Gut hastalığına karşı süt için!
Günde 2 bardak süt içenlerde, günde bir bardaktan az içenlere göre gut riski yarı yarıya azalıyor
Romatoloji Uzmanı Dr. Tolga Enver Yücetürk, atak geçirme korkusu yüzünden doktor uyarılarıyla bazı yiyecek ve içecekleri menülerinden çıkaran gut hastalarına diyet listelerini zenginleştirecek çarpıcı önerilerde bulundu.
Gutun, kanda artan ürik asit adlı maddenin genetik olarak yatkın bireylerde eklemde birikmesiyle oluşturduğu iltihabi bir eklem hastalığı olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yücetürk, hastalığın görülme sıklığının da binde 2-6 arasında değiştiğini söyledi.
Gut hastalığının erkeklerde ve ilerleyen yaşlarda, böbrek yetmezliği olanlarda daha sık görüldüğünü kaydeden Uzm. Dr. Yücetürk, eskiden hastalara kısıtlanan bazı yiyeceklerin artık "özellikle tüketilmesi istenen"ler listesine dahil edildiğini ifade etti.
Yücetürk, gut hastaları için hâlâ ’kesin yasak’ gıdalar bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Yıllarca hastalarımıza gut hastalığından kaçınmak için her türlü proteinli gıdadan kaçınmalarını önerdik. Ancak son yıllarda yapılan pek çok büyük gözlemsel çalışma ezberimizi bozan nitelikte. Gut hastalarının kesin yasaklar listesinin başında sakatatlar var. Ciğer, böbrek, beyin gibi tüm sakatatlar gut riskini net biçimde artırıyor. İkinci sırada kabuklu deniz ürünleri ve küçük balıklar var. Büyük balıklar biraz daha güvenli sayılmakla beraber yine de fazla tüketilmesinden kaçınmada fayda var. Keza et ürünleri gibi hayvansal kökenli proteinlerin de fazla tüketilmesinin kısmen gut riskini artırabileceği düşünülüyor.
GÜNDE 2 BARDAK SÜT
Ezber bozan değişiklerden biri bitkisel kökenli proteinler. Ispanak gibi bitkisel kökenli protein alımının gut riski ve atak olasılığı artışına bir etkisi bulunmadığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuş durumda. Yani hiçbir sebzenin tüketiminin kısıtlanması için bir neden görülmüyor. Ama en çarpıcı nokta süt ve süt ürünlerine yönelik elde edilen bilgiler.
Süt içmek ve yoğurt yemek gut riskini azaltıyor. Günde iki bardak (tercihen yağsız) süt içenlerde, günde bir bardaktan az içenlere göre gut riski yarı yarıya azalıyor. Yani kısaca süt ürünlerinden kaçınmak bir yana tüketimini artırmak da fayda olduğu görülüyor. Artık gut için, süt için diyoruz."
GÜNLÜK SU İHTİYACI MUTLAKA KARŞILANMALI
Uzm. Dr. Tolga Yücetürk, gut hastalarını su ve alkol tüketimi konusunda da uyardı. Günlük yeterli su ihtiyacının karşılanmamasının gut ataklarını tetiklediğine dikkat çeken Yücetürk, "Özellikle bira ve sert içkiler başta olmak üzere alkol alımı da gut ataklarını tetikleyen diğer faktörler" dedi.
DHA
- Uzmanı uyardı: Mevsim geçişlerinde ataklarda büyük artış görülüyor!
- Sağlıklı uyku için gece rutini
- O yaşta ergenliğe giren çocuklar 20 cm kısa oluyor! Uzmanı açıkladı: Sonuçları bir hayli ciddi!
- Hiç tahmin etmezdik! Uzmanı uyardı: İshal ölüme yol açabilir!
- Kadir İnanır'dan sonra tekrar gündeme geldi! Deniz Baykal ve Metin Uca bu hastalık sebebiyle hayatını kaybetmişti