Gündem TÜBİTAK'tan 81 ile bilim merkezi

TÜBİTAK'tan 81 ile bilim merkezi

Paylaş
TÜBİTAK'tan 81 ile bilim merkezi

Merkez yerleşkesi Gebze'de bulunan TÜBİTAK, belediyelerle işbirliği yaparak 16 büyükşehir ve ardından 81 ilde bilim merkezi açmayı kararlaştırdı

İlk olarak Konya’da inşasına başlanan bilim merkezinin Kayseri ve Kocaeli’nde de kurulması için imzalar atıldı. Büyükşehirlere bilim merkezleri açılması için aynı zamanda Kocaeli Milletvekili olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün başkanlığında 11 Nisan’da büyükşehir belediye başkanları ile düzenlenen toplantının ardından Kocaeli ve Kayseri ilk talepte bulunan büyükşehir belediyeleri oldu.

Haberin Devamı

TÜBİTAK tarafından ’Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı’ kapsamında Kocaeli ve Kayseri’de kurulacak bilim merkezleri için hazırlanan projenin protokolü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki arasında imzalandı.

’YAŞAYARAK ÖĞRENCEKLER’

Ankara’da TÜBİTAK Başkanlık binasında düzenlenen imza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak bilim merkezlerinin önemini vurgulayarak, öğrencilerin bu merkezlerde bilimi yaşayarak ve deneyerek öğreneceklerini söyledi. Bilim merkezlerinin herkese hitap edeceğini belirten Prof. Dr. Altunbaşak, toplumun her kesiminin dikkatini bilime çekeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

’GELECEĞİN ARAŞTIRMACILARI YETİŞECEK’

Bilim merkezini sanayi şehri Kocaeli’ne biran önce kazandırmak istediklerini belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, "Genç nesillerimizin bilimi yaşayarak öğrenmesi ve bilime dokunabilmeleri için bu merkezler ülkemiz için çok önemli. Buralar müze gibi olmayacak, çocuklarımız burada bilime yaklaşacak. Geleceğin araştırmacıları burada yetişecek. Yeni buluşları burada görecekler" dedi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, teknoloji çağında yaşadığımızı hatırlatarak, yeni gelişmelerin takip edilmesi ve bizzat içinde olunması için bilimin öneminin büyük olduğuna dikkat çekti.

2023’E KADAR 81 İLDE AÇILACAK

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) kararı doğrultusunda 2016’ya kadar tüm büyükşehirlerde, 2023’e kadar ise 81 ilde bilim merkezi kurulacak. Bilim merkezi projeleri için 1 milyar liranın üzerinde kaynak ayrılması planlanıyor. TÜBİTAK bu kaynak ile bilim merkezlerinin sergileri ve eğitim programlarının tedariği, organizasyonel eğitimi gibi konularda destek verecek.