Dünya Gürcistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı göreve başladı

Gürcistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı göreve başladı

Paylaş
Gürcistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı göreve başladı

Gürcistan'da 28 Kasım'da yapılan seçim sonucunda ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olma unvanını kazanan Zurabişvili, yemin ederek görevine başladı

Gürcistan'da 28 Kasım'da düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin 2. turunda oyların yüzde 59,54'ünü alarak ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olma unvanını kazanan Salome Zurabişvili, yemin ederek görevine başladı.

Haberin Devamı

Telavi kentindeki Kral Erekle 2. Sarayı'nda düzenlenen yemin törenine, Türkiye'den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay katıldı. Törene ayrıca, Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, farklı ülkelerden meclis başkanları ve bakanlar, diplomatlar ve diğer davetliler katıldı.

YEMİN ETTİ VE ASKERLERİ SELAMLADI

Zurabişvili, Gürcistan Anayasası'na el basarak yemin etti ve askerleri selamladı. Gürcistan Milli Marşı'nın çalınmasının ardından törende bir konuşma yapan Zurabişvili, kendisini ülkesinde yaşayan tüm halkların cumhurbaşkanı olarak gördüğünü ifade etti.

Ülkesinin 5. cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatan Zurabişvili, ülkesinin kalkınması ve ilerlemesi için önceki cumhurbaşkanlarının önemli adımlar attığını belirtti. Zurabişvili, Gürcistan'ın Avrupa ile entegrasyonu sürecini devam ettireceğini aktardı.

Haberin Devamı

Rusya'nın Gürcistan'ın tarihi toprakları Abhazya ve Güney Osetya'yı işgal ettiğini dile getiren Zurabişvli, "Gürcistan büyük sorunlarla karşı karşıya. Abhazya ve Güney Osetya Rusya tarafından işgal edildi. İşgal hattı içeriye doğru gelmeye devam ediyor ve oradan vatandaşlarımız kaçırılıyor. Bu egemen bir ülke için kabul edilemez. Biz buna alışamayız." dedi.

Rusya'yı Gürcistan'a yönelik tüm uluslararası hukuki haklarını tanımaya çağıran Zurabişvili, normal komşuluk ilişkileri için bunun şart olduğunu vurguladı.

YEMİN TÖRENİNİ PROTESTO ETTİLER

Güvenlik imkanlarını artırmak için NATO ile yakın iş birliği sürdürülmesi gerektiğini işaret eden Zurabişvili, "Karadeniz'in güvenliğinin güçlendirilmesi en önemli amaçlarımızdan biridir." diye konuştu.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün sağlanması için Abhazya ve Güney Osetya halkıyla ilişkilerin daha da güçlendirilmesi ve yeni barış köprüleri inşa etmesi gerektiğini anlatan Zurabişvili, "Gürcistan'ın birleşeceğine inanıyorum." dedi.

Bu arada, cumhurbaşkanı seçimlerin sonuçlarını kabul etmeyen, Zurabişvili'yi cumhurbaşkanı olarak tanımayan ve aynı zamanda erken genel seçim çağrısında bulunan "Birlik Güç İçindedir" muhalefet koalisyonunun liderleri ve taraftarları yemin törenini protesto etti.

Haberin Devamı

Gürcistan'ın çeşitli bölgelerinden törene gitmeye çalışan muhalefet liderleri ve protestocular Telavi'ye 40 kilometre uzaklıkta polis tarafından durduruldu. Polisin grubun farklı bir güzergahı kullanmalarını söylemesi üzerine grup, polis kordonunu aşmaya çalıştı.

POLİS GÖSTERİYE İZİN VERMEDİ

Bunun üzerine polis ve grup arasında gerginlik yaşandı.

Öte yandan, "Birlik Güç İçindedir" muhalefet koalisyonun cumhurbaşkanı adayı Grigol Vaşadze ve beraberindeki grubun, törenin düzenlendiği sarayın önünde gösteri yapmasına polis izin vermedi.

Vaşadze, gazetecilere yaptığı açıklamada, protestocuların büyük kısmının Telavi'ye gelmeden polis tarafından durdurulduğu belirtti.

Cumhurbaşkanı seçimlerinde hile yapıldığını savunan Vaşadze, muhalefet olarak erken parlamento seçimleri çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Yemin töreninin ardından bir grup protestocu, bazı Gürcü milletvekillerinin araçlarını önünü kesmeye çalıştı. Bu arada, Telavi'deki protestocular, bölgeye gelmeye çalışan diğer eylemcileri bekliyor.

Haberin Devamı

AA