Beden Sağlığı Güneş lekeleriniz iz yapmasın!

Güneş lekeleriniz iz yapmasın!

Paylaş
Güneş lekeleriniz iz yapmasın!

Yazın güneşlenirken oluşan lekelerden korunmak mümkün mü?

Yaz başında tatil, deniz, kumsal ve güneş büyük heyecan yaratırken, yaz sonunda bu heyecan yerini güneş lekeleri derdine bırakır. Güneş lekeleri nasıl
oluşur? Güneş lekeleri çıkar mı? Güneş lekelerinden korunmak mümkün mü? Tüm bu soruların cevaplarını Estetik, Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Tuncel veriyor.

Op. Dr. Alper Tuncel, yazın bronzlaşmak için büyük çaba harcayan özellikle kadınların güneş lekelerinden şikâyetçi olduğunu söylüyor. Lekelerin, cildin sürekli güneşe maruz kaldığı zamanlarda oluştuğuna değiniyor. Cilt rengini oluşturan hücrelerin Uv ışınlara daha fazla maruz kaldıkça dinlenme durumunda geçirdikleri sürenin giderek kısaldığını, bu hücrelerin ürettiği pigmentlerin cillte koyu renkleri oluşturduğuna dikkat çekiyor

Lekelerin Oluşumuna Güneş Işığı Değil UVA ve UVB ışınları Etkili Oluyor

Op. Dr. Alper Tuncel, cilt lekelerinin oluşumunda güneş ışığının değil, güneş ışınları ile dünyamıza ulaşan ve ozon tabakasından süzülüp gelen UVA ve UVB ışınlarının etkili olduğunu söylüyor. Uzun süre UV radyasyonuna maruz kalmanın ciltte bir yangı sürecini başlattığını, bunun yanında arabanızdan evinize sokakta yürüdüğünüz kadar kısa süreli güneşe maruziyetin bile bu süreci başlatabildiğine değiniyor. Bunun sonucunda ciltte altı dokularda ödem, kaşıntı ve ağrı gibi belirtilerin oluştuğunu belirtiyor. Bunlar herkesçe bilinen güneş yanması sonucu gözlemlenen belirtiler. Vücuttaki güneş kaynaklı UV ışınlarını emen ve dağıtan melanin üreten hücrelerin bu sürecin sürekliliği nedeniyle dinlenemediğini, sürekli aktif kaldığı içinde güneş lekelerini oluşturduğunu sözlerine ekliyor.

Güneş Işını, Oluşmuş Lekelerin Koyulaşma Nedeni Olabiliyor

Op. Dr. Alper Tuncel, güneş dışında gebeliğin, doğum kontrol ilaçlarının, antibiyotiklerin, bazı ağrı kesicilerin, kozmetik ürünlerin, kumaş boyalarının, guatr hastalığı gibi hastalıkların cilt lekeleri oluşturabildiğini, oluşmuş lekelerin güneş ışığıyla koyulaştığına dikkat çekiyor. Gebelik döneminde oluşan lekelere “gebelik maskesi” denildiğini, güneş ışınlarının tetikleyici olabildiğini oysa asıl nedeninin ise hormonal değişiklikler olduğunun altını çiziyor.

Haberin Devamı