Gündem Türkiye’de 30 bin arsa satıldı dikkat! Uzman isim uyardı: Cüzdanlarınız boşaltılabilir

Türkiye’de 30 bin arsa satıldı dikkat! Uzman isim uyardı: Cüzdanlarınız boşaltılabilir

Paylaş
Türkiye’de 30 bin arsa satıldı dikkat! Uzman isim uyardı: Cüzdanlarınız boşaltılabilir

Metaverse arazileri saman alevi gibi parladı ve kısa bir sürede söndü. Peki Metaverse'de kapış kapış giden arsalar ne olacak? Sanal arazilerde güven kaybı yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Türkiye'de yaklaşık 30 bin adet Metaverse arsası satıldı ve İstanbul’da neredeyse arazi kalmadı. Kripto paralarda dolandırıcılık riski olduğu gibi aynı durum Metaverse arsalarında da geçerli” diyerek alınması gereken tedbirleri anlattı.

Elif Bayram / Posta.com.tr - Facebook ve Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg’un şirketinin adını Meta olarak değiştireceğini açıklamasıyla Metaverse bir anda tüm dünyanın gündemine oturmuştu. Türkiye'de de pek çok yatırımcı Metaverse'e ilgi göstermiş ve insanlar Metaverse'ten arsalar almışlardı. Şimdi ise bazı analistler, Zuckerberg'in yapay zeka teknolojilerine ilgi duyduğunu söylüyor. Peki yapay zeka Metaverse’i nasıl etkileyecek? Günümüzde Metaverse'in sonunun geldiği konuşulsa da Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Zuckerberg bile yeni kararını yapay zekadan yana kullanıyorsa Metaverse arsalarının geleceğinin pek de umutvari bir noktaya gitmediğini söylemek yanlış olmayacak. Ancak “Metaverse bitti” ifadesine de katılmak mümkün değil” diyerek önemli noktalara dikkat çekti.

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Türkiye'de satın alınan Metaverse arsaların kaderi şu an için belirsizliğini koruyor” diyerek yapay zekanın Metaverse’i nasıl etkileyeceğini posta.com.tr’ye anlattı.

 

SATIŞLAR 500 MİLYON DOLARI AŞTI

Kripto para borsalarındaki çöküş ve kullanıcıların yatırımlarını farklı alanlara kayması sebebiyle birçok şirketin yatırımlarını askıya aldığını belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu durumun Metaverse dünyasını da etkilediğini söyledi. Yatırımcıların gelir beklentilerinin arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Kırık, “Metaverse arsaları satan dünyadaki dört büyük şirketin toplam satışları 2021 yılında 500 milyon doları aştı ve bu durum yatırımcıların gelir beklentilerini arttırdı. Ancak bu arsaların değeri hiçbir zaman istenen seviyeye yükselemedi” dedi.

Haberin Devamı

‘YAPAY ZEKA METAVERSE DÜNYASINA KATKI SAĞLAYACAK’

Yapay zekanın Metaverse'i önemli ölçüde etkileyeceğini söyleyen Kırık, “Yapay zeka, adeta unutulmaya yüz tutan Metaverse teknolojinin tekrardan gündeme gelmesini sağlayabilir. Yapay zeka bir tehdit değil tam tersi bir fırsat olabilir. Meta şirketinin yapay zeka çalışmaları kendini denetleyen öğrenme ve birden fazla görevi aynı anda gerçekleştirebilen modeller oluşturma konusunda dikkate değer ilerlemeler kaydetti. Artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojilerinin kullanımı da yeni yapay zeka modellerinin geliştirilmesi noktasında yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu nedenle, yapay zeka Metaverse teknolojisini tekrar gündeme taşıyabilir. Bu ihtimal düşük olsa da yapay zekanın yetenekleri, Metaverse dünyasının gelişmesine katkı sağlayacak” diye konuştu.

 

Doç. Dr. Ali Murat Kırık

‘GERÇEKÇİ VE ETKİLEYİCİ BİR DENEYİM’

Yapay zekanın, Metaverse'de kullanıcı deneyimini geliştirerek etkileşimli bir ortam sağladığına dikkat çeken Kırık, Metaverse dünyasını örnek üzerinden anlattı:

Metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan bir sanal paylaşım alanı olarak karşımıza çıkıyor. Yapay zeka destekli avatarlar, kullanıcılar için daha gerçekçi ve etkileyici bir deneyim sunabilir. Yapay zeka ayrıca daha akıllı ve tepkisel sanal ortamlar oluşturmada yardımcı olabilir, kullanıcıların nesnelerle ve diğer kullanıcılarla daha doğal ve sezgisel bir şekilde etkileşimde bulunmalarını sağlayabilir. Buna ek olarak, yapay zeka, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve içerik üretimi gibi Metaverse ile ilişkili bazı zorlukların çözümüne yardımcı olabilir. Dolayısıyla yapay zekanın Metaverse’ye zarar vereceğini ve yok edeceğini söylemek doğru olmaz.

‘KRİPTO PARA CÜZDANLARINIZ BOŞALTILABİLİR’

NFT ve kripto paralarda dolandırıcılık riski söz konusu olduğu gibi aynı durumun Metaverse arsalarında da geçerli olduğunun altını çizen Kırık, “Kripto paralar ve NFT’ler de dolandırıcılık riski söz konusuysa aynı durumun Metaverse arsaları için de geçerli. Metaverse dolandırıcılığı olarak da ifade edebileceğimiz bu tür sahtekarlıklar, sanal mülk satışları, kimlik hırsızlığı ve diğer dolandırıcılık türleriyle gerçekleştirilebilir. Siber dolandırıcılar kullanıcıların avatarının kopyasını oluşturarak huzuru bozacak ve kullanıcıları zor duruma düşürecek eylemler gerçekleştirebilirler. Gerçekte olmayan Metaverse evrenleri varmış gibi gösterilerek çok ucuza buralardan arsa satışları söz konusu olabilir. Kripto para cüzdanları buralara bağlanarak içleri boşaltılabilir. Geçmişte buna benzer olaylar sıkça yaşandı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 

METAVERSE DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Metaverse'te dolandırıcılığı önlemek için kullanıcıların alması gereken tedbirleri anlattı:

Metaverse'te dolandırıcılığı önlemek için kullanıcıların alması gereken bazı tedbirler var. Öncelikle araştırma ve doğrulama yapmak, platformların ve projelerin güvenilirliğini kontrol etmek önemlidir. Gerçekçilik vaatlerine dikkat etmek ve çok iyi olacak gibi görünen fırsatlara karşı tedbirli olmak mühimdir. Hesapları güvence altına almak için güçlü şifreler kullanmak ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek gereklidir. Kişisel bilgilerin paylaşımında dikkatli olunmalı ve özel bilgiler asla buralarda paylaşılmamalıdır. Bugünlerde ‘Metaverse arsalarına ne olacak?’ Sorusu gündemdeyken Metaverse dolandırıcılığına dikkat etmek gerekiyor.