Lifli gıdalar, alerjik hastalıklarda koruma kalkanı oluyor!

Lifli gıdalar, alerjik hastalıklarda koruma kalkanı oluyor!

11.12.2022
Lifli gıdaların pek çok yararlı etkisi var. Ancak modern hayatın getirdiği sorunlardan biri de hazır yemeklere, işlenmiş besinlere daha çok yönelmek ve beslenmede lifli gıdaların daha az yer alması. Oysaki çevre, yaşam tarzı ve beslenme faktörlerindeki değişiklikler bağışıklık sistemimizi de etkiliyor ve düzensizliğe neden olabiliyor. Dolayısıyla günlük beslenmemizde lifli gıdalara daha az yer vermemiz bağışıklık sistemimizin bundan olumsuz etkileneceği anlamına geliyor. Üstelik lifli gıdalar, alerjik hastalıklarda da gerçek bir koruma kalkanı!
Alerjik hastalıklar iklim değişikliği nedeniyle artıyor!

Alerjik hastalıklar iklim değişikliği nedeniyle artıyor!

20.07.2022
Alerji, çevrede ve doğada bulunan ve normalde zararsız olan maddelere karşı bağışıklık sisteminin gösterdiği bir aşırı duyarlılık reaksiyonu. Küresel ısınma sonucunda alerjik rinit ve astım gibi alerjik hastalıkların sıklığında da bir artış gözleniyor. İklim değişikliği, polen gibi alerjenlerin yapısını da değiştirerek alerjik hastalıkların sıklığını ve alevlenmesini artırıyor. Yapısı değişen bu alerjenlerin hastalık oluşturma potansiyeli de daha yüksek hale geliyor.
Ev ısısı alerjenlerin üremesine neden olabilir

Ev ısısı alerjenlerin üremesine neden olabilir

19.11.2019
Kış ayları ile birlikte evlerde, işyerlerinde ve özellikle kamusal alanlarda yeterli havalandırma yapılmaması hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Klimalar ve plaza tipi camların açılıp kapanmaya uygun olmaması ortamın havalandırmasının ihmaline neden oluyor. Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Demet Karnak, kış aylarında bulunulan ortamın havalandırılmasını öneriyor.