Gündem Valilik: Suriyelilerin oy kullanması mümkün değil

Valilik: Suriyelilerin oy kullanması mümkün değil

Paylaş
Valilik: Suriyelilerin oy kullanması mümkün değil

İzmir Valisi Mustafa Toprak, son günlerde İzmir'deki Suriyelilere T.C. kimlik numarası verildiği, seçimde oy kullandırılacağı yolundaki haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı

Vali Toprak, "İddia edildiği gibi ilimizde bulunan Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası verilmemiştir. Anayasamız başta olmak üzere ilgili mevzuatımıza göre de bu hiçbir şekilde mümkün değildir. T.C. Kimlik numarası Türk vatandaşlarına verilmektedir" dedi.

Haberin Devamı

İzmir Valisi Mustafa Toprak imzasıyla yapılan yazılı açıklamada son günlerde, basın ve yayın organlarında ’Suriyelilere Seçim Kimliği Veriliyor’, ’Suriyelilere TC Numarası’ başlıklarıyla haber verildiğine dikkat çekildi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin seçimlerde oy kullanmalarının kesinlikle mümkün olmadğı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"İlgili kanuni mevzuat hükümleri ve açıklayıcı genelgeler doğrultusunda 1468 Suriye vatandaşı ve refakatindekilere ikamet tezkeresi düzenlenmiş, 2013 yılı içerisinde ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak gelen ve yasa dışı göçmen konumunda olan 5 bin 404 Suriye uyruklu kişiye de yasal işlem yapılmıştır. Anayasamızda ve Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda ’18 yaşını doldurmuş, seçmen kütüğüne kayıtlı her Türk vatandaşı oy kullanma hakkına sahiptir’ denilmektedir. Bu bağlamda T.C. Vatandaşı olmayan hiçbir kimsenin oy kullanamayacağı açıktır ve aksinin olması hukuken mümkün değildir.

Haberin Devamı

'MÜMKÜN DEĞİLDİR'

İddia edildiği gibi ilimizde bulunan Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası verilmemiştir. Anayasamız başta olmak üzere ilgili mevzuatımıza göre de bu hiç bir şekilde mümkün değildir. T.C. kimlik numarası ancak ve ancak sadece Türk vatandaşlarına verilmektedir. Anayasamıza göre T.C. vatandaşı olmayan hiçbir kimse ülkemizde yapılan ve yapılacak olan seçimlere katılma veya oy kullanma hakkına sahip değildir."

DHA