Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından 2011 yılından bu yana yapılan araştırmalarda morfolojik, biyolojik, genetik özellikleri ve davranış özellikleri bakımından diğer arı ırklarından farklılıkları ortaya konulan Yığılca bal arısı, A. m.anatoliaca bal arısı ırkının bir ekotipi olarak tescillendi.
Yapılan araştırmada 11 arı türünün artık Uluslararası Doğayı Kuruma Birliği'nin nesli tükenmekte olan türler listesine alınması gerektiğini ortaya koyuyor.
Arılar, insanların besin olarak tükettiği bir yiyeceği üreten tek böcek türüdür. Bal arılarının 170 koku reseptörü vardır. Koku algıları o kadar hassastır ki, yüzlerce farklı koku çeşidini ve bir çiçeğin polene mi, nektara mı sahip olduğunu metrelerce uzaktan algılayabilirler.
Bombus arısı veya tüylü arı, yaklaşık 250 türü olan, bal yapıcı bir arı cinsidir. Bombus bal arıları, boyutlarına göre dar bir alandan geçmek zorunda kaldıklarında uçuş düzenlerini değiştirirler.
Kağıt yaban arıları isimlerini çamurdan inşa ettikleri, kağıt benzeri yuvalarından alırlar. Yaban arıları, yuvalarını korumak için kimyasal bir koku salgılarlar. Bu kokunun amacı; karıncaları yuvadan uzak tutmaktır. Çünkü karıncalar, yaban arısı yuvalarına girip yumurtaları, yavru arıları ve besinleri tüketirler.
Arılar kovanlarını müthiş bir mimari düzenle inşa ederler. Görüntüdeki bu yaban arısı kovanı inşa ediliş şekliyle adeta en iyi mimarlara taş çıkartır cinsten...
Su dünyadaki bütün canlılar için yaşam kaynağıdır. Bitkin düşen ve susuz kalan bir Bombus bal arısına su ikram ederek canlandıran adamın bu iç ısıtan görüntüleri sosyal medyanın gündemine oturdu.