Antalya 'Güneşi engelliyor' diye ağaç kesimine mühendislerden tepki

'Güneşi engelliyor' diye ağaç kesimine mühendislerden tepki

Paylaş
'Güneşi engelliyor' diye ağaç kesimine mühendislerden tepki

'Güneşi engelliyor' diye ağaç kesimine mühendislerden tepki

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da Tohumculuk Sertifikasyon Test Müdürlüğü'nün deneme çalışmalarında güneşi engellediği gerekçesiyle kestirdiği 30-40 yıllık ağaçlar, ziraat mühendislerini karşı karşıya getirdi.

Antalya Tohumculuk Sertifikasyon Test Müdürlüğü'nün yanı başındaki 30-40 yıllık okaliptus ağaçları, tohum deneme çalışmalarını kısıtladığı gerekçesiyle ilgili makamlardan izin alındıktan sonra kestirildi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vural Şahin, ağaçların kesildiği alana giderek açıklama yaptı. Başkan Şahin, Aksu- Kundu arasındaki yol üzerinde bulunan Antalya Tohumculuk Sertifikasyon Test Müdürlüğü sınırları içerisinde yer alan yola sıfır, daha önceden rüzgarkıran ve bataklık kurutulması amacı ile dikilmiş, gerdanlık gibi dizili okaliptus ağaçlarının kesilmesini şiddetle kınadığını söyledi.

KESİM DEVAM EDİYOR

Ağaçlarının kesilmesinin gerekçesinin deneme çalışmalarına gölgelik yapması olarak gösterildiğini belirten Şahin, “Bu ağaç kıyımı ile ilgili, kesime izin veren Aksu Belediyesi Başkanı ve Milli Emlak Müdürlüğünü doğa dostu olmaya, bilakis korumaya davet ediyorum. Halen yol üzerindeki ağaç kesim işleri devam etmektedir. Bir an önce bu yanlıştan dönülmeli ve kesim işlemi iptal edilmelidir" dedi.

KIŞ GÜNEŞİMİZİ ENGELLİYORDU

Antalya Tohumculuk Sertifikasyon Test Müdürü Ahmet Karataş ise çalışmalarını kısıtlamalarından dolayı ağaçların gençleştirilmesine yönelik Milli Emlak Müdürlüğü'ne yazı yazdıklarını, sonrasında ise ağaçların gençleştirilmesi kararı alındığını söyledi. İhale usulü, Milli Emlak'ın ağaçları sattığını belirten Karataş, “Arazi çalışmalarımızda kış güneşimizi yüzde 80 engellediği için ağaçları gençleştirmek istedik. Devasa büyümüştü, ağaçları köklemeye yönelik bir çalışma değil, gençleştirmeye yönelik. Taşınması mümkün değil. Bu ağaçların benzerini yine gölgeleme yaptığı için 3 sene önce kestirmiştik, şu anda yine büyüyorlar. Bu ağaçlar kısa zamanda yetişiyor" diye konuştu.

RAPORLARIMIZA OLUMSUZ ETKİ YAPMASINA NEDEN OLUYOR

Ağaçların eskiden bölgedeki bataklığı kurutmak için dikildiğini kaydeden Karataş, “Kesildikten sonra yeni görünümlü ağaçlar güzel olacak. Ağaçları katletmek mesleğimize uymaz, bu durum ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Tohum çalışmalarımızda bitkinin yetişmesinde gecikmelere neden oluyor. Bu da bizim raporlarımıza olumsuz sonuçlara sebebiyet veriyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı