İlgisiz baba ile büyüyen çocuk bundan nasıl etkilenir?

İlgisiz baba ile büyüyen çocuk bundan nasıl etkilenir?

9.02.2020
Uzman psikolog Görkem Çetin “İlgisiz baba ile büyüyen çocuk bundan nasıl etkilenir?” sorusunu yanıtladı. İlgisiz olmak psikolojik olarak ele alındığında birden çok alt başlıkla anlatılabilir. Bunlardan en belirgin olanı kültürel farklılıklar ve kişilik özellikleridir. Ataerkil anlayışı benimseyen kişinin ilgisiz olarak nitelendirilebilmesi gibi. Peki bu durumdan çocuklar nasıl etkilenir? Çocuğun sağlıklı bir ortamda yetişebilmesi anne ve baba olarak iki farklı uyarıcıyla büyümesine bağlıdır. Bu süreçte zihinsel gelişim, cinsel kimlik gelişimi ve kendini ifade edebilme yetisi baba uyarıcısına paralel olarak gelişim gösterir. Buna karşın ilgisiz baba ile büyümek zorunda kalan çocukta ise engellenme ve terkedilme fikrine bağlı olarak bu gelişim süreçleri maalesef sağlıklı tamamlanamaz.
Baba olacaklar nelere dikkat etmelidir?

Baba olacaklar nelere dikkat etmelidir?

14.01.2020
İlk defa baba olacak kişinin, öncelikle yapması gereken hayatına bir program getirmesi ardından da toplumsal normlardan uzaklaşarak kendi ihtiyaçlarını belirlemesidir. Tüm bunları anne ile iş birliği içinde ve de keyifle yapmalıdır. Klinik Psikolog Görkem Çetin’e göre de eşle yapılacak bu iş birliğinin kendi hayat standartlarında olması iletişimin sağlıklı olması açısından önemli bir nokta.
Baba olma psikolojisi nasıldır?

Baba olma psikolojisi nasıldır?

14.01.2020
Baba olma psikolojisi nasıldır? sorusunu Klinik Psikolog Görkem Çetin’e sorduk. Erkeklerde baba olma sürecinde psikolojik etkilerden bahsedilebilir. Olumlu bir deneyimleme olduğu kadar hazır olamama da karşılaşılan durumlar arasındadır. Buradaki en büyük sorun toplumda çokça kabul gören “babanın her zaman güçlü olması ve her sorunu çözmesi gerektiği” gibi toplumsal beklentilerdir. Toplumsal rollerin babalık vasfı altında tek bir kişiye yüklenmesi de baba figüründe kaygıya ve korkuya sebep olabilmektedir.