİT tarafından yakalandığı bildirildi.