Beden Sağlığı Gut hastalığına karşı süt için!

Gut hastalığına karşı süt için!

Paylaş
Gut hastalığına karşı süt için!

Günde 2 bardak süt içenlerde, günde bir bardaktan az içenlere göre gut riski yarı yarıya azalıyor

Romatoloji Uzmanı Dr. Tolga Enver Yücetürk, atak geçirme korkusu yüzünden doktor uyarılarıyla bazı yiyecek ve içecekleri menülerinden çıkaran gut hastalarına diyet listelerini zenginleştirecek çarpıcı önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Gutun, kanda artan ürik asit adlı maddenin genetik olarak yatkın bireylerde eklemde birikmesiyle oluşturduğu iltihabi bir eklem hastalığı olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yücetürk, hastalığın görülme sıklığının da binde 2-6 arasında değiştiğini söyledi.

Gut hastalığının erkeklerde ve ilerleyen yaşlarda, böbrek yetmezliği olanlarda daha sık görüldüğünü kaydeden Uzm. Dr. Yücetürk, eskiden hastalara kısıtlanan bazı yiyeceklerin artık "özellikle tüketilmesi istenen"ler listesine dahil edildiğini ifade etti.

Yücetürk, gut hastaları için hâlâ ’kesin yasak’ gıdalar bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Yıllarca hastalarımıza gut hastalığından kaçınmak için her türlü proteinli gıdadan kaçınmalarını önerdik. Ancak son yıllarda yapılan pek çok büyük gözlemsel çalışma ezberimizi bozan nitelikte. Gut hastalarının kesin yasaklar listesinin başında sakatatlar var. Ciğer, böbrek, beyin gibi tüm sakatatlar gut riskini net biçimde artırıyor. İkinci sırada kabuklu deniz ürünleri ve küçük balıklar var. Büyük balıklar biraz daha güvenli sayılmakla beraber yine de fazla tüketilmesinden kaçınmada fayda var. Keza et ürünleri gibi hayvansal kökenli proteinlerin de fazla tüketilmesinin kısmen gut riskini artırabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

GÜNDE 2 BARDAK SÜT

Ezber bozan değişiklerden biri bitkisel kökenli proteinler. Ispanak gibi bitkisel kökenli protein alımının gut riski ve atak olasılığı artışına bir etkisi bulunmadığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuş durumda. Yani hiçbir sebzenin tüketiminin kısıtlanması için bir neden görülmüyor. Ama en çarpıcı nokta süt ve süt ürünlerine yönelik elde edilen bilgiler.

Süt içmek ve yoğurt yemek gut riskini azaltıyor. Günde iki bardak (tercihen yağsız) süt içenlerde, günde bir bardaktan az içenlere göre gut riski yarı yarıya azalıyor. Yani kısaca süt ürünlerinden kaçınmak bir yana tüketimini artırmak da fayda olduğu görülüyor. Artık gut için, süt için diyoruz."

GÜNLÜK SU İHTİYACI MUTLAKA KARŞILANMALI

Uzm. Dr. Tolga Yücetürk, gut hastalarını su ve alkol tüketimi konusunda da uyardı. Günlük yeterli su ihtiyacının karşılanmamasının gut ataklarını tetiklediğine dikkat çeken Yücetürk, "Özellikle bira ve sert içkiler başta olmak üzere alkol alımı da gut ataklarını tetikleyen diğer faktörler" dedi.

Haberin Devamı

DHA