Alışveriş - Moda Güneş gözlüğünüz sizi güneş ışınlarına karşı gerçekten koruyor mu?
Paylaş
Güneş gözlüğünüz sizi güneş ışınlarına karşı gerçekten koruyor mu?

Güneş gözlükleri artık bir moda ürününden daha fazlası haline geldi. İklim değişimi ve güneşin zararlı ışınlarının artmasıyla birlikte güneş gözlükleri gözlerimizi koruyan bir silah haline dönüştü. Peki güneş gözlüğü satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Satın aldığımız güneş gözlüğümüzün bizi zararlı UV ışınlarına karşı koruyup korumadığını nasıl anlayabiliriz? İşte bilmeniz gereken birkaç önemli nokta...

Son yıllarda tüm dünyada sıcaklıklar rekor seviyelere ulaşıyor. Hal böyle olunca güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş gözlükleri ve güneş kremleri gibi ekstra önlem almamız gerekiyor. Güneş gözlükleri artık yalnızca aksesuardan ibaret değiller, aynı zamanda zararlı UV ışınlarına karşı kullanabileceğimiz en güçlü silahlarımız haline geldiler. Ancak her güneş gözlüğü, bu korumayı yeteri kadar sağlayamıyor.

Haberin Devamı

KÖTÜ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR?

Healtline'a göre, sahte ve kötü güneş gözlüklerindeki en büyük tehlike, gözlük camlarının renkli olmadı ve UV ışınlarını engelleyememesi. Gözlük camlarındaki renklendirme, UV engelleme özelliği olmadan koyu renk olarak algılanıyor ve göz bebeklerinin büyümesine neden oluyor. Bu durumda göze daha fazla radyasyon giriyor.

Gözler UV ışınlarına ne kadar maruz kalırsa katarakt ve güneş yanığı geliştirme riskleri o kadar artıyor.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!

Küresel ısınma nedeniyle gözlük kullanımını artırmamız gerektiği bir gerçek. Ancak bir gözlüğün sizi gerçekten koruyup korumayacağını anlamak için etiketini okunmanız şart. Utah Üniversitesi'ne göre, güneş gözlüğünün hem UVA hem de UVB'ye karşı %100 koruma veya UV 400'e karşı %100 koruma yazan etiketi olmalı.

Haberin Devamı

Günümüzde güneş gözlüklerinin çoğu, cam içine yerleştirilmiş UV korumasına sahip olsa da, bazıları yalnızca camı kaplar. Özellikle retro gözlüklerde bu durumla sıkça karşılaşabiliriz. Renkli güneş gözlükleri UV koruması açısından iyi değildir.

Aldığınız bir gözlüğün gerçekten UV ışınlarına karşı koruyup korumadığını anlamanın en iyi yolu ise, onu bir optik mağazasına götürüp fotometrede test etmektir.