'Turizmin merkezi olacağız'
Balıkesir’in huzur kenti olduğunu söyleyen AK Partili Başkan Ahmet Edip Uğur: “Kentimizi yeni projelerle geleceğe taşıyoruz” diyor
RÖPORTAJ:
ALEV GÜRSOY CİMİN
alev.gursoy@posta.com.tr
■ Başkanlık döneminiz boyunca Balıkesir’i nasıl bu kadar değiştirebildiniz?
Balıkesir 20 ilçesi, bin 200 mahallesiyle Ege ve Marmara’ya kıyısı bulunan, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, madenleri, termal suları, tarımı ve hayvancılığıyla zengin bir il. Türkiye’yi besleyen ilk kent Balıkesir’dir. Türkiye’de toplanan verginin, üretimin ve tüketimin büyük oranı Marmara Bölgesi’nde yapılıyor.
Balıkesir bunun göbeğinde. Marmara Denizi’ne kıyımızın olması, İstanbul-İzmir otoyolu, Çanakkale Köprüsü, Çanakkale-Balıkesir otoyolu, havalimanları, barajlar, üniversiteler ve göletler Balıkesir’i önemli hale getiriyor. Ulaşılması da kolay. Üretim ve tüketim bölgelerine çok yakın. Ham maddemiz de var. Bugün altın madenleri ve dünyanın en zengin bor yatakları Balıkesir’de. Biz de belediye olarak Balıkesir’i geleceğe hazırlıyoruz.
'ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLÜYOR'
■ Kenti geleceğe nasıl hazırlıyorsunuz?
Şu an yaptığımız ekmek fabrikamız tamamen Almanya’dan getirdiğimiz bir tesis. Fabrikamızı dış ülkelerden bile ziyarete geliyorlar. Hem kaliteli hem de ucuz ve en önemlisi sağlıklı. Ayrıca 11 mezbaha kurdum. Bu mezbahalar; Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Balya, Sındırgı, Dursunbey ve Marmara Adası’nda. Buralarda kaçak kesim vardı. Bu modern mezbahaları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tüm şartlarını yerine getirerek hayata geçirdik. Büyükşehir olduktan sonra 825 bin dekar alanda zeytin ağacımız var. Zeytin sineğiyle mücadeleye ilk biz başladık.
İlaçlama zamanında yapılmazsa bu sinek, zeytine yapışıyor ve zeytinler dökülüyor. Bu yüzden zeytinyağının kalitesi azalıyor. 3 yıldır bu zeytinlikleri ilaçlıyoruz ve çiftçimiz çok memnun. Kırsalda da örnek tarımcılık yapıyoruz. Balıkesir’in 890 kırsal mahallesi var. Denizlerimiz için de şikayetler alıyorduk. Ayvalık’ta sular akmıyordu. Altınova’dan Ayvalık’a kadar köprü yapıyoruz.
Köprümüz bu yıl bitecek. Ayvalık Körfezi’ndeki kokuyu önlemek için de çalışmalarımız sürüyor. Oradaki 28 kanalizasyon deşarjını kapattık. Altınoluk, Narlı, Gönen ve Susurluk’ta kanalizasyon ve içme suyu tesisleri yapıyoruz. Ulaşımda engellilere uygun klimalı ve kameralı araçlar yaptık. Yeni regülasyon alanları, dere ıslahları, kongre merkezleriyle Balıkesir’i sosyal hayata da hazırlamaya çalışıyoruz.
■ Ulaşılır bir başkan mısınız?
Mesai kavramım yok. Gecemi gündüzüme katarak çalışırım. Bir belediye başkanı ulaşılır olmalı. Aksi takdirde o koltukta olmanın anlamı yok. Bölgenizdeki insanları dinleyecek, onlarla göz göze geleceksiniz.
'DOĞUMDAN ÖLÜME BERABERİZ'
■ Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz? Balıkesir’de her doğan bebek bize bildiriliyor. Hemen ziyarete gidiyoruz. Çocuğun bezinden, emziğine kadar her şeyini alıyoruz. Ölümlerde de herkesi arıyoruz. 5 cenaze aracımız var. Bunların üçü Balıkesir’de, biri Burhaniye’de, diğeri de Bandırma’da duruyor. Çünkü Balıkesir’e dışarıdan da çok insan geliyor. Cenazeleri Anadolu’da nereye götürülmesi gerekiyorsa götürüyoruz. ‘Balıkesir Büyük Bir Aile Oluyor’ projemiz var. Finalini Susurluk’ta yaptık. Çocuklara göz taraması yapıyoruz.
Kadınlara kanserle ilgili kemik ölçümü yapıyoruz. Tüm bunlar ücretsiz. Şimdi de Sağlık TIR’ı yaptık. Bu TIR’ı mahallelere göndereceğiz ve kadınların taramalarını gerçekleştireceğiz. Yaşlılar ve bakım evlerimiz de var. İhtiyaç sahiplerine her zaman yardım ediyoruz. Başkanlığını yaptığım bir de vakıf var. İhtiyaç sahiplerine yemek yapıp, dağıtıyoruz. Güçlü bir itfaiyemiz var. 34 yerde merkezim var. Her köyden 10 kişiye gönüllü itfaiyecilik eğitimi veriyoruz. Denizaltı ekibimiz ve su sporları avcılarımız da var.
■ Balıkesir turizmde nasıl?
Maalesef turistik tesisimiz yok. Ayvalık ve Cunda’da yat limanı yapmak istiyoruz. Daha sonra Lale Adası’nda kruvazör limanı yapacağız. Turist geldiği zaman tesis lazım. Tesis olmadığı zaman turist de gelmiyor. Şimdi Balıkesir’de uluslararası yeni bir havalimanı yapılıyor. Dolayısıyla Balıkesir’i yapacağımız yeni otellerle, yeni imar düzenlemeleriyle turizme hazırlıyoruz. Bandırma’da yapacağımız Tematik Park’la uluslararası bir yarışmaya hazırlanıyoruz.
■ Kentsel dönüşümde durum nedir?
Dönüşüm çok zor bir iş. Balıkesir Çaydere regülasyon alanının karşısındaki bölgede kentsel dönüşüme başlıyoruz. Yerinde dönüşüm yapmak istiyoruz. Balıkesir deprem bölgesi ve daha önce yapılan binalar depreme dayanıklı değil. 2.5 yıl devam edecek bir çalışma sonucunda Balıkesir’in deprem riskleri haritasını çıkaracağız.
'İŞSİZLİĞİN EN AZ OLDUĞU İLİZ'
■ Balıkesir’de işsizlik durumu nedir?
Balıkesir’de işsizlik oranlarımız çok düşük. Türkiye’de 9-10, Balıkesir’de 5-6. Yeni yaptığımız alışveriş merkezlerimiz de dahil olmak üzere 2 yıl içinde 13 bin kişiye istihdam sağlayacağız.
‘Hayalleri gerçek yapıyoruz’
■ Çılgın projeniz var mı?
Projelerimin hepsi uçuk. Kruvazör liman projemiz de Çayderesi projemiz de uçuk. Ki yapıyoruz. O da 40 yıldır konuşuluyordu.
‘ÇOCUK KÖYÜMÜZ CAZİBE MERKEZİ OLDU’
■ Çocuk Köyü projenizden bahseder misiniz?
Çocuk Köyü projemiz ihtiyaçtan doğdu. Çocuklar teknolojinin gölgesinde unutulur oldu. Çocuklarımızın kendilerini bulabilecekleri ve arkadaşlarıyla güzel vakit geçirebilecekleri bir yer yapmak istedik. 5 bin metrekarelik alandaki Çocuk Köyümüz, yazın serin, kışın sıcak. Her ilçeden ziyaretçilerimiz var. Türkiye’de ilk ve yeni bir tesis. 600’e yakın çocuğa hizmet veriyoruz. Tesisimizde aileler için de bir kafe yaptık. Projemizi herkes çok beğendi. Bursa’dan, Çanakkale’den, İzmir’den, Ayvalık’tan otobüslerle çocuklar geliyor. Burası bir cazibe merkezi haline geldi.
■ Hayvan barınağınızdan övgüyle söz ediliyor…
Hayvan barınağımızı yılda 5 bin hayvanın rehabilitasyonu için yaptık. Orman ve Su işleri Bakanlığı bize 460 dönümlük araziyi tahsis edip, destek verdi. Barınağımız tamamlandı, 1 ay içinde açacağız. Veterinerler de çalışmaya başladı. 5 yıldızlı otel konforunda oldu. Sokaktaki her canlı bizim için çok kıymetli.
‘15 TEMMUZ’DA HER YERi KAPATTIK’
■ Gelelim 15 Temmuz’a. O süreçte ne yaşadınız?
Türkiye uçurumun kenarından döndü o gece. O gece o saatlerde yoldaydım. İstanbul’dan akrabalar arayarak, “İstanbul’da uçaklar uçuyor” dediler. Baktık ki bir darbe teşebbüsü var. Bu işin belirtileri vardı. Paralel yapı son hamlesini 15 Temmuz’da yaptı. Bu örgüt, İslam tarihinin en büyük fitnesini yaptı. Ama milletin cesareti bunları engelledi. Sayın Cumhurbaşkanının çağrısıyla millet darbecilere karşı darbe yaptı.
■ Siz o gece neler yaptınız?
Balıkesir’de 9’uncu Ana Jet üssü, 6’ıncı Ana Jet Üssü, Ordu Donatım Okulu Astsubay Hazırlama Okulu, Donanma hepsi var. Hiçbiri bize doğru bilgi vermedi. Zaten hepsi tutuklandı. O gece iş makinelerinin hepsini harekete geçirdik. Cumhurbaşkanımızın uçağını bombalamak için buradan da uçaklar kalkmış. İş makineleriyle pisti kapattık. Vatandaşları meydanlara davet edip, yakın ilçelerin hepsini Balıkesir’e topladık.
■ Size de FETÖ’cü yakıştırması yapanlar oldu.
Bunlarlatoz kadar ilişkimiz yok, hiç olmadı da. İftira atıp, yaftalamakla kalıyorlar. Maalesef mülki bir idarecimiz vardı. Tüm bunlar onun oluşturmak istediği bir algı operasyonundan ibaret. Bizimle uğraşıyor. Bu durum bazı kişiler tarafından siyasi hesaplaşmaya da döndürüldü. Çirkin olan da bu. Fakat netice almaları mümkün değil. Biz devletimize, iktidarımıza bağlıyız. Sadece kentimize hizmet ediyoruz.