Gündem Tahıl sevkiyatı başladı! MSB duyurdu: İlk gemi hareket etti

Tahıl sevkiyatı başladı! MSB duyurdu: İlk gemi hareket etti

Paylaş
Tahıl sevkiyatı başladı! MSB duyurdu: İlk gemi hareket etti

Türkiye'nin girşimleriyle Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan Tahıl Anlaşması'nda büyük gün geldi. Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamındaki mısır yüklü ilk gemi bugün Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı'ndan hareket etti.

Türkiye'nin girişimleri sonucu 22 Temmuz'da Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından 'Tahıl sevkiyatı' anlaşması İstanbul'da imzalanmıştı. Anlaşmanın ardından gözler ilk sevkiyata çevrilirken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün tahıl yüklü gemilerin 1 Ağustos'ta Odessa Limanı'ndan ayrılabileceğini söylemişti.

Haberin Devamı

GEMİ YOLA ÇIKTI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamındaki mısır yüklü ilk geminin bugün yola çıkacağını duyurdu. Yapılan açıklamada mısır yüklü geminin 08.30'da Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı'ndan hareket edeceği bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin yoğun çalışmaları sonucunda tahıl yüklü ilk geminin saat 08.30'da Odesa Limanı'ndan hareket etmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi. Gemi, biraz gecikme sonrasında saat 09.20 sularında limandan hareket etti.

İLK GEMİ LÜBNAN'A GİDİYOR

Mısır yüklü Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan'a gideceği bildirilen açıklamada, "22 Temmuz 2022'de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi' belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır" ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Cumhurbaşkanımızın duruşu ile tahıl krizi sorunu çözüldü Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Cumhurbaşkanımızın ‘Biz ne Rusya ne Ukrayna, bunlar bizim için dost ve komşu ülkelerdir’ duruşu ile bu mesele çözüldü” dedi. Kirişci, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Venezuela’dan 1 metrekare dahi toprak almadığının altını çizdi.

BAKAN AKAR'DAN SEVKİYAT GÖRÜŞMELERİ

Öte yandan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar dün, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile görüştü. Görüşmelerde tahıl sevkiyatı konusunda İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’ndeki yürütülen faaliyetler konusunda son durumu değerlendirildi.

Görüşmelerde “Teknik çalışmaların tamamlandığı, idari hazırlık sonrasında sevkiyata en kısa süre içerisinde başlanmasının planlandığı, Müşterek Koordinasyon Merkezi’ndeki personelin uyumlu ve iş birliği içerisinde çalışmasından duyulan memnuniyet” ifade edildi.

KALIN: GEMİLER YÜKLENDİ, HER ŞEY HAZIR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl gemileriyle ilgili dün açıklama yapmıştı.

Gemilerin Odessa Limanı'ndan çıkması için belirli bir aşamaya gelindiğini belirten Kalın, ''Gemiler yüklendi. Her şey hazır durumda. Ufak tefek pürüzler var. İlk gemi sabah yola çıkabilir'' demişti.

Haberin Devamı

 İHA'LARLA TAKİP

Ukrayna tahılını taşıyan gemilerin 3 Ağustos'ta Türk karasularına ulaşması bekleniyor.

Sevkiyat İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezinden yönetilecek. Gemilerin takibi, yola çıktığı andan itibaren uydu, internet ve diğer muhabere unsurlarıyla yapılacak. Uygun görülen mevkilerde denetim timleri görevlendirilecek.

Boş veya yükü tahıl olmayan gemilerin Ukrayna limanlarından çıkmasına izin verilmeyecek. Sinyalini kapatan, şeffaf bilgi vermeyen gemiler de Türk karasularına alınmayacak.

 


 

20 MİLYON TON TAHIL

İstanbul'da imzalanan anlaşma ile 20 milyon ton tahılın Ukrayna'nın Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından tahliye edilmesi bekleniyor. Tahliye ile birlikte küresel gıda fiyatları da düşecek.

TAHIL YÜKLÜ OLMAYAN GEMİLERE İZİN YOK

Boş gemiler ve tahıl yüklü olmayan gemilerin limanlardan çıkmasına izin verilmeyecek.

İSTANBUL'DAKİ MERKEZDEN KONTROL EDİLECEK

20 milyon ton tahılı dünyaya ulaştıracak koridorun bütün kontrolü İstanbul'da kurulacak merkezde gerçekleştirilecek. Küresel gıda fiyatlarını düşürecek koridorun etkin şekilde çalışması için önlemler alındı.

Haberin Devamı

Buna göre gemilerin takibi uydudan ve İHA'larla yapılacak. Kontroller varış limanında gerçekleştirilecek. Sinyalini kapatan, liman uğrak noktaları konusunda şeffaf bilgi vermeyen gemiler Türk karasularına alınmayacak. Rusya da tahıl ve gübre ihracatı yapabilecek. Sevkiyatın yönetileceği merkez de İstanbul'da. 27 Temmuz'da açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri yer alıyor.