Gündem Tel Rıfat ve Münbiç nerede? Neden önemli? Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan askeri harekat mesajı

Tel Rıfat ve Münbiç nerede? Neden önemli? Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan askeri harekat mesajı

Paylaş
Tel Rıfat ve Münbiç nerede? Neden önemli? Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan askeri harekat mesajı

Tel Rıfat ve Münbiç Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından merak edilmeye başlandı. AK Parti grup toplantısında milletvekillerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir safhaya geçildiğini belirtti, Tel Rıfat ve Münbiç’in teröristlerden temizlendiğini duyurdu…

AK Parti grup toplantısında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınır ötesi harekatla ilgili önemli bilgiler verdi, yeni bir safhaya geçildiğini söyledi. Güney sınırlarımızda 30 km güvenli koridor oluşturulacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tel Rıfat ve Münbiç’in teröristlerden temizlediğini belirtti. Peki, Tel Rıfat ve Münbiç nerede? Neden önemli? İşte yanıtı…

Haberin Devamı

TEL RIFAT NEREDE, ÖNEMİ NEDİR?

Halep şehrinin kuzeyinde ve Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Tel Rıfat, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu'nun teröristlerden arındırdığı Afrin şehrinin de doğusunda bulunuyor.

Halep'ten 40 kilometre uzaklıkta bulunan Tel Rıfat şehri civar yerleşim birimleri arasında, doğusunda, Mare', kuzeyinde Azez, güneyinde Kefr Naya, batısında da İbbin Semaan, güneybatısında Deyr Cemâl ile Akıbe şehirleri vardır.

Suriye’de Halep ve çevresinin en büyük askeri hava üssü Kritik Minnag’dan Rus askerlerinin çekildiği kaydedildi. Üssün bulunduğu stratejik noktaların temizlenmesiyle Afrin ve Azez bölgesinde PKK/PYD’nin elinde bulunan tüm lojistik ve ikmal yolları ele geçirilmiş olacak. Fırat’ın batısında terör örgütü PKK/PYD’nin kontrolünde sadece Münbiç bölgesi kalacak.

Haberin Devamı

MÜNBİÇ NEREDE, ÖNEMİ NEDİR?

Münbiç, Halep ilinde Fırat nehrinin 30 km batısında, Türkiye'ye ise yaklaşık 40 km mesafede yer alıyor.

İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyordu. Hem Kürtlerin hem de Arapların yaşadığı Münbiç 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti.

2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu. Ağustos 2016’da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi, ABD’nin de desteğiyle kenti DAEŞ’den geri aldı.