Ödem
Deri alt kısmında sıvı birikmesidir ve en sık bacaklar, ayaklar ve ayak bileklerini etkiler. Fakat vücudun rastgele bir yerinde de meydana çıkabilir.
Deri alt kısmında sıvı birikmesidir ve en sık bacaklar, ayaklar ve ayak bileklerini etkiler. Fakat vücudun rastgele bir yerinde de meydana çıkabilir.
Protein, bağışıklık sistemimizin güçlü kalabilmesi için en gerekli maddelerden biri. Dolayısıyla protein eksikliği söz konusu olduğunda, özellikle grip, nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma riskimiz artıyor. Hatta bununla da kalmıyor, hastalık süreci, eskisinden çok daha uzun sürüyor.
Proteinin kemik gelişiminde bile ne denli etkili olduğunu çocukluğumuzdan beri biliyoruz ama eksikliğini ne yazık ki hemen fark edemiyoruz. Oysa protein eksikliği çektiğimizi anlamak için tırnaklarımıza bakmamız bile yetebiliyor. Zira tırnaklar çok kırılgan hale geldiğinde ya da özellikle ayak tırnaklarında beyaz çizgiler oluşmaya başladığında bu durum, beslenme düzeninize daha çok proteinli yiyecekler sokmanız gerektiği anlamına geliyor. Aksi halde protein eksikliğinin daha ciddi belirtileriyle karşılabiliyorsunuz, aman diyelim.
Orantısız vücut oluşur, karın şiş, kollar ve bacaklar ince olur.
Protein eksikliği vücudu tepeden tırnağa etkiliyor desek yanlış olmaz gördüğünüz gibi. Vücudumuzun temel yapı taşlarından olması nedeniyle proteinin vücuda az geldiği durumlarda saçlar da sağlıklarını koruyamıyor. Zayıflamaya başlayan saç kökleri ve saç uçları, protein eksikliği çektiğinizi anlamanın en önemli ipuçlarından. Eğer saç uçlarınız daha önce hiç olmadığı kadar çok kırılıyorsa ya da saçlarınız dökülmeye başladıysa hiç vakit kaybetmeden alanında uzman doktorlara danışmayı ihmal etmemeli, beslenme düzeninizin içine protein yönünden zengin yiyecekleri daha fazla katmayı unutmamalısınız.
Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi etkiler.
Pigment kaybeden ve güneşte çabuk yanan cilt gözlenir.
Cildinizin protein eksikliği nedeniyle tıpkı alerjik reaksiyon gösterme ihtimalinin artması gibi nedensiz kızarıklıklar, kuruluklar, pul pul dökülmeler yaşama olasılığı artabiliyor. Bunun da nedeni amino asitlerin cilt sağlığınızı korumada yetersiz olması sayılıyor.
Protein eksikliğinin erken belirtilerinden biri de uykusuzluk olarak görülüyor. Eğer ortada hiçbir neden yokken ve uyumak isterken bir türlü uyuyamıyorsanız, bu durum kendini baş ağrısı, nedensiz bir üzüntü ya da depresyon olarak göstermeye başladıysa bir süre daha fazla proteinli yiyecekler tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Proteinlerin yapı taşı olan amino asitler, yaraların hızlı iyileşmesinde de büyük rol oynuyor. Protein eksikliği söz konusu olduğunda ise tahmin edebileceğiniz gibi yaralar her zamankinden çok daha geç iyileşiyor. Sözün kısası, mutfakta başınıza gelen küçücük bir kesik kazasının iyileşmesi bile her zamankinden uzun sürmeye başladıysa önlemlerinizi geç kalmadan alın, bizden söylemesi.