Gündem Günlerdir bunaltan aşırı nemin nedeni ne?

Günlerdir bunaltan aşırı nemin nedeni ne?

Paylaş
Günlerdir bunaltan aşırı nemin nedeni ne?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, vatandaşları 5 gün boyunca etkili olması beklenen yüksek neme karşı uyardı. İklim uzmanları ise, nem artışının aşırı yapılaşma olduğunu söyledi

İstanbul’da nefes alınamayacak hal alan nem için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’den uyarı geldi. Yetkililer, 5 gün boyunca etkili olması beklenen yüksek nemin vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Milliyet’e konuşan iklim uzmanları ise aşırı yapılaşmanın nemi artırdığını söyledi.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, rüzgarlar nedeniyle nemin gittikçe artmaya başladığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Nemli hava insan vücudundaki buharlaşmayı olumsuz etkilemektedir. Yüksek nemlilikte vücut dengesi şaşıyor. Çünkü hava doymuş durumda. Terleyemiyoruz ve bu nedenden dolayı sıcaklığı daha fazla hissediyoruz.

Nemli havada vücudumuzdan atılacak suyun miktarı azaldığı için kendimizi rahatsız hissediyoruz. Nemle kolay kolay başa çıkmak mümkün değil.

‘YAPILAŞMA İKLİMİ ETKİLİYOR’

(Haberin devamını okumak için 2. sayfaya geçiniz.)

İstanbul için konuşacak olursak nemi oluşturan en büyük etken yapılaşma. Havanın sirküle edilmesi lazım. İstanbul’un hakim rüzgar yönlerindeki yapılaşmaya dikkat edilmeli.

Nemi dengeleyecek yeşil alanların artırılması gerekiyor. Betonla nemi dengeleyemezsiniz. Nemle mücadelede kısa vadeli değil uzun vadeli önlemler alınmalı.

Yapılaşmanın şehrin iklimine etkisi hiçbir şekilde işin içine katılmıyor. Yüksek binalar yaparken işin meteorolojik tarafını değerlendirmiyorsanız şehrin yaşanmaz hale geleceğini göz önüne almalısınız.”

TERLEMEK VÜCUT İÇİN GEREKLİ’

(Haberin devamını okumak 3. sayfaya geçiniz.)

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, etkisini göstermeye başlayan rüzgarların yüksek nemi de beraberinde getirdiğini söyleyerek “İnsanın dış sıcaklığı dengelemesi için terlemesi gerekiyor. Havada yüksek nem yoksa gözeneklerdeki ter buharlaşıyor ve insan rahatlıyor. Ancak, nemli hava bu teri tutuyor. Gözenekler kapalı olduğu için insan terleyemiyor ve bunalmaya başlıyor.” dedi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Coğrafya Bölümü hocası Prof. Dr. İbrahim Atalay ise yoğun yapılaşmanın nem üzerindeki lokal etkilerinden bahsederek, “ Yeşil alanların azalması, yağışların kanallardan doğrudan denizlere ulaşması İstanbul’un nemini etkiler. Koyuz eminler ve binalar sıcaklığın yüksek hissedilmesine neden olur.” diye konuştu.

HORTUM UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte bugün metrekareye 15-50 kilogram yağış düşmesinin beklendiğini açıkladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) birimlerinin hava tahmin raporlarına dayandırılan açıklamada, ayrıca hortum uyarısında bulunuldu.

AA-MİLLİYET

3